Comentarii pe articolul Pogea catre firme: Daca nu poti plati nici macar 500 de euro la stat, inchide!


daca nu ai 500 de euro?

Moldovean Cornelia la 10 Aprilie 2009, ora 09:23
As vrea sa inteleg si eu de ce firmele mici trebuie sa plateasca un procent mai mare raportat la cifra de afaceri.
Accesul facil la credite a facut ca multe firma sa-si gestioneze gresit fluxul de numerar, facand investitii si achizitionand marfa exclusiv pe baza creditelor. Aceasta genereaza lichiditati in firma, chiar daca activitatea este in pierdere, si nu este normal sa suporti impozite raportate la cifra de afaceri pe seama creditelor.
Firmele care au o cifra de afaceri sub 12.000 euro sunt ale intreprinzatorilor care au ales sa aiba o mica afacere in locul unui serviciu la un angajator. Aceste firme in cele mai multe situatii sunt prestatoare de servicii, servicii care genereaza lunar un venit de 500 - 1000 euro pe luna. Este stiut ca in timpul anului fiscal administratorul societatii nu poate ridica bani din firma pentru uzul personal. Profitul firmei poate fi repartizat in anul urmator, la aprobarea bilantului. Ceea ce inseamna ca administratorul va avea contract de munca cu societatea comerciala. Din practica stiu ca salarul minim negociat de administrator cu societatea comerciala este de 1200 lei echivalentul a 300 euro, plus obligatiile aferente acestuia, achitate de firma, aprox 80 de euro, inseamna o cheltuiala de 380 euro. Daca luam exemplul unei firme care are un birou de copiat acte, aici mai intra cheltuieli cu consumabile, intretinere spatiu, chirie spatiu, etc. Astfel incat intr-o varianata optimista cheltuielile lunare sunt de 500 euro/luna. Daca veniturile lunare sunt de 1000 euro - 500 euro cheltuieli, rezulta un profit brut lunar de 500 de euro. Un impozit de 500 de euro/an inseamna aproximativ 8,5%, fata de 2,5% cat plateau microintreprinderile pana acum. Chiar credeti ca este normal si de bun simt acest impozit? Credeti ca e posibil ca o astfel de firma sa functioneze si pe mai departe? As vrea sa inteleg logica acestui impozit, daca exista.
Bina Iulian la 10 Aprilie 2009, ora 10:38
ce se intampla cu firmele in conservare? poate are omul o firma si tine de ea de ani de zile fara sa aibe activitate, planuind sa faca totusi ceva intr-un viitor cu firma respectiva. Daca acest impozit va fi introdus acest gen de firma vor fi obligate sa dispara.
Alex la 10 Aprilie 2009, ora 10:38
Ce ar fi daca firmele care fac cifre de afaceri mai mari ar plati un impozit de 2% din cifra de afaceri realizata cain cazul IMM-urilor cu cifra de faceri pina in 100000 euro ? La o cifra de afaceri de 30 milioane de euro ar datorat un impozit forfetar de 600.000 euro si nicidecum simbolicul impozit de 10000 euro ( culmea este ca tocmai astfel de firme raporteaza pierderi pt ca isi repatriaza profiturile ) . Se intelege acum de cine si-n avantajul cui este facuta legea ?!
Toata povara impozitarii trece pe umerii firmelor nou infiintate ( asa nu mai exista concurenta potentiala din partea micilor intreprinzatori ) .
Mahu Diana la 10 Aprilie 2009, ora 11:10
daca nu se gaseste o solutie mai buna privind impozitul forfetar (nu-mi permit sa platesc 500-1000euro), dau cei trei salariati in somaj (mentionez ca le platesc lunar toate impozitele si contributiile aferente salariilor) si am sa stau eu in locul lor. Daca toti ar proceda la fel, atunci statul n-ar mai incasa impozite si contributii, ci numai impozitul forfetar si AR PLATI AJUTORUL SOMAJ. " ECOMOMISTII " LU' POGEA" sa-si faca anumite calcule legate de ceea ce am explicat (la trei salariati platesc cel putin 1700 lei lunar impozite si taxe, bani pe care o sa le dea statul fostilor salariati sub forma de ajutor de somaj daca-i dau in somaj ; iar mie nu-mi ramane de plata decat 83,33 euro lunar). Vreau sa spun ca ar trebui sa gandeasca altfel: eu daca am o societate nu inseamna ca am si profit foarte mare, sa fie multumit ca ASIGUR LOCURI DE MUNCA si platesc niste impozite aferente lor care si asa sunt destul de multe si destul de impovaratoare.Teoria e foarte simpla, practica (calculele) ne omoara.
Enescu Constantin la 10 Aprilie 2009, ora 11:10
Ce prostie in capul ministrului asta ! Nu era mai bine ca fiecare firmulitza sa plateasca acolo ceva ? Fiti siguri ca firmele mici se vor inchide si atunci nu vor mai veni nici acele sume mici,daramite cei 500 euro!!! Masura mai debgraba va incuraja evaziunea fiscala , in loc sa o scada.
Valentin Stroia la 10 Aprilie 2009, ora 11:40
Ca forma de protest fata de acest bir aberant, ar trebui ca toate IMM - urile sa-si inceteze activitatea, sa vedem de unde vor fi colectate taxe si impozite de "Ministerul Pogea".
Stoica Constantin la 10 Aprilie 2009, ora 13:11
Uita-te la el, cultura de incompetent...mai ministrule de doua parale, cine esti tu sa vii cu aceste biruri si aberatii? Cine te crezi de dai lectii de afaceri oamenilor care au afaceri corecte in Romania? Nu va ajunge mai lacomilor cate impozite si taxe (nemaivorbind de spagi cerute cu nerusinare) colectati de la toti contribuabilii din Romania?

Ai deschis si castigat vreodata cu sudoarea fruntii si mintii tale vreun leu? Ma cam indoiesc.

Ce te faci desteptule daca 6 luni de zile nu mai vezi niciun impozit la bugetul de stat de la nicio firma din Romania? Asta ca sa vezi in mod real care este puterea celor multi si cine detine, de fapt, puterea...Ce-ai sa faci, vei inchide tu toate firmele? Sa vedem cine te va mai asculta in acest caz? De unde mai platesti politia, armata, oganele de control, justitia si toate celelalte organisme de opresiune pe care le-ati infiintat.

Istetule, coboara cu picioarele pe pamant din turnul de fildes...
Elie la 10 Aprilie 2009, ora 17:28
Eu sunt angajat la o firma relativ mare. Fiind destul de tanar am puterea de a mai lucra dupa mesele si sambata si duminica, fiind de profesie inginer, aceasta prin firma MEA. Deci, din nesomnul si oboseala mea platesc toate cele si la timp statului. Cum e si firesc o parte din veniturile firmei pe care platesc impozit pe VENIT se duc pentru plata lucrarilor subcontractate de alte firme mici, deci in profit nu apar sumele impozitate ca venit. Daca trag linie la sfarsit de an ramane o bruma de profit, care, LA FIX AR INTRA CA IMPOZIT FORFETAR. Buuun, atunci ce rost are sa lucrez toate dupamesele si noaptea?
Inchid mustaria si stau la un mic si o bere cu vecinii, plus ca la iarna, o sa cer ajutor de la primarie pentru incalzire (ca asa fac si vecinii, care ma intreaba mirati: da de ce lucrezi si dupa masa??).
Szasz Karoly la 10 Aprilie 2009, ora 20:22
Sunt deacord cu toti cei care si au exprimat parerile. Cum sa dezvolti o firma care se afla la inceput daca platest mai mult impozit decat ai castig. Nu este interesul ca sa dezvolti o afacere ci sa-l inchizi ca sa nu platesti din propriul buzunar. Nu mai platesti nici impozitul dupa salariu, atunci statul are de "castigat". Dar bine ca avem asemenea oameni care fac legile. Dar nu trebuie sa mergem prea departe. Acelasi partid sustinea anumite legi inainte de alegeri, dar dupa s-a intors cu 180 grade. Platiti oameni buni impozite ca si asa nu o sa ajunga si vor fi marite si mai mult.
Erwin la 10 Aprilie 2009, ora 21:40
Pentru ministru' Pogea e foarte uor s bage toate firmele de bun credin i care pltesc dri (i aa aberant de multe i de mari) n aceeai oal cu menarii. Habar nu are despre mecanismele economice, nici la nivel micro, nici la nivel macro. La fel cu toi incompetenii care au ajuns la ciolan. Msura asta va reduce ncasrile la buget, e foarte clar i foarte simplu. De menari i de firmele cpu trebuia s se lege, controalele s fie pe bune nu ca o tax de protecie n stil mafiot cum este acum. De afacerile grangurilor care i dau mna cu guvernanii cnd se nfrupt din bugetul de stat. Nu de bietul contribuabil care ctig o pine i sper la un trai decent. Chiar nu se poate face diferena?
Neacsu Gabriela la 11 Aprilie 2009, ora 16:00
De cnd au fost numii, Boc & compania, ca echip executiv, spun mereu i mereu i mereu: tia nu aplic niciun program politic !!! Nu pentru c cele dou doctrine sunt incompatibile, ci pentru c nu e dect politica unor AFACERITI CARE AU INTERESE COMUNE PE CTEVA SECTOARE ALE ECONOMIEI NAIONALE ! Iar parlamentarii care i susin sunt ori o parte a clientelei politice ori cozile lor de topor. Cum s poi convinge o ar ntreag s accepte, s neleag i s se supun unor decizii evident distructive ?! Mai tie cineva povestea Mo Ion Roat i unirea ?, n care mo Ion Roat nu nelegea cum e cu egalitatea dintre el i boier ? Aa i noi: cum boierule ? i ca s n-o mai lungesc: de ce s m sacrific eu ca s le fie tot lor bine? (pentru c e evident, cred, c nou, micilor ntreprinztori, nu ne va folosi). Adic, pentru c n-am acceptat s risc viitorul meu i al angajailor mei fcnd porcrii, pentru c m-am strduit s fiu un contribuabil corect, pentru c m-am ntins ct mi-a fost plapuma, tot din pruden, ca s am i eu i salariaii mei ce mnca i la anu pe vremea asta, pentru m-am privatizat tot din cauza lor, c nu mai aveam din ce tri altfel...acum, cnd nici nu mi-am mai propus s fac profit ci doar s-mi acopr cheltuielile vin inginerii tia financiari s-mi ia i ...fumul de pe co ? Nu-i nimc. Lichidez firma, vnd ce pot ca s le dau oamenilor 3 salarii compensatorii aa cum ne-am neles, mi iau brbatul i m mut la ar la socrii. (Slav Domnului ! copiii mei nu mai depind de mine). Iar la ar triesc din economia aia de subzisten, (cum i place lu Prigoan s spun c daia nu se moare de foame n Romnia) i fac troc: dau gina ca s iau spun i detergent, dau ou ca s iau aspirin i spirt, ne descurcm noi cumva ....Da s vd cum o s se descurce ei i cu omerii de la firma mea, i fr TVA-ul i impozitele i taxele mele ca i fra ale voastre, i cte i mai cte....Ia s vd cum ?! C eu cu mna-ntins la tia n-am s stau i nici bani nu le mai dau, c n-am de ce...Aa s tie Pogea...i s ma tie ceva: c roata se-nvrte ....
Filip Mircea la 11 Aprilie 2009, ora 17:27
as ministru asa decizie / caluc matematic / gresit d-nule POGEA// surprizele se vor tine lant/// ar fi bine sa va refaceti calulele d-nule POGEA???//
SI SA VEDETI CE COSTRI VA SUPORTA STATUL per total daca VETI FALIMENTA 50% DIN S.C CU 3 ANGAJATI CARE NU VOR MAI ACHITA NIMIC DIN SUTELE DE TAXE CARE LE PERCEPE STAUTUL IN ACEST MOMENT//
Alex la 13 Aprilie 2009, ora 18:16
haideti sa stabilim din ce luna dam toti angajatii in somaj si sa nu mai lucram 2 luni sa vedem cecfacea domnul Pogea cu atatia someri ca daca muncim nu apreciaza nimeni santem buni doar ca sa platim taxe ca oricum nu ii intereseaza de noi,atat timp cat la bucuresti se da ora exacta de ce vreti sa mearga bine in tara.
Costea Eduard la 14 Aprilie 2009, ora 09:45
Domnu Pogea , iti mai dau eu o varianta de lucru....daca nu platesc nici impozitul forfetar, nici impunerile salariale , nici amenzi , nici autorizari, acorduri, taxa de punga ...ca eu merg cu bicicleta la firmulita mea cu cifra de afaceri de 200 000 pentru care cheltuiesc 280 000 ( apropo...poate nu stii-pentru cifra asta de afaceri statul romanesc nu face nimic)...ca oricum platesc vizonul cuiva acuma....si ma dati voi in faliment pe cheltuiala voastra si impartiti 200 roni-Anaf, bugetul local ,ministerul justitiei, Ajofm....toata gasca de lipitori...aaaa, fain nu?...si oricum nu mai am nimic...m-as cam duce si in puscarie....sa vezi mata ce dea banii o sa strangi la bugetul de stat...aaaa,ce zici?
Cosmin la 14 Aprilie 2009, ora 21:44
ce zici de asta domnule pogea: am o firma deschisa de 3 luni de zile. o mica librarie de care se ocupa sotia. suntem intr-un spatiu inchiriat iar vadul comercial il facem noi chiar acum, acest spatiu fiind amenajat chiar de noi. va dati seama ce venituri sunt la inceput de drum si mai ales in periada asta de criza. societatea este platitoare de impozit pe venitul microintreprinderilor in cota de 3%. chiar daca suntem pe pierdere in momentul de fata tot platim 3 % din venituri. e oare asta un lucru rau? conform spuselor primului inginer metalurg al romaniei pe post de ministru de finante ar trebui sa trag oblonul si sa inchid firma. cheltuielile efectuate de mine pentru amenajare cand le mai recuperez? chiar crede ca am sa mai pot suporta si acest impozit forfetar? este o logica de 2 lei care o sa inchida o gramada de mici intreprinzatori ca mine care, de bine de rau, platesc si acest 3% din venituri si care probabil nu o sa mai plateasca nimic.
morala: putin e mai mult decat nimic domnule inginer pogea!!!!!!!!!!
Daniel la 15 Aprilie 2009, ora 00:09
argumente impotriva masurilor abuzive luate prin aceasta ordonanta

1. ordonanta de urgenta incalca in primul rand chiar prevederile codului fiscal:
art. 3
principiile fiscalit��ii
impozitele �i taxele reglementate de prezentul cod se bazeaz� pe urm�toarele principii:
....
d) eficien�a impunerii prin asigurarea stabilit��ii pe termen lung a prevederilor codului fiscal, astfel �nc�t aceste prevederi s� nu conduc� la efecte retroactive defavorabile pentru persoane fizice �i juridice, �n raport cu impozitarea �n vigoare la data adopt�rii de c�tre acestea a unor decizii investi�ionale majore.
art. 4
modificarea �i completarea codului fiscal
(1) prezentul cod se modific� �i se completeaz� numai prin lege, promovat�, de regul�, cu 6 luni �nainte de data intr�rii �n vigoare a acesteia.
(2) orice modificare sau completare la prezentul cod intr� �n vigoare cu �ncepere din prima zi a anului urm�tor celui �n care a fost adoptat� prin lege.

2. microintreprinderile nu ar trebui sa plateasca nici un impozit minim deoarece impozitarea lor actuala ia ca baza de calcul doar totalul veniturilor, argumentul privind faptul ca un procent din microintreprinderi au pierderi pur si simplu nu tine pentru ca ele platesc impozit fara sa se ia in calcul daca au profit sau pierdere; deja impozitul lor a crescut de la 2% la 2.5% in 2008 si de la 2.5% la 3% in 2009, acum le mai ceri minim 500 eur sau 1.000 eur?? fara sa tii cont ca ele oricum au minim un angajat deci cotizeaza si alte impozite si taxe?

3. pentru o firma cu cifra de afaceri de un million de euro, impozitul nu este la fel de impovarator ca pentru primele 4 grupe � astfel:
- o firma cu cifra de afaceri de 10.000 lei (exista si asfel de firme! si pe bune nu au venituri ascunse!) va fi impozitata cu 22% din cifra de afaceri
- o firma cu cifra de afaceri de 60.000 va fi impozitata cu 7,17% din cifra de afaceri
- o firma cu cifra de afaceri de 220.000 va fi impozitata cu 2,95% din cifra de afaceri
- o firma cu cifra de afaceri de 440.000 va fi impozitata cu 1,95% din cifra de afaceri
- o firma cu cifra de afaceri de 4.400.000 va fi impozitata cu numai 0,25% din cifra de afaceri

4. exista firme care chiar nu pot suporta aceste impozite, sunt firme care chiar au profituri brute mai mici de 2.200, 4.300, 6.500, etc� domnii guvernanti ar trebui sa-si mai filtreze speech-urile inainte sa afirme ca �daca nu poti plati nici macar 500 de euro la stat, anual, inchide!�� poate pentru ei 500 de euro nu inseamna mare lucru, dar pentru restul contribuabilului, fiecare banut este bine cantarit!! si, in plus, in conformitate cu art. 4 din codul fiscal anterior mentionat, ar fi trebuit macar sa lasa termen pana la 01.01.2010 ca sa inchida!

5. cei care au conceput o asemenea ordonanta dau dovada de o gandire regresiva, ca sa nu zic puerila, fiindca nu-si dau seama ca:
5.1. evaziunea fiscala la scara mare nu se face de catre micii comercianti si prestatori de servicii
5.2. de-abia acum se va fenta impozitarea prin mentinerea in limitele de 52.000, 215.000 sau 430.000 fiindca daca depasesti cu un leu limita intervalului in care te incadrezi� mai platesti 500 de euro! si nimeni nu vrea sa se intample acest lucru!

6. faptul ca se va aplica o impozitare uniforma denota de fapt incapacitatea administratiilor financiare de a tine sub control domeniile in care evaziunea se manifesta intr-adevar (vezi punctul 3.1) si de a mari volumul incasarilor la buget prin marirea masei impozabile, in conditiile pastrarii cotelor actuale de impozitare- spre exemplu sa determine o atitudine de responsabilizare a consumatorului in fata evaziunii (de ce nu: �cereti facturi si bonuri fiscale pentru banii pe care-i platiti, fiindca nu este corect sa platiti doar voi impozite din salarii�? etc)

7. nu am inteles cum vor fi scutite start-up-urile? aplicarea impozitului minim de 500 euro inseamna ca sunt iertate?

8. in loc sa simplifice impozitarea, o vor complica � astfel impozitul pe profit se calculeaza anual sau trimestrial?

9. imm-urile nu au o organizatie care sa le apere drepturile, din acest motiv sunt cele mai usor de atacat
Paul la 23 Aprilie 2009, ora 10:36
asta cu impozitul forfetar mi se pare o prostie mai mare decat taxa pe scaune a
marelui finantist Remes din 1997 . Deja incepe sa-mi para rau de Tariceanu si de politica lui fiscala.
Mihai la 9 Mai 2009, ora 04:37
Am investit niste bani intr-o firma. Am angajat oameni la care le platesc impozitul. Nu am adaus la preturi prea mari, de`abia reusesc sa supravietuiesc sa nu mai zic de TVA, ce pot face daca nu am afaceri cu guvernul, cum sa supravietuiesc. E mai bine daca concediez 10 oameni si nu mai platesc nimic la stat, sa nu mai zic de controale pentru ca am o firma cu profil alimentar, noi suntem hotii?
Nae Brasov la 14 Mai 2009, ora 18:27
am si eu o intrebare :firmele fara activitate pe 2008 si 2009 chiar trebuie sa plateasca impozitul forfetar ?
Cosmin la 20 Mai 2009, ora 05:39
am si eu o asociatie familiala pe care rulajul a fost zero atat anul trecut cat si anul asta, ba mai mult, anul acesta nici nu am vizat-o pt ca deocamdata nu am de gand sa activez si as vrea sa stiu daca acest impozit m-i se adreseaza si mie, mai exact acestui tip de firme (af).
cat despre parerea mea in ceea ce va priveste (daca aceasta conteaza) speram ca dl boc sa-i ia locul dl-i triceanu si sa redresati economia, dar vad ca tariceanu a inceput prin taxa auto iar voi continuati cu tot felul de taxe si impozite pe care le visati peste noapte.
am observat ca in nenumarate randuri, daca nu ati copiat, in cel mai rau caz v-ati inspirat din alte tari pt a inventa cate un nou "bir" pe care il impuneti prin o.u.g iar legile care sunt menite sa vina in sprijinul si in folosul cetateanului se impotmolesc in birocratie iar in final se pierd. tineti-o tot asa si "vom trai bine" (o tara de someri) dupa cum ne-a urat basescu.
sper ca veti avea macar bunul simt de a-mi raspunde la comentariu "stimate domn" pogea.

  Inapoi la articolul Pogea catre firme: Daca nu poti plati nici macar 500 de euro la stat, inchide!

Setari Cookie-uri