Comentarii pe articolul Merrill Lynch: Leul va continua sa se deprecieze


Penibil

-- Ela la 17 Martie 2009, ora 12:17
este greu de descifrat pentru unii cum functioneaza mintea celor care dau previziuni sumbre asupra Romaniei
Problema economiei globale s-a pus in felul urmator ori pica SUA ori blocul Europei de Est, in SUA s-au pompat bani ca sa nu cada. . .la noi au inceput abia sa pompeze.. .dar nu ca sa nu cada ci doar sa nu fim trasi in jos de altii .. .e o diferenta de la cer la pamant, nu economia noastra sta pe baze subrede, dar poate fi trasa in jos prin tergiversari verbale (amenintari, previziuni, analize) .. .pentru ca pe probleme de sistem (productie vs datorie) stam de cateva ori mai bine.
Se mai pune si o alta problema .. daca pica Europa de est se poate ridica si vom trage putine tari dupa noi, daca pica SUA trage china si rusia dupa el . .daca nu-si schimba rezervele pana atunci iar daca le schimba dollarul va cadea urat....inafara de asta poporul american nu ar fi in stare sa se ridice .... ar avea nevoie de ingineri nemti :P
Rx Carmen la 17 Martie 2009, ora 12:41
Merrill Lynch ar trebui sa-si tina gura, aproape falimentari si preluati de Bank of America si cu o multitudine de nereguli, au deturnat sute de milioane de dolari si s-au gasit ei sa faca aprecieri despre altii cand nu se uita in "curtea" lor! Cine mai ia in serios previziunile si estimarile unei institutii care si-a pierdut complet credibilitatea...??
Rhyann Rhyann la 17 Martie 2009, ora 12:43
Exact...dar problema e unde ajung de fapt banii pompati. De regula, la noi, e un mecanism care ii deraiaza in diferite conturi.... :((.

Ar trebui cam multi nemti. Si nu doar ingineri...
-- Ela la 17 Martie 2009, ora 12:58
mecanismul de deraiere este acelasi peste tot, o monitorizare FMI inseamna ca nu putem porni acest mecanism la toate nivelele ca si pana acum ... prin urmare ori se deturneaza tot la un singur nivel, ori se deturneaza mai putin :D
Claudiu la 17 Martie 2009, ora 14:37
Cine face preziunea?
Merrill Lynch...parca stiam ca a dat faliment sau e pe duca...
Ma intreb daca asta au prevazut cumva...? Aaa..nu.
Fac si eu o previziune asupra lui Merrill Lynch...o sa devina o simpla pagina de istorie in wikipedia...banca care facea previziuni despre toti si toate..si mai putin despre ea..!
Negru Ioan la 17 Martie 2009, ora 15:33

Economistii folosesc pentru prognoze niste programe de econometrie bazate pe ecuatii statististice complicate, dar intrepretarea rezultatelor acestor simulari nu sunt pre clare nici macar econometristilor experimentati. In aceste programe sunt folositi o serie de coeficienti aleatori de regresiune care influenteaza serios rezulatele. De aceea se pot ajunge la erori de +/- 5%, care sunt in general acceptate in prognozele economice desi conculziile ce se trag pot diferi de la cer la pamant...
Dino la 17 Martie 2009, ora 15:40
leul a revenit unde i-a fost locul adica la 4,2- 4,3, mai precis inainte de a intra masiv, capital speculativ prin 2004, pe atunci insa neavand criza, e posibil ca leul sa fie tinut fortat la un asemenea curs, mai ales privind si asupra evolutiilor monedelor din regiune care nu au un curs controlat.
Popescu Andrei Petre la 18 Martie 2009, ora 12:12
Deci Merrill zice ca o sa mai creasca cursul de schimb pana la 4.45 ron/eur. Adica o depreciere de aprox 3.5% fata de nivelul actual, ori in aceste conditii deprecierea este posibila.
Si locul leului nu este neaparat la 4.2-4.3. Acesta este doar un palier ..sa zicem "great " de BNR deocamdata. Trebuie totusi sa realizam ca un leu slab are si avantaje: sustine exporturile in detrimentul importurilor si incurajeaza companiile romanesti sa produca (in situatia reducerii bunurilor din import sau cresterii costurilor acestora, consumatorii se vor orienta mai mult catre bunurile made in Romania).

  Inapoi la articolul Merrill Lynch: Leul va continua sa se deprecieze