Comentarii pe articolul Retrocedarea castelului Bran alunga touroperatorii din zona


Castelul Bran nu este esential pentru turismul romanesc

Cristian Badoiu la 7 Aprilie 2009, ora 22:51
Opinia generalizata este ca acest "castel" (este de fapt o cetate in sensul cel mai clasic al cuvantului) este cheia de bolta a turismului romanesc, si ca fara el se prabuseste tot marketingul destinatiei turistice RO.

La nivel macro, aceasta credinta este doar in mica parte justificata. Si chiar si acea mica parte provine din lipsa de imaginatie a tour-operatorilor romani, majoritatea ofertand niste produse (circuite turistice) nascute candva prin anii '70... E interesant de observat ca promovarea de catre statul roman a mitului Dracula - ca fanion al turismului romanesc, a inceput tocmai in perioada in care se cautau modalitati de a returna niste credite luate pentru a cladi o industrie energofaga. Ca parte a schemei, turismul trebuia dezvoltat. Ce avea Romania de oferit (in viziunea unor aparatniks cu diploma de facultate luata in anii '50, la bulk...)? Pai Dracula, in primul rand!

[ paranteza: Din pacate, produsele turistice romanesti au evoluat mult prea putin, desi turistul european de azi nu este acelasi cu cel din 1989. ]

Si asta in conditiile in care in Transilvania, in imediata apropiere de Bran, exista FOARTE MULTE OBIECTIVE CE AR PUTEA FI LA FEL DE INTERESANTE, cu restaurarile necesare si cu marketing pe masura.

Care-s obiectivele despre care vorbim?

In primul rand, peste 150 de biserici fortificate sasesti, 90% dintre acestea cazand practic din picioare. Cine a vizitat cetatea de la Prejmer, stie ce inseamna o cetate spectaculoasa. Am fost pe acolo ca ghid cu vreo 20 de grupuri de turisti germani sau austrieci, toti (fara exceptie!) au fost mai impresionati de Prejmer decat de Bran. Poate or fi existand si cativa Dracula-freaks, dar eu nu i-am intalnit in 12 ani ca ghid.

Plus ca tot pe aproape, in Transilvania, exista inca vreo doua duzini de castele (castele adevarate!) renascentiste splendide, ajunse intr-o stare de degradare jalnica. Doar doua exemple: Cris langa Sighisoara si Sanmiclaus langa Blaj. Sunt insa mult mai multe. Restaurate, ar putea oferi mult mai mult decat austeritatea militareasca a cetatii Bran, in care se inghesuiau, exact ca si la Peles, colectii de tipuri foarte diferite intr-un amestec bizar... La Bran vedeai de toate: obiecte de arta gotica, baroc, renastere... apoi sobe de teracota sasesti reconstruite, nu lipsea blana unui urs dar si multe poze cu Principesa Ileana in straie populare... No offense, dinastia a avut mare importanta istorica, insa gusturile in arta sunt ciudate cel putin. Alaturarea stridenta fara noima a unor (muuuultor!) obiecte care, luate in parte, sunt foarte valoroase, denota un simt al frumosului ciudat (simt al acumularii?). Ii las pe specialisti sa dea verdictul daca colectia de la Bran era kitsch sau nu...

Deci vaicareala cu Branul din partea unor tour-operatori este nejustificata. Chiar si in conditiile in care celelalte obiective nu vor fi restaurate, ramane inca foarte mult de pus in valoare. Vaicareala asta (scuze pt. termen, asa o vad eu) provine din lipsa de imaginatie, si inghetarea in tiparele turismului de masa din anii ''70 - ''80. Degustarile de branza, tuica, etc., facute insa in grupuri mici si la producator AUTENTICI si oameni simpli de la tara, nu la "stana turistica" ii impresioneaza pe turisti de x ori mai mult decat toate catedralele si castele noastre, la care stai la rand min. 30 minute ca sa te imbulzesti impreuna cu alti 1000 de turisti. E plina Europa de monumente "cel mai vechi...", "cel mai mare...", "cel mai fioros...". Trendul turistic european este insa altul, si din fericire sunt destui cei care au inteles acest lucru si in Romania. Din samanta lor ( :) se va dezvolta turismul romanesc in urmatorii 20 de ani, nu din viziunea lui Ceausescu despre turism.

La nivel micro, este cu siguranta tragic pentru locuitorii din Bran. Daca vor vedea insa directia corecta, vor fi fericiti ca au scapat de balciul permanent din centrul satului, si vor observa ca din turismul la scara mica, bazat pe celelalte resurse ale zonei (caci ele exista!) se poate castiga cel putin la fel de bine ca si din t-shirt-urile cu Dracula. Insa prima oara in centrul Branului trebuie facuta curatenie si reinstaurata linistea de pana la 1956, cand castelul a fost deschis pentru public. Asta cauta turistul de azi... bilete pentru vizita capata in toata Europa.

Toate cele bune!

  Inapoi la articolul Retrocedarea castelului Bran alunga touroperatorii din zona

Setari Cookie-uri