Comentarii pe articolul Merrill Lynch: Leul va continua sa se deprecieze


Pentru redactia WS

Lamurean Mircea la 17 Martie 2009, ora 16:44
Ati vazut stimati domni reactia publicului vis a vis de acest articol ?. Tot mai multi oameni, avizati sau mai putin avizati, isi dau seama de faptul ca Dv. aveti o preferinta morbida pentru astfel de stiri bomba, regurgitate parca dupa consumul unu cadavru. De catre cine ? Specialistii, expertii, analistii...etc Ma intreb unde ii gasiti pe acesti schizoizi ai analizelor finantciare. In loc sa publicati parerea unor experti romani sau macar a unora care au tangenta cu realitatea romaneasca, va hazardati sa cautati opinii prin diverse spitale de nebuni... Nu la noi sunt oameni care dorm pe strada sau in corturi, ci in SUA, de unde vine articolul in cauza..

In primul rind daca vom pica, vor pica si bancile austriece si indirect Austria va avea de suferit. In al doilea rind pe masura ce leul creste este stimulat exportul dar si intrarile de euro in Romania. Cred ca mai degraba vor fi fluctuatii ample, dar leul se va stabiliza undeva spre toamna, la o valoare nu cu mult diferita de cea de acum. In al treilea rind o crestere prea mare a dobinzilor la credite rezultata din presupusa depreciere, va creea dificultati debitorilor, care pot merge pina la un grad de neplata f mare si implicit bancile vor avea de suferit destul de mult (ajungind chiar faliment poate ). Au interesul asta ? ma indoiesc. Sa presupunem ca sunt probleme de plata a dobinzilori si ratelor. Bancile vor executa datornicul ? Nu prea cred. La cine sa vinda imobilul ipotecat ? si la ce pret ? Doar la pret de sfert se pot vinde acum imobile. Astfel nu fac decit sa agraveze situatia din piata imobiliara care in general este consumatoare de credite. Apoi consumul de bunuri : retail-ul in special are nevoie ca in Romania consumul sa se deruleze normal. Nu ne e greu sa ne intoracem la slaninuta si ceapa si sa ne producem singuri cele necesare : zacusca, porc la borcan, brinza ...Populatia va suprevietui adica. Iar retail-ul in mare parte strain si lacom, va claca. Ca unii se vor imbogatii puternic ? nu mai conteaza. Nu pot duce in mormint averile. Se vor inchide supermarcheturi intr-un ritm mai accelerat decit ritmul de deschidere.

In general singurul scenariu plauzibil intr-o criza este acela de a sprijinii clasa medie si IMM urile, pe cind cei saraci trebuie sprijiniti prin programe sociale, Bogatii se descurca singuri, de aceea nu i-am pomenit. In alta ordine de idei trebuie sprijinit segmentul economic care aduce plus valoare mare si care atrage valuta in tara si mai putin consumul. Trebuie sprijinit turismul pentru ca este generator de lichiditati (inclusiv in valuta), trebuie efectuate investitii in infrastructura prin intermediul companiilor private, ajutindu-le astfel sa isi pastreze angajatii si chiar sa se dezvolte. Si trebuie reduse drastic cheltuielile bugetare si hemoragiile rezultate din ingineriile financiare.

Cred oare unii mari speculatori ca jocul financiar ticalos merge in tarile mici sau in tarile "emergente" ? Eu nu cred, pentru ca amploarea miscarilor financiare e prea mica si elementul uman este puternic conservator si atenuant. Adica gogosii nu se pot vinde usor. Ati vazut de altfel reactia populatiei din Romania la RBS ? Nu intra romanii in astfel de banci deoarece sunt considerate ostile Romaniei. Mai poate cineva schimba asta ? Foarte greu.

Deci eu in locul Dv. as alege mai bine articolele pe care sa le public. Haideti sa fim constructivi. Sa dam un sentiment de incredere si solidaritate. Sa publicam articole in care se face o analiza obiectiva si exhaustiva a unui fenomen. Poate ar fi mai intelept si mult mai potrivit pentru specificul poporului roman.

Sau se doreste obtinerea unei aversiuni si fata de WS prin astfel de articole ? Pentru ca atunci s-ar putea sa fie grav.
Moldoveanu Emil la 17 Martie 2009, ora 17:59
Orice lectie despre piata incepe prin enumerarea celor doua sentimente care il fac pe intreprinzator sa piarda:
FRICA
si
LACOMIA.

Cand se starneste FRICA pe toate caile, prin tot felul de scenarii apocailptice, cu pareri foarte avizate ale oamenilor politici avizati (vezi muzicianul Adrian Iorgulescu) si jurnalistilor care sunt pe post de COBE (unii corijenti in scoala la aritmetica din clasa a 5-a), te intrebi firesc:

QUI PRODEST?

La asta trebuie gasit raspunsul.
Emil
Galfalvi Attila la 17 Martie 2009, ora 19:11
Absolute va dau dreptate!
Ioana Popescu la 18 Martie 2009, ora 15:16
Eu tind sa cred ca altii care scriu "gogosii" sau "corijenti" au ramas CORIGENTI la limba romana.....trist.....
Lamurean Mircea la 19 Martie 2009, ora 14:13
Nu e corigenta ci sunt degete groase pe o tastatura "subtire" . Multumesc oricum.
Lamurean Mircea la 19 Martie 2009, ora 15:10
Si daca ma gindesc bine, in propozitia respectiva am scris bine "gogosii" pentru ca e vorba de plural. Iar greseala 'corijentii" nu-mi apartine, dar sa zicem ca e o forma de exprimare mai placuta auzului si care pune putin piper pe fraza respectiva.
Am putea discuta despre cuvintele "fi" sau "fii", "vi" sau "vii" , despre agramatii care apar toata ziua "pe sticla" sau au ajuns in functii mari si " pe cai mari", iar in cazul in care ne apucam de cautat prin ziare putem face o erata foarte consistenta. Dar are rost ?
Eu, cu buna credinta am incercat sa-mi spun parerea despre o problema extrem de actuala. Nu vreau lauri si nici aprecieri, accept critica constructiva, insa nu doresc polemici. Ceea ce scriu e doar un punct de vedere al unui om de buna credinta, dar nemultumit de ceea ce se intimpla in aceasta tara.Ma ingrijoreaza faptul ca sunt prea multe vesti negative. Romania este conectata de citva ani la tubulatura de liber schimb financiar, dar suntem din pacate foarte mici si lipsiti de aparare. In aceste conditii este nevoie ca la conducerea tarii si a destinelor noastre sa ajunga oameni de mare moralitate, putere de intelegere, experienta si relationare cu mediul exterm. De asemenea, mass media trebuie sa aiba putere de analiza, sa fie neutra sau macar de buna credinta. Ori cind doar anumite persoane scuipa impotriva realitatilor tot felul de stiri "sigure si pertinente" este normal sa vorbim. Eu sunt un om liber si cu bune intentii. Nu ma pot impaca de ex cu agentiile de rating pentru ca toate sunt in "slujba" unora.... La fel, cind in presa scrisa apar stiri tendentioase, este normal sa te revolti daca esti un om integru. De ce nu reactioneaza oficialitatile sau persoanele avizate ? Nu stim. De exemplu cind peste ocean se scrie despre Romania ca este falita, ca se apropie se incapacitate de plata...si altele asemenea, de ce nu se gaseste cineva sa dea o replica ? Cum spuneam, la ei se doarme prin corturi sau pe trotuare, acoperiti cu cartoane, nu la noi. Nu suntem chiar ca o frunza in vint ! Nu putem ca la nesfirsit sa stam sa ne plingem si sa invocam trecutul sau nefericita pozitie geografica, sau vremea... pentru "insuccesurile" noastre.

  Inapoi la articolul Merrill Lynch: Leul va continua sa se deprecieze

Setari Cookie-uri