Comentarii pe articolul Atitudinea agentilor imobiliari - Unde s-a gresit si ce trebuie schimbat


Atitudinea agentilor imobiliari Unde s a gresit si ce trebuie schimbat

Manea George la 6 Aprilie 2009, ora 08:02
Datorita naturii job-ului avut (SM - RSM), l-am cunoscut pe Bogdan Georgescu si inca multi alti Directori de Agentii si/sau agenti. Problema pe piata a aparut de la neverosimila lor dorinta de a castiga cat mai multi bani in cat mai scurt timp! In timp ce in occident un comision rareori depaseste 1% (in general se opreste pe la 0.5%), la noi se cere 6% (3 de la vanzator si 3 de la proprietar), existand si cazuri cand acest procent este depasit. Aceeasi problema este si in cazul inchirierilor unde esti obligat sa platesti cel putin chiria pe o luna, atat ca proprietar cat si ca chirias. Sumele sunt exorbitante si acest lucru mi-a fost confirmat ferm de multi parteneri externi iar domnul Bogdan Georgescu stie la ce ma refer daca luam in calcul ca ei nu sunt o companie romaneasca. Ca multe alte firme de pe piata, cea reprezentata de dumnealui este creata pe principiul pe care acum incearca sa-l blameze: "sa scoatem cat mai multi bani in cat mai scurt timp". Macar a avut bunul simt sa recunoasca faptul ca nu avea habar de �clase de risc�, �termen lung� sau �planificare financiara�, lucru care imi explica de ce au ratat cel putin 5 proiecte la care trebuia sa colaboram.

Incercand acum sa dau un ton general, voi sublinia cateva puncte care au determinat criza de pe piata imobiliara:
- dorinta celor care vindeau apartamente de a castiga un comision la fel de mare ca si cei care vindeau case sau terenuri desi nivelul muncii era net superior => cresterea artificiala a preturilor la locuinte de catre AGENTIILE IMOBILIARE si nu de catre proprietari
- dorinta de a lua comisioane cat mai mari (inainte de 2002 se putea obtine un comision maxim de 1% la afacerile mai mari si de pana la 2-3% la cele mici fata de 6% acum)
- profitul imens pe care il doresc dezvoltatorii: in Bulgaria se multumesc cu un profit net de 200 euro/mp util pe cand in Romania se ajunge si la 3000 - 4000 de euro/mp construit
- constructiile vechi se vand la acelasi pret cu cele noi (cauza: agentiile imobiliare)
- constructiile nu mai sunt diferentiate pe zone valorice: un apartament similar are acelasi pret in Berceni, pe giurgiului sau pe STEFAN CEL MARE!!! (cauza: agentiile imobiliare)
- prostia romanilor (ma mir de unde se tot spune ca suntem cei mai inteligenti din lume: suntem sireti ca natiune si avem cateva varfuri care sunt peste nivelul mondial in profesiile lor si pleaca in alte tari iar noi ramanem tot cu ... siretii) si dorinta lor de a se lauda ca au mai mult ca ceilalti sau ca sunt proprietari (un vecin a intrat in istorie cand a cumparat o garsoniera in bloc si a mers la toti locatarii sa le spuna: SUNT PROPRIETAR) indiferent de costuri sau de pret (faceti diferenta: costurile implica nu numai cheltuielile materiale iar pretul este cat ti se cere pe casa), ajungand sa plateasca pentru o casa de 100.000 euro (real maxim 45.000) pana la 450.000 euro in 30 de ani (100 pretul si 350 DOBANDA)
- lipsa acuta de profesionalism si de pregatire atat la nivel de management cat si la nivel executiv si atitudinea atotstiutoare a patronilor de agentii de a alege oameni cu experienta in domeniu (chiar daca au fost simplii agenti imobiliari) in detrimentul in detrimentul oamenilor cu experienta in vanzari sau management, dupa caz
- desteptarea (cel putin sper acest lucru!!!) clientilor care nu mai cad in capcanele agentilor (cea mai buna oferta de pe piata, altceva nu mai gasiti, a luat si X in zona etc) - sper sa tina mai mult pana cand preturile vor ajunge la valoarea lor normala: nu este logic sa platesti intr-o tara cu un nivel de trai ca al Romaniei aceeasi suma sau chiar mai mare decat in Londra, Paris, Berlin, Miami etc (fiica unui partener de afaceri a achizitionat in 2005 un apartament in Miami, cu vedere la ocean si piscina proprie - in celebrele blocuri tip piramida pe care le vedeti in toate reportajele despre acea zona - si o suprafata totala cu terasa inclusa de 300 mp din care 200 mp are numai apartamentul cu suma de 100.000 USD; un apartament similar la noi ar fi costat undeva spre 1.5 mil euro)

Cu stilul acesta de lucru va doresc mult succes dar eu deja sunt in cautarea unei locuinte in Berlin si deja am gasit in zona de vest, in apropierea Gradinii Zoologice (cea mai circulata si una din cele mai luxoase zona din Berlin, zona de shopping a germanilor) mai multe locuinte la pretul celor din Salajan, Titan sau Vitan (specific ca suprafata celor de acolo este net superioara, la fel si amenajarile si conditiile oferite).

Mult succes clientilor romani si ... DESTEPTAREA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Nu este logic si normal sa munciti toata viata ca sa platiti 4 pereti pe care oricum nu ii veti lua cu voi numai pentru a va numi proprietari si nici sa le faceti act de donatie vechilor proprietari si agentiilor imobiliare! Ati pus vreodata problema in felul urmator: cata tari puteti sa vizitati cu banii aceia, cate lucruri puteti sa va cumparati, ce alta utilitate ati fi putut sa le dati?
Lascu Catalin la 6 Aprilie 2009, ora 09:37
bine zis ! comentariul asta surprinde aproape toate hibele sistemului (real estate), dictate in principal de lacomie si prostie, si a lor, si a noastra

doar un exemplu...ma uit acum dupa un apartament de inchiriat la Viena, iar preturile normale sunt undeva intre 40% si 60% fata de cele cerute in dragul nostru "Bucuresti , capitala tarii esti", adica o capitala cu cea mai scazuta calitate a vietii din Europa din toate punctele de vedere, inclusiv locativ... o capitala unde , apropos de Berceni vs. Stefan Cel Mare, 1 kg de spanac are in unele locuri acelasi pret ca o sticla de Chianti

scuze pentru cinism, dar datorita dezgustului provocat de aceasta lacomie si evidenta prostie, sunt unul dintre cei care ureaza dezvoltatorilor sa ajunga sa vanda apartamentele nevandabile pentru 1 RON, ca in State, pentru a limita pierderile ...probabil ca abia dupa aceea sistemul "ticalosit" va incepe sa functioneze normal

Geanina Chelaru la 6 Aprilie 2009, ora 11:13
Ma simt datoare sa-i dau dreptate dlui Manea.Am apelat la o agentie pt inchirierea unui spatiu in 2007.Am sunat, m-am intalnit cu agentul si - deoarece nu avea masina si eram in criza de timp, m-am oferit sa merg cu a mea.Am pers sa vedem un spatiu, mi-a placut si chiar am incheiat pe loc contractul de inchiriere si am plecat la agentia sa dau 1800 ron.Pentru ce???Ca sa aflu dupa un an ca spatiul - daca il gaseam singurica ar fi avut o chirie mai mica (lucru pe care l-am aflat de la fostul chirias) , am mers sa vizionez cu masina proprie, iar agentia pentru 10 minute de "deranj" mi-a incasat 1800 ron.E corect?Lucrez intr-un domeniu financiar si de multe ori m-am confruntat cu situatia de a vedea cum proprietarii vor un pret mai mic si afla ca apartamentul se vinde cu mai mult de la notariat, cand semneaza actele.Chiar eu am scos apartamentul meu la vanzare iar de la agentie m-i s-a sugerat sa cer mai mult ca asa cer altii?Profesionalismul nu este dat neaparat de o diloma sau o scoala superioara absolvita, este dat de nivelul de lacomie al celui care lucreaza.Cand faci ceva din placere te straduiesti sa faci cat mai bine acel job pentru a avea venituri constante si pe termen lung.La noi criza a fost dictata de agentiile si dezvoltatorii aparuti peste noapte.Acum piata dicteaza pretul.Succes.
Mataranga Gheorghe la 6 Aprilie 2009, ora 18:28
Excelente comentariile ante-scriitorilor mei! Ar fi bine daca macar in al 13-lea ceas poporul roman ar intelege ceva...
Imobilele se tranzactioneaza la intalnirea ofertei (de cele mai multe ori aberanta) cu cererea (in scadere continua ca urmare a arderii lichiditatilor si a sistarii creditarii). Pretul tranzactiilor este in declin continuu ce nu se va opri in urmatorii doi-trei ani, cat se estimeaza a dura criza financiara in RO.

Pana in august 2009 pretul unui metru patrat de bloc cenusiu ceausist va deveni maxim 300 de euro. Asta inseamna ca 2 camere la vreo 60 de metri vor costa maxim 18.000 de euro. Toate celelalte imobile se vor alinia in consecinta ca si preturi. Metru patrat de constructie la rosu (fara comisioane, taxe, profituri exorbitante ale agentilor imobiliari, investitorilor, constructorilor) nu are voie sa depaseasca 3-400 euro. Trebuie sa fii nebun sau inconstient sa cumperi acum la un pret mai mare de cat cel corect, prezentat mai sus.
Multa sanatate celor care s-au imprumutat la achizitia caselor la peste 1000 euro metrul patrat... si sa aiba grija la balustrada cand se apleaca sa se arunce in gol...
Mira Stanescu la 6 Aprilie 2009, ora 19:38
bine le-ai mai spuss-o, d-le Manea ! iti doresc sa-ti gasesti cat mai repede locuinta la Berlin, la gradina zoologica.
Berlogea Gigi la 7 Aprilie 2009, ora 14:21
AVETI DREPTATE CU GRADINA ZOOLOGICA,D-NA MIRA.DAR EU AS INTREBA CE FEL DE CASA VREA SA CUMPERE DL RESPECTIV?DE CARTON SAU DE LEMN?SAU CEVA IN CARE MAI INTRA DUBLU PRETULUI PLATIT.
IN PRIVINTA D-LUI MATARANGA AS VREA SA-I SPUN CA METRU PATRAT LA ROSU COSTA SI MAI PUTIN DECAT SPUNE DANSUL,IN MEDIE INTRE 150 SI 250 EURO/MP.PROBLEMA APARE LA FINISAJE,IN FUNCTIE DE SCARA DE VALORI ALE FIECARUIA.
Mihaibadea Mihai la 9 Aprilie 2009, ora 12:02
Problema de fond este lipsa de respect manifestata de marea majoritate a clientilor fata de meseria de agent imobiliar, si asta pentru ca "orice padure are si uscaciuni", si noi romanii generalizam foarte des fara sa apreciem pe cei ce merita, dar pe de alta parte nici agentii imobiliari nu fac mare lucru pentru a-si modifica aceasta imagine.
Totodata exista si o formatiune (nu stiu de ce tip) numita A.R.A.i. care ar trebui sa reprezinte agentii imobiliari romani , dar nu am auzit de cineva de acolo care sa in cerce sa rezolve problema imaginii agentului imobiliar roman.
In privinta doamnei Geanina Chelaru, vreau sa mentionez ca orice baza de date ca sa poata fi mentinuta activa si utila fie de imobile ,fie de clienti sau de produce s.a.m.d ...necesita activitate specifica care costa asa cum costa si munca in domeniu financiar,pentru ca asa cum spune dansa :"mi-a placut si chiar am incheiat pe loc contractul de inchiriere si am plecat la agentia sa dau 1800 ron.Pentru ce???" ,isi pune problema pentru ce plateste dar raspunsul il da tot doamna Geanina Chelaru inainte de a pune intrebarea cand ne spune ca i-a placut si a semnat contract pe loc,acum se impun doua intrebari:
Cine va furnizat si redactat acel contract pe loc ? R:Banuiesc ca agentul.
Cum de va placut primul imobil aratat, caci asa se intelege ?R:Pai tot agentul a inteles ce cautati.
Iar vis-a-vis de pretul inchirieri stimata doamna va reamintesc ca perioada in care dvs. a-ti inchiriat (2007) preturile erau in crestere,si vechiul chirias cel mai probabil inchiriase cu un an inainte cand preturile erau mult mai mici deci iata ca nu agentul este cel care va marit pretul ci aceiasi piata depre care vb dvs in finalul comentariului.
Cat depsre domnul Manea evident este partinitor si putin carcotas dar in mare are dreptate.
Raman la parerea ca pana nu avem respect in activitatea personala si fata de cei cu care interactionam, nu vom putea dezvolta nimic durabil.

  Inapoi la articolul Atitudinea agentilor imobiliari - Unde s-a gresit si ce trebuie schimbat