Comentarii pe articolul BNR a aprobat noul regulament. Bancile vor avea mai multi bani pentru creditare


In sfarsit BNR a vazut .

Buhac Gheorghe la 20 Martie 2009, ora 12:12
Mult ia trebuit BNR sa vada smecheria pe care o practica bancile de asi ascunde banii in provizioane false .
Acum trebuie vazut ce vor intelege acesti camatari cu diploma din acest regulament.
Cu stima
Gheorghe Buhac
Vivi la 20 Martie 2009, ora 18:51
Este revoltator ce se intampla cu BancPost!
A dublat aproape suma la rata. La o rata de aprox 230 de lei in sept a ajuns la 381 lei. Daca m-am dus sa cer referinte pentru refinantare, mi-a cerut 100 de lei pentru a-mi elibera adeverinta care o cere banca finantatoare!
Au fost atatea reclamatii in ce priveste aceasta si nu se autosesizeaza nimeni!!!
Hreamata Anca la 20 Martie 2009, ora 21:22
Domnule Buhac ,
Se pare ca nu cunoasteti ce reprezinta provizionul pentru o institutie bancaraAsa cum ne numesti "camatari cu diploma" daca nu am fi no ce face populatia? Bancile sunt principalul decident pe piata si daca suntem camatari in economie atunci consumatorii de "bani" cum ar trebui sa e numeasca. Vindem bani si cumparam bani ...simplu ...comert se numeste.
Rares Costea la 21 Martie 2009, ora 18:24
DOAMNA HREAMATA,DACA NU AR FI ACESTI CONSUMATORI DE BANI(POPULATIA),ATI MURI DE FOAME.DATI 1 LEU SI LUATI 3 INAPOI,FRUMOS COMERT.
Prody Fiorelo la 21 Martie 2009, ora 19:19
Provizioanele sunt instrumente contabile de corelare a inregistrarilor scriptice cu realitatea economica faptica.

Evitati sa considerati provizioanele ca fiind „provizii“ financiare. Provizioanele nu-si au expresia in fonduri financiare depozitate undeva. Ele sunt simple conventii contabile, care impiedica distribuirea catre actionari a anumitor sume din profitul intreprinderii.

Prin non-distributie, ele au un oarecare efect asupra disponibilitatilor banesti ale intreprinderii (inlatura o cauza majora a diminuarii acestora – plata dividendelor), dar nu inseamna propriu-zis nici o restrictie operationala de a se dispune de aceste sume pentru activitatea curenta.

Din punct de vedere financiar, se poate spune ca provizioanele duc la intarirea capitalizarii firmei pentru a se putea face fata unor deprecieri, cheltuieli sau riscuri viitoare.

Principalele doua forme in care se realizeaza corelarea inregistrarilor scriptice cu realitatea economica faptica sunt:
reglarea valorii activelor si pasivelor inregistrate in patrimoniu la costul istoric si aducerea lor la valoarea de utilitate, de piata sau de realizare, valoarea justa in prezent;
anticiparea anumitor riscuri si cheltuieli pentru perioada curenta si reflectarea lor in situatiile financiare ale acestei perioade chiar daca manifestarea lor ca fluxuri financiare va avea loc numai intr-o perioada urmatoare.

Cand utilizati aceste instrumente contabile, trebuie sa aveti in vedere respectarea principiilor de baza ale contabilitatii:
principiul prudentei;
principiul separarii exercitiilor.

Principiul prudentei va impune ca in cazul in care valoarea de piata sau valoarea justa in prezent este superioara valorii de intrare la care aveti reflectat activul in contabilitate sa nu inregistrati plusul de valoare. Acesta se va manifesta numai in cazul cedarii bunului in perioada in care s-a constatat cresterea de valoare.

In cazul in care valoarea de piata este inferioara valorii de intrare (costului istoric) al bunului, va trebui sa analizati si sa decideti natura deprecierii.

O depreciere ireversibila o veti inregistra pe seama amortizarii, in timp ce o depreciere pe care o considerati reversibila o veti inregistra ca provizion, lasand intact costul istoric al bunului respectiv.

Nu uitati ca determinarea valorii juste, de piata, a unui activ se face prin inventariere; operatiunea de inventariere trebuie sa se aplice simultan tuturor activelor apartinand aceleiasi categorii, pentru a pastra imaginea fidela a patrimoniului.

EXEMPLU:

Daca va gasiti, de exemplu, in situatia de a reconsidera valoarea unei cladiri si de a inregistra un provizion pentru depreciere, nu trebuie sa considerati ca plusurile de valoare ce apar pe alte cladiri (aflate in zone mai favorabile) pot justifica neconstituirea sau constituirea diminuata a acestui provizion de depreciere.

Presupunem ca o intreprindere detine o cladire administrativa in zona centrala a orasului, procurata cu o valoare de achizitie de 180.000 USD 1, o sectie de productie aflata intr-o localitate rurala invecinata, procurata cu o valoare de achizitie de 60.000 USD, si un depozit, aflat pe soseaua de centura a orasului, construit la o valoare totala de 75.000 USD.

In urma inventarierii cu ajutorul unor experti imobiliari, valorile de piata ale cladirilor se prezinta astfel:

Denumire obiectiv
Valoare de inregistrare
Valoare in urma inventarierii

Cladire administrativa
180.000
160.000

Sectie auxiliara
60.000
60.000

Depozit
75.000
100.000Se constata:
deprecierea, cu 20.000 USD, a cladirii administrative – in urma supraofertei de spatii de birouri in centrul orasului;
mentinerea constanta a valorii sectiei auxiliare;
cresterea de valoare, cu 25.000 USD, a depozitului pe soseaua de centura – datorita perspectivelor de dezvoltare industriala a zonei.

Principiul prudentei ne interzice sa sporim valoarea de inregistrare a cladirii care s-a apreciat. Plusul de valoare ar urma sa fie recunoscut numai in cazul vanzarii cladirii, ca profit.

De asemenea, nu putem utiliza plusul de valoare pentru a compensa deprecierea in reversibila cazul cladirii administrative – aceasta depreciere trebuie sa fie integral provizionata:

6813 „Cheltuieli de exploatare = 2912 „Provizioane pentru depreciereaconstructiilor“ privind deprecierea imobilizarilor“

Daca se constata ca pierderea de valoare este ireversibila, provizionul pentru depreciere poate fi stornat si valoarea deprecierii poate fi inregistrata pe seama amortismentelor la cladirea respectiva.

In situatia reducerii valorii juste a unui element de pasiv – de exemplu, diminuarea unei datorii in valuta prin aprecierea monedei nationale – reducerea nu trebuie inregistrata decat odata cu stingerea acestui element de pasiv.

Aprecierile de valoare ale elementelor de pasiv se vor reflecta insa prin crearea de provizioane.

Pentru a elimina influentele inflatiei, exprimam valorile exemplificate intr-o moneda stabila. In practica, valorilor in lei li se aplica indicele de corectie la inflatie, dupa care se constata o crestere sau o scadere de valoare in termeni reali.

Pentru a elimina influentele inflatiei, exprimam valorile exemplificate intr-o moneda stabila. In practica, valorilor in lei li se aplica indicele de corectie la inflatie, dupa care se constata o crestere sau o scadere de valoare in termeni reali.Pentru a elimina influentele inflatiei, exprimam valorile exemplificate intr-o moneda stabila. In practica, valorilor in lei li se aplica indicele de corectie la inflatie, dupa care se constata o crestere sau o scadere de valoare in termeni reali.Pentru a elimina influentele inflatiei, exprimam valorile exemplificate intr-o moneda stabila. In practica, valorilor in lei li se aplica indicele de corectie la inflatie, dupa care se constata o crestere sau o scadere de valoare in termeni reali.Pentru a elimina influentele inflatiei, exprimam valorile exemplificate intr-o moneda stabila. In practica, valorilor in lei li se aplica indicele de corectie la inflatie, dupa care se constata o crestere sau o scadere de valoare in termeni reali.


Pentru a elimina influentele inflatiei, exprimam valorile exemplificate intr-o moneda stabila. In practica, valorilor in lei li se aplica indicele de corectie la inflatie, dupa care se constata o crestere sau o scadere de valoare in termeni reali.Principiul separarii exercitiilor va impune ca in cazul in care in exercitiul curent survin circumstante in urma carora intreprinderea poate suferi pierderi sau cheltuieli, sa

acoperiti aceste eventuale pierderi prin provizioane corespunzatoare. Este just atata timp cat evenimentul generator al potentialelor pierderi are loc in perioada curenta. Exemplul clasic este acela al litigiilor survenite in perioada curenta, dar al caror verdict nu va fi cunoscut decat intr-o perioad urmatoare. In acest caz, verdictul fiind necunoscut, este necesara provizionarea cheltuielilor care ar aparea in cazul pierderii procesului.

EXEMPLU:

Un alt exemplu este acela al provizioanelor pentru reabilitarea ecologica a unei exploatatii miniere. Aceasta reabilitare va ocaziona cheltuieli semnificative, dupa ce perioada de viata activa economica a exploatatiei va fi expirat.

Daca pentru suportarea acestor cheltuieli pe costuri s-ar astepta pana in acel moment, am avea de reflectat cativa ani cu pierderi insemnate, dupa care nu urmeaza profituri potentiale din care aceste pierderi sa se recupereze.

Dimpotriva, cheltuielile de inlaturare a degradarii mediului sunt ocazionate de exploatatie, pe masura ce ea se desfasoara, si de aici un argument in plus pentru constituirea de provizion.

O alta functie importanta a provizioanelor este eliminarea caracterului aleatoriu al unor categorii de cheltuieli, folosindu-se observatia statistica si sporindu-se astfel predictibilitatea unor categorii de cheltuieli cum sunt reparatiile la bunuri in garantie (in unele perioade pot fi foarte mari, alteori lipsesc – statistic insa se poate determina ca, pe o perioada suficient de lunga de timp, ele reprezinta un procent oarecare din valoarea vanzarilor).

Este o functie importanta mai ales pentru: bugetarea activitatii intreprinderii si antecalculul de preturi, preliminari de profit, planuri de afaceri etc.
Moldoveanu Alexandru la 21 Martie 2009, ora 20:21
Poate ma lamureste si pe mine Hreamata Anca ce este acela provizionul unei institutii financiare si cu ce se deosebeste fata de definitia clasica a provizionului.
Inca o intrebare pentru acelasi user : Daca un contract este semnat pe o suma (rata lunara) si in anumite conditii (dobanda + comisioane), de ce l-a modificarea unilaterala a conditiilor de catre banca nu este necesara semnarea unui act aditional in care sa se stipuleze noile conditii si cauzele ce au condus la modificarea contractului initial (in special negocierea noilor conditii sau oferirea a mai multor alternative). Practic clientul este pus in fata faptului implinit "semnezi sau dai banii inapoi", nu este oare un abuz?
Cand ma refeream la alternative ma gandeam la esalonarea pe mai multi ani in conditiile pastrarii ratei fixe, cu plata costurilor operatiunilor suportate de cel ce are initiativa modificarii contractului (banca sau client).
Codrin Antonovici la 22 Martie 2009, ora 03:21
mda...doamna hreamata, ca angajata la o banca, tremurand sa nu vina criza peste dvs. si sa va distrati in somaj privind la generatia mai tanara gata sa va infiga un cutit comercial in ceafa, faceti afirmatii hazardate demne de mailurile personale de pe intranetul companiei,alea cu hei rup si responsabilitatea sociala corporatista de care eu ar trebui sa fiu impresionat. din pacate chiar sunteti camatari cu diploma, ineficienti si rapace. eu nu am nici un credit, dar nu mi se pare normal ca incompetentele colegilor dvs. sa se rasfranga asupra clientilor care v-au marit cifrele de afaceri si v-au oferit motive de bonusuri si raportari record. stiu nenumarate cazuri in care efectiv v-ati batut joc de firme si persoane fizice prin modificarea dobanzilor. cum va suna o dobanda de 49%? asta nu ar putea fi catalogata drept camatarie?va urez succes, o sa aveti nevoie.
Vesa Cosmin la 22 Martie 2009, ora 13:11
Pentru ca banii se castiga cel mai usor avand o banca , de/a lungul istoriei cei care au avut bani lichizi multi la un moment dat au facut o banca.
La inceput nu sa numit banca , dar acest tip de activitate in europa l-au facut la iceput cavalerii templieri .
Domnu Buhac nu greseste cand numeste aceasta activitate camatarie pentru ca asta este , doar ca este legalizata.
Pot sa te asigur ca o economie poate functiona si fara banci , doar ca firmele toate trebuie sa fie foarte bine capitalizate, si ar fi nevoie de o restructurare masiva a economiei.
Functionarea economiei cu aceste banci e doar o varianta.
Aceasta criza economica se datoreaza in primul rand acestor camatari foarte flamanzi din banci. pentru alte detalii cosmin.vesa@yahoo.com
Dany la 27 Martie 2009, ora 17:09
da nu toti practica dobanzi asa mari -de ce generalizam ca toti practica aceleasi dobanzii.
Ar fi bine cand spuneti ceva sa dati si exemple care din acele banci practica asa dobanzi.
la 2 Mai 2009, ora 16:20
Buna ziua,
Se pare ca cineva a reusit s atranspuna pe intelesul tuturor ce reprezinta un provizion. La fel ca si pentru toate companiile, provizioanele functioneaza si in sistem bancar.
Domnule Vesa imi puteti explica si ie cum poate functiona economia unei tari fara sistemul bancar , in conditiile actuale . In momentul de fata nu este un "sfant" la bugetul statului , cat despre companii sau societati nu mai spunem ca in cash flow-ul lor nu a existat niciodata numerarul , s-au bazat doar pe baniiu bancilor?
daca facem o analiza a economiei , de la inceputuri si pana in prezent au existat finantari ....ca la inceput nu se numeau banci , institutiile care finantau sau existau divesre modalitati este altceva. ... insa sa faci afirmatii ca poate functiona sistemul si fara banci , aici mai putem discuta. Corbii economiei sunt bancile.
De ce cand bancile au sistat creditarea nu mai functioneaza economia decat la o viteza foarte mica si anume cea de supravietuire... toti iau cate o gura de aer si se mai duc la fund , vine o banca ii mai da un suflu mai merge un pic dupa care moare de tot.
Cine a spus ca bancile nu ofera posibilitatea unor reesalonari? ati gfost la institutia bancara si v-a spus ca nu au aceasta posibilitate?
Sa fim serioi ...si o banca ofera sustinere in momentul in care se dovedeste ca acel client merita sa fie sustinut si i se face reesalonare , insa pentru un client care este mort pe trei sferturi ce sa ii mai faci decat sa il predai in gestiunea neperformante si sa suporti provizionul pe el.
Din exterior totul pare atat de simplu pentru populatie insa putine persoane inteleg sistemul sau mai bine zis ca vor sa il inteleaga.
Cat despre modificarea costurilor daca in contract scrie ca banca isi rezerva dreptul de a modifica costurile in functie de cotatiile de pe piata, fara sa notifice clientul, bravo ei... nu se face nici un act aditional. Intrebarea mea este alta: cand ati luat banii de la banca atunci totul era bine si frumos , nu? si nu ati cuitit contractele, termenii si conditiile ?
Intradevar suntem"camatari cu acte in regula" , dar ce se face populatia fara acesti camatari ? cat depre triplarea dobanzilor , tot acelor clienti "binevoitori "care genereaza provizioane se modifica si se majoreaza dobanzile si comisioanele.
deci, in concluzie, populatie fara banii bancii nu se poate si nici banca fara banii populatiei . este o dependenta care ajuta la stimularea economiei si ajuta sa functioneze cum trebuie.
de ce pica peste noapte firmele asa zise mari dupa ce li se opreste finantarea de la banci?

  Inapoi la articolul BNR a aprobat noul regulament. Bancile vor avea mai multi bani pentru creditare