Comentarii pe articolul Presiunea psihologica: Ce inseamna o stire negativa pentru Bursa?


Asta nu e totul

Mircea Lamurean la 20 Martie 2009, ora 10:53
Citeva aspecte :
- Din bursa romaneasca au iesit masiv investitorii straini. Daca ei nu ieseau "in disperare" , sau daca erau investitori autohtoni cu resurse echivalente si dornici sa stea prin zona, nu se produceau prabusirile acelea violente.
- Atit BVB cit si CNVM sunt prost gestionate, cerintele pietei nu sunt respectate si efectele se vad.
- Bursa din Sibiu a devenit parca un element destructiv pentru piata de capital, acolo regasindu-se unii investitori suparati pe BVB, care au reusit sa imprime un trend de cadere a cotatiilor bvb marcind insa profituri la Sibiu, mult mai consistente. In general piata futures dar si celelalte instrumente utilizate, pot fi distructive, generind trenduri greu de controlat.
- "secretele financiare ale SIF urilor dar si multe alte "complicatii " legate de unele companii , au amplificat neincrederea (problema SNP, RRC, etc)
- incorectitudinea unor brokeri de asemenea, a dezgustat "buzunarele" : unii brokeri, la primirea unui ordin de vinzare, de exemplu, incercau sa caute cumparatori tot dintre clientii sai, pentru a beneficia de comisionul ambelor parti. Astfel a aparut subiectivismul, sa zicem. (ca sa nu mergem mai departe). De asemenea exista interpretari vizibil diferite intre brokerii din capitala, si cei din provincie, la care - sa zicem - informatiile ajung mai greu.
- incet, incet, imaginea BVB a fost asemuita cu cea a unui caritas si acest fapt s-a cronicizat atunci cind majoritatea investitorilor autohtoni au pierdut pe seama iesirilor masive practicate de straini. Bursa este un instrument absolut necesar unei economii libere si coapte, fiind o forma de capitalizare foarte practica pentru companii si care in mod normal aduce cistiguri tuturor. Nu neaparat unii trebuie sa piarda, mai ales in piata spot. Chiar daca nu cresc cotatiile unei societati, uneori dividendele sunt suficiente pentru ca investitorul sa se declare multumit de cistig. Insa fara un control adecvat, in piata de capital s-au dezvoltat mecanisme ticaloase (incluzind informarea prin mass media) care au exacerbat cresterile si apoi caderile nefiresti, si in mod normal unii investitori au ramas in joc pina au pierdut sume consistente. Titratii au iesit primii marcind cistiguri.
- BVB este o bursa mica. In general cu 1 -2 milioane de euro poti influenta destul de puternic bursa, daca brokerul e suficient de abil. Sau invers : daca acum vrei sa intri pe bursa cu peste 5 -10 milioane euro, iti pierzi rabdarea pina cumperi ceva consistent. Ca atare marii "rechini" nu sunt interesati de BVB. O speranta ar fi fost intrarea la cumparare in bursa a fondurilor de pensii. Statutul lor ar permite acest fapt, insa au stat deoparte. De asemenea, Multi investitori romani, mai "consistenti " prefera acum bursele externe.
- Procedurile si instrumentele nu sunt puse la punct, investitorii sunt putini, profilul psihologic al romanului e diferit de cal al investitorilor americani, de ex., iar analiza tehnica nu intotdeauna e oportuna pentru mediul bursier romanesc.
- legislatia insasi nu este pusa la punct. Cind vine un mogul "titrat" , pe televizor si spune ca vor fi caderi masive ale cotatiilor, trebuie ca cineva profesionist sa poata evalua impactul acestei declaratii si daca se dovedeste ca a fost incalcata legea, prin astfel de iesiri nevinovate "pe sticla" trebuie sa fie pedepsit. La fel pragurile de detinere, preluarile ostile, delistarile si altele, nu sunt bine acoperite de lege. Sunt companii moarte de mult, suspendate de 5 -6 ani, in care actionarul majoritar a inchis compania si a inghitit cheia, si nimeni dintre minoritari nu-i poate face nimic. BVB nu vede, nu aude. In schimb ca sa listezi o companie procedura e relativ greoaie.
- exista un filon de ticalosie care insoteste orice operatiune de genul acesta : cotatii bursiere, tranzactii, intrari - iesiri masive de capitaluri prin diverse fonduri independente sau de alta natura.... Acest fapt genereaza neincredere. Insusi ciclitatea variatiei cotatiei valutare pina la un moment dat, sugera operatiuni controlate intr-o buna masura. Canalele extrabancare de circulatie a banilor, au fost creeate ca o portita de scapare. Bancile au fost prea restrictive sau a fost o evolutie fireasca. Oricum ar fi, au generat destule complicatii si probabil au alimentat bubble-ul care s-a spart.

  Inapoi la articolul Presiunea psihologica: Ce inseamna o stire negativa pentru Bursa?

Setari Cookie-uri