Comentarii pe articolul ENEL vrea sa faca la Galati cea mai mare termocentrala pe carbune din SE Europei


nashpa...

Mihai Neagoe la 5 Octombrie 2007, ora 09:20
nashpa...
Exact asta ne trebuia: ceva poluare in plus. Peste tot in lume se pune accent pe resurse regenarabile, energie solara si eoliana, iar noi vrem sa facem Copsa Mica in toata tara...
Alexandru Petrescu la 5 Octombrie 2007, ora 10:26
ai perfecta dreptate si nu m-as mira chiar sa se realizeze pt ca in Romania este la mare pret expresia "cel mai, cea mai" (vezi Palatul Parlamentului, Catedrala Mantuirii Neamului si altele)indiferent ca lucrurile astea folosesc sau nu cuiva. Cei care stabilesc politica energetica a Romaniei in prezent nici macar n-ar trebui sa aiba vreo viziune de viitor ci doar sa se uite la alte tari ce au ajuns la o oarecare maturitate si au inceput sa se indrepte din ce in ce mai mult spre sursele regenerabile
Tudorel Puscasu la 5 Octombrie 2007, ora 12:06
Daca discutam din punct de vedere economic, este o investie care poate genera venituri consistente la bugetul local si un mare numar de locuri de munca. Privind lucrurile din aceasta perspectiva nu suna foarte rau.
DAR, din pacate exista un dar, din urmatoarele motive ideea este nu foarte fericita pentru locuitorii municipiului Galati:
- in primul rand pozitionarea in zona libera a Galatiului este foarte proasta pentru oras. De ce? Pentru ca stim foarte bine ca zona Galatiului este expusa in permanenta vanturilor ce vin dinspre Siberia (crivatului adica) ce vine din estul galatiului si aduce toata poluarea, tot fumul rezultat din arderea carbunelui in cadrul procesului tehnologic unde anume?; tocmai peste tot Galatiul. Daca exista zona de est a Galatiului care scapase de poluarea combinatului ArcelorMittal, iata ca cineva s-a gandit si la acei locuitori ai municipiului si le ofera "portia" de noxe.
- in al doilea rand nu pot sa uit ca acum ceva timp in urma Consiliul Judetului striga sus si tare ca zona Galatiului este foarte pretabila dezvoltarii unui complex energetic din surse regenerabile, mai exact pentru instalarea unui complex de mori de vant (in zona Smardan pentru cine cunoaste imprejurimile Galatiului). Iata ca in loc sa marsheze pe ideea obtinerii de energie nepoluanta ne intoarcem catre un domeniu mai poluant si decat actuala centrala de pe platforma siderurgica, ce functioneaza cu gaz si pacura (mult mai putin poluante decat carbunele).
Asadar, sa fim bucurosi ca vom avea cea mai mare centrala electrica din regiunea Sud-Est Europeana, mai mare decat turceni si rovinari? O investitie ce va crea locuri de munca si venituri la bugetele local si de stat?
Sau sa fim tristi ca in timp ce Europa cauta sa respire din ce in ce mai bine, noi romanii, ne ticsim plamanii cu noxe ce vor distruge sanatatea noastra sau a copiilor nostri.
Sau sa ne intristam ca energia produsa aici va fi una din cele scumpe, care nu va avea capacitatea sa relaxeze facturile si invariabil buzunarele Galatenilor sau romanilor din zona (Tulcea, Braila, Vaslui, Focsani).
E greu sa iei o decizie avand in vedere cele scrise mai sus, mai ales in conditiile in care suntem stransi cu usa intrucat este singura investie majora pe care cineva s-a gandit sa o faca la Galati. O fi un dop care a desfundat conducta investitiilor in zona, o fi o ratacire de moment? Vom trai si vom vedea.

  Inapoi la articolul ENEL vrea sa faca la Galati cea mai mare termocentrala pe carbune din SE Europei

Setari Cookie-uri