Comentarii pe articolul Efectele crizei de la Bear Stearns: Leul si bursa, in cadere


Asa zisa criza financiara

Gabriel Matei la 18 Martie 2008, ora 09:32
Asa zisa criza financiara
In general finantistii analizeaza static fenomenul (efect al pregatirii contabile !).
Nu se analizeaza in dinamica nici dinamica trecutului si cu atat mai putin al viitorului aporpiat. Nu se analizeaza din punct de vedere al relatiei cauza-efect, adica mai bine spus, nu se analizeaza de loc!
In 2000 SUA a incurajat aparitia euro, paritatea euro / usd a fost 1/1. Forta euro consta in puterea economiilor a 3 principale tari Germania, Franta, Olanda. Prin trecerea la euro, in mod special economiei germane i s-a mai atarnat "o pietricica de moara" dupa "bolovanul" unificarii: economiile Portugaliei si Greciei - in mare masura - dar si a Italiei, Belgiei si Spaniei, au incetinit un ritm de dezvoltare a economiilor germane si olandeze, principalele concurente pentru economia americana. De ce Marea Britanie cu economia sa puternica si solida, nu a intrat in "jocul" "pacaliti cu euro"? Dar Tarile Nordice si ele cu economii sanatoase? Sa nu mai de vorbim de Elvetia care nici de mut trambitata UE nu vor sa auda daramite de "euro fucking game"! Politica administratiei Bush ( si a oricarei administratii republicane ) in domeniul financiar este bazata pe "repatrieirea" dolarilor in primul rand a "petrodolarilor". O scadere a paritatii USD in raport cu euro este determinata de factori de natura politica si economica mai ales, (nu stiu ce declaratie a presedintelui Bush, intrevederea Rice cu lideri arabi si israelieni, cresterea dobanzilor etc) sunt parghii fantastice atunci cand si asa competitivele produse americane devin si mai competitive! Ce reprezinta 30 mld USD pentru o banca de talia Bear Stearns? Credeti ca activitatea a fost perturbata intr-un fel? Dar ce reprezinta actiunea investitorilor de a si schimba USD in euro? Toata lumea vinde USD si cumpara Euro, GBP si CHF! Cine cumpara USD? Banca Federala fireste! Punct ochit - punct lovit! De la adoptarea euro, in tarile UE au crescut taxele si impozitele ( in Germania TVA era 15% pe timpul DM acum 20%, sa numai vorbim de "blufarii" Europei, italienii care cu f multa greutate raman pe pozitia venit=cheltuieli; in Franta s-a ajuns la lucru 36 ore / sapt tocmai ca sa se compeseze ceva din cresterea taxelor si impozitelor! si nici Olanda nu se simte prea bine!). In SUA taxele federale si statale au ramas aceleasi, salariile au aceeasi putere de cumparare iar produsele americane mai fiabile si mai cu "know-how" in ele devin din ce in ce mai competitive! Va rog uitati-va la orice produs: un automobil nou marca X costa in UE sa zicem 40000 euro la reprezentanta (distribuitorul) autorizat al marcii, in timp ce in SUA costa max 27000 USD (este caz concret, daca se doreste, pot sa-il exemplific). Acelasi lucru si la o multime de masini, echipamente si instalatii. Diferentele sunt mai mult decat semnificative! Ca si in cazul automobilului (pretul acestuia a plecat in UE de la 27000 euro si a ajuns la 40000 datorita taxelor si impozitarii de orice natura) si la echipamentele tehnologice situatia este aceeasi. In sfera IT, cei din UE nici nu trebuie sa gandeasca! Este deja un domeniu "no chance" pentru ei!
In concluzie, unde este criza, cum se defineste si unde se manifesta ea, cine pierde si mai ales cine castiga? Daca domnii analisti- finantisti au capacitatea sa ofere raspunsuri pertinente este OK daca nu asa zisa "criza Bear Stearms" ramane o simpla stire de ziar... "restul e Cancan"!
Codrut Cherestes la 18 Martie 2008, ora 11:45
Corect domnule Matei. Intotdeauna am considerat ca munca finantistilor inseamna 90% aritmetica de gimnaziu si 10% cuvinte ce par complicate pentru lucruri alminteri simple. Dar asta face parte din sistemul de valori sucit al lumii in care traim, lume in care fotbalisti, pseudoartisti, finantisti etc. au venituri si recunoastere sociala "necorelate" - ca sa folosesc un cuvant la moda zilele acestea - cu valoarea muncii lor.
la 19 Martie 2008, ora 12:45
Multumim nesous de corelarea cu fotbalistii si am fi super extra fericiti cu venituri similare cu ale acestora :) un mic finantis care stie ca nici macar cei mai mari nu se compara cu fotbalistii mentionati. cat despre munca in sine este mult si bine peste media altor profesii si in mare reprezinta transpunerea in fapt sau "acturi" vorba unei prietene a minunatei munci dusa de cei care impun legile, taxele impozitele si restul fatorilor atat de pretiosi care ne reprezinta azi. este statica, poate pentru ca nu este timp decat sa constatam modificarile de procedura, a mia oara....etc nu lungesc...si revin, dati-mi va rog leafa unui fotbalist si nu voi cere vreodata recunoasterea socila :)) voi pleca in concediu!!!

  Inapoi la articolul Efectele crizei de la Bear Stearns: Leul si bursa, in cadere

Setari Cookie-uri