Comentarii pe articolul Ce impozit forfetar vor plati firmele in 2009 si 2010


Falimentarea micilor intreprinzatori - greseala fatala pentru guvern

Supravietuitorulimm Dezceani la 11 Aprilie 2009, ora 13:21
Din nou ministrul finantelor, primul ministru si sfatuitorii lor gandesc aceaste legi in calitate de oameni birocrati care nu au si nici nu au avut vreodata o legatura cu economia reala in care micile companii se zbat sa supravietuiasca in Romania.
Ei nu au inceput si nici condus vreodata o afacere mica pentru a stii cum este sa traiesti de astazi pe maine cu speranta numai la Dumnezeu si fara sprijin de nicaieri.
Dupa 20 de ani de la apusul oranduirii comuniste, mica initiativa privata in Romania mai este inca vazuta de catre birocratia statului ca o infractiune care trebuie pedepsita (Cum de indrasnesc acestia sa traiasca pe propriile lor picioare fara sa faca plecaciunile ce ni se cuvin noua care suntem stapanii lor?)
Exista scurta definitie a statului vazut de catre cetateni sai: Statul suntem noi
Ei bine in Romania acest lucru nu este valabil, aici Statul nu am fost vreodata si nici nu suntem Noi ci Ei. Cu toate ca poporul roman tine in spate o intreaga clasa supradimensionata de functionari cu locuri de munca sigure si caldute, cu atmosfera de scoala generala clasele 1-8, pe care noi ceilalti am uitat-o de mult si in care ei inca traiesc, acesti oameni nu sunt in stare sa faca diferenta intre firmele care activeaza cu buna credinta si cele care fac evaziune. Ei trebuie sa bage toate firmele in aceeasi oala pentru a-si ascunde ineficacitatea si deci inutilitatea.
Din comoditate incearca sa adapteze realitatea la modul lor ingust de gandire: o firma daca nu are profit, deci nu plateste impozit, nu-si justifica existenta si trebuie sa dispara. Aceasta este o aberatie care incalca printre altele unele drepturi elementare ale omului: dreptul la munca, dreptul de a-ti alege ocupatia si dreptul la demnitate (daca nu gasesti de lucru sau vrei sa lucrezi pe cont propriu intr-un anumit domeniu trebuie sa ai dreptul si sa poti sa deschizi o afacere a ta fara sa fi obligat sa faci acest lucru pe ascuns intr-un mod umilitor).
In aceasta tara exista sute de mii de oameni, mici intreprinzatori, detinatori de firme, care au sau nu angajati si care isi castiga traiul din aceste afaceri si nu cer nimic de la stat spre deosebire de altii, ba din contra mai si dau cate ceva. Acesti oameni depasesc cu mult numarul celor care lucreaza in invatamant, de exemplu (care fac presiuni asupra guvernului sa li se mareasca salariile) sau al angajatilor de la Dacia (care prin proteste au facut presiuni si asupra guverului pentru a favoriza vanzarea de masini in tara).
Din pacate, prin natura ocupatiei lor, ei nu sunt uniti, si nici nu sunt reprezentati de nimeni (nici de asociatiile patronale si nici de partidele liberale, care reprezinta de regula interesele marilor afacerisiti).
Sa nu uitam ca impozitul pe venit (3%) se plateste oricum pe cifra de afaceri declarata, deci nu poti vinde nimic cu acte in regula fara sa platesti 3% la stat indiferent cate cheltuieli ai avea, chiar daca pe ansamblu inregistrezi pierderi.
Sa nu uitam ca pentru fiecare cladire sau mijloc de transport detinut de catre o firma mica se platesc impozite anuale, asigurari (de 3 ori mai mari decat la persoane fizice), taxe de drum, accize din combustibili in fiecare litru de carburant cumparat.
Sa nu uitam ca fiecare firma mica care are contract cu Electrica plateste la stat lunar taxa Radio-TV care intr-un an poate depasi valoarea impozitului pe venit platit de catre o firma mica.
Sa nu uitam ca pentru fiecare angajat se platesc la stat, lunar sau trimestrial contributii de pensii, de sanatate, somaj, accidente, comision ITM, etc.
Sa nu uitam ca asociatii unici platesc contributii la pensie si sanatate.
Sa nu uitam ca o firma mica colecteaza si plateste la stat TVA pentru fiecare vanzare realizata.
Sa nu uitam ca pentru fiecare bilant depus o firma mica este obligata sa plateasca un expert contabil autorizat pentru a certifica acel bilant semestrial si anual (deci se dovedeste corectitudinea operatiilor contabile).
Sa nu uitam ca o firma mica cu un singur angajat este obligata conform legii sa tina aceeasi contabilitate ca si de ex. Uzinele Dacia .
Concluzia este ca impozitul pe profit, pe care nu il platesc companiile care inregistreaza pierderi, este foarte mic in comparatie cu celelalte taxe pe care le platesc catre stat aceste companii atata timp cat activeaza.
In lacomia lor, birocratii actuali, proaspat sositi la guvernare, cred ca vor aduce mai multi bani la buget prin introducerea impozitului forfetar. Efectul insa va fi invers:
Firmele care plateau impozit pe venit sau profit si inainte, o anumita suma, vor plati la fel aceasi suma sau chiar mai putin, valoarea minima impusa (vor tine contabilitatea astfel incat sa plateasca la fel sau mai putin- daca legea le permite, si nu mai mult).
Firmele care nu plateau impozit pe profit fiindca nu inregistrau profit vor plati valoarea minima impusa insa vor micsora alte taxe catre stat (cele care au angajati vor mai trece in somaj din ei si ii vor plati la negru evitand taxele catre stat, sau vor activa intr-un procent mai mare la negru, nemaiplatind la stat TVA)
Firmele care nu pot diminua din alte taxe catre stat pentru a-si plati impozitul minim obligatoriu si nu pot plati acest impozit,vor avea intr-adevar probleme: se vor inchide, niste oameni si familiile lor vor fi intr-adevar nenorociti de aceasta proasta masura a guvernului,cei care au fost angajati vor primi ajutor de somaj de la stat, patronii care pot, vor continua activitatea la negru, altii isi vor cauta de lucru in alte tari. Deci aceste firme nu vor plati impozit pe profit si nici celelalte taxe pe care inainte le plateau. Deci statul va pierde pentru ca nu va mai incasa acelesi sume si in plus va trebui sa asiste social mai multi oameni, si va mai pierde si forta de munca necesara cand va trece criza.
Vor avea de pierdut si firmele care in prezent vind produse sau presteaza servicii catre cele care vor disparea. Vor exista astfel masini care vor ajunge inapoi la firmele de leasing penru ca detinatorii lor, firme, nu mai pot plati ratele sau nu vor mai exista.
Si toate acestea se vor intampla in timp ce anumite firme mari si banci asa zise strategice vor fi cocolosite de catre guvern cu fel de fel de ajutoare de la buget (din bani publici) ca nu cumva sa sucombe, contrazicand astfel principii elementare ale economiei de piata unde mai exista si falimente daca te intinzi mai mult decat iti este plapuma.
Si asa vor fi sacrificati micii intreprinzatori din Romania in interes national, din pacate fara vreun efect pozitiv asupra bugetului (care oricum va scadea fiindca acesta este trendul), unul din efecte va fi ca marile companii vor avea de unde alege oameni pentru angajare in viitor.
Va fi imposibil sa mai incepi in Romania o afacere cu bani putini, lucru pe care il faceau multi tineri pana acum si nu va mai fi alternativa de a deveni patron la aceea de a te angaja la stat sau la patron.
Concurenta intre companii se va diminua in conditiile in care unele vor disparea iar altele noi nu vor mai aparea, efectul fiind monopolul. Libertatea omului de rand de a incepe o afacere va fi grav afectata prin impunerea impozitului forfetar.
Deci orientarea politica si economica a actualului guvern nu este sanatoasa pentru adevaratul capitalism si adevarata democratie care trebuie realizate in Romania si de aceea cred ca zilele guvernului sunt numarate, acolo trebuie sa conduca cineva priceput la economie reala de piata si nu tot felul de oameni iesiti din institutii de stat fara nici o zi de experienta in viata reala sau care au facut afaceri privilegiate cu statul (cu toate ca si aceasta constituie un avantaj fata de cel care nu a facut niciodata o afacere).



Dana la 13 Aprilie 2009, ora 09:02
Perfect de acord cu ce s-a scris !
miki73 la 13 Aprilie 2009, ora 21:42
Daca am avea la guvernare 10 oameni care gandesc in acest mod acum eram peste ELVETIA.Felicitari pentru comentariu.
Esteban la 25 Iulie 2009, ora 08:58
Felicitari! Exact prin aceste etape em trecut si eu ,in 1997 am infiintat o afacere si am rezistat pana in 2004,iar acum sunt pensionar ,din ce sa platesc impozitul forfetar pentru ceva ce nu mai functioneaza?o fabrica de mobila si azi imi este datoare cu milioane din cauza ei am falimentat,

  Inapoi la articolul Ce impozit forfetar vor plati firmele in 2009 si 2010

Setari Cookie-uri