Comentarii pe articolul Dilema crizei: Ce este mai rau a trecut sau abia urmeaza?


dilema crizei

Valeanu Emil la 26 Mai 2009, ora 14:19
Cred ca domnul Guvernator nu are dreptate. La noi criza va continua si inT2 si in T3. Dupa afirmatia ca in T1 am ajuns la fundul sacului, venim acuma si spunem ca trebuie sa recapitalizam bancile, ca somajul va continua sa creasca, ca putin a lipsit sa nu putem platii salariile bugetarilor si pensiile pe luna aprilie, ca in aceasta vara vom avea seceta severa etc.

Acestea nu sunt semne de revigorare. Sunt semne sumbre ale neputintei, alipsei de responsabilitate, profesionalism si competenta a celor pusi sa gestioneze aceasta criza. Este intr-adevar o performanta sa poti tine cursul stabil si sa asiguri cat de cat o macrostabilitate, dar de aici pana a pornii motoarele mai este cale lunga. Bancile nu s-au repezit sa-si retraga banii eliberati de BNR - deci exista suficienta lichiditate pe piata. Si de ce ar face-o? Credite la dobanzile practicate acuma nu trebuie la nimeni. Profitul net de peste 1500 miliarde - a primelor 10 banci din tara - de anul trecut nu este pus in circulatie pentru ca dobanzile sunt prohibitive, dar bancherii tot lacomi sunt.

Gaselnita de acuma cu constructia primei case - indiferent de varsta - cu garantia statului pana la 60000 euro este facuta pentru ,, baietii destepti,, care au un stoc impresionant de unitati imobiliare nevandute. Ma intreb cum va ajuta aceasta masura la relansarea acestei industrii cand facilitezi vanzarea unor investitii deja existente, care necesita un volum relativ mic de munca sau de materiale. Daca se pornea ceva de la inceput - cu respectarea legii 372?2005 a coeficientului de transfer termic - poate se intampla ceva, dar asa vor mai fi aruncate pe piata inca cateva mii de apartamente prost izolate si cu valoare termica redusa. Mai condamnam o generatie la costuri energetice mari, si sa nu uitam ca nu peste mult timp va intra in vigoare cota de energie aferenta fiecarei locuinte. Directivele UE spun ca in 2019 fiecare locuinta va trebui sa-si produca cel putin 50% din energia consumata. Mai sunt 10 ani pana atunci, si noi izolam locuintele cu 5 cm de polistiren, cand nemtul face acelas lucru cu 30 cm la exterior si 10 cm la interior ca sa se poata inscrie in cota. Ca la noi la nimeni!!!

Masurile ANTICRIZA sunt extraordinare, sunt fantastice dar lipsesc aproape cu desavarsire. Perspectiva este sumbra si politicienii si guvernantii nostrii - cu o seninatate care frizeaza nebunia - lanseaza vorbe de parca ar fi in ajun de alegeri. Lehamitea si greata ma ineaca si am doi copii care vor face ce?? Ce sa le spun, incotr sa-i directionez ?? Sa faca ce??. Cu stima ing Valeanu

  Inapoi la articolul Dilema crizei: Ce este mai rau a trecut sau abia urmeaza?

Setari Cookie-uri