Comentarii pe articolul BNR urca dobanda cheie. Urmeaza o noua scumpire a creditelor


Scepticism

Mircea Lamurean la 27 Martie 2008, ora 10:49
Scepticism
Ramin in continuare sceptic cu privire la intentiile bune ale BNR. Desigur analizele si cifrele arata ca trebuie "sterilizata" piata. De ce nu "castrata" ? Ar suna mai bine.
Temerea BNR nu e legata de inflatie de fapt ci de "jocul" fondurilor de investitii independente, pe care nu le poate controla si care "vezi doamne" ar bulversa piata Ro care si asa e plina de bani luati pe credit si doar pentru consum. Si ce daca, ma intreb. E raspunderea fiecaruia. Pina la urma explozia afacerilor din ultimii ani, a fost benefica pentru clasa medie, a crescut nivelul de trai si se pare ca rotitele se invirt. Sunt deja oameni bogati care investesc "cu cap" si pina la urma ecomomia romaneasca se consolideaza. Ori acum prin stringerea surubului la credite, sunt blocate o gramada de proiecte si sunt descurajati f multi investitori romani. Adica daca nu ai apucat sa cresti, nu mai ai voie acum. Asta in conditiile in care majoritatea firmelor romanesti nu depasesc 1-2 milioane euro valoare de piata si 500.000-1 milion euro cifra de afaceri. Cum sa concurezi cu altii atunci ? Asta vrea BNR ? Sacrificarea afacerilor romanesti de dragul mentinerii inflatiei intre limite ?
Dar nu aici este miezul problemei de fapt ci in alta parte :
- Risipa de bani publici (salarii in administrativ peste limitele bunului simt, prime, bonusuri, diurne, bugete aiurea pentru institutii..etc)
- furtul prin tot felul de masinatiuni din bugetul de stat (tot felul de achizitii dubioase, tot felul de licitatii "legale")
- legislatia favorabila coruptiei si defavorabila capitalului privat.
- pierderile si neperformanta in afaceri a firmelor de stat (si asta nu inseamna ca trebuie
vindute pe boabe de porumb, ca si pina acum )si altele...
Aici BNR nu are intradevar ce face, Insa o poate spune, macar din respect fata de adevar.
Si trebuie mentionat faptul ca orice restrictie impusa si nu rezultata firesc din echilibrul fortelor care actioneaza in piata, va produce efecte neprevazute si de cele mai multe ori contrare celor dorite. In timp se va vedea daca masurile BNR sunt sau nu sunt utile pentru dinamica economiei Ro, pentru crsterea nivelului de trai general si pentru dezvoltarea unei clase medii puternice si performante, adica pentru ceea ce ne doare de fapt.

  Inapoi la articolul BNR urca dobanda cheie. Urmeaza o noua scumpire a creditelor

Setari Cookie-uri