Comentarii pe articolul Analistii: Europa de Est a depasit punctul critic al crizei


Revenire

Bolos Bradut la 10 August 2009, ora 08:40
E foarte greu de spus daca s-a ajuns in punctul de inflexiune. Oricum daca perceptia pietelor de capital este ca FMI este pregatit sa pompeze cantitatea de capital necesara asigurarii stabilitatii economice in zona, ar fi posibil sa asistam la o crestere a ratingului de tara, cu efecte imediate asupra formelor de finantare disponibile si asupra ratelor dobanzii la care se poate credita extern Romania.
Este un semn bun, dar cu efecte lente.
Sa speram ca efectele economice ale acestei perceptii pozitive se vor transpune in revitalizarea investitiilor directe si a creditarii pe termen lung, si ca acest lucru va genera o crestere economica inainte sa vina scadenta la creditele luate de la FMI, pentru ca altfel costul creditelor va apasa extrem de greu asupra bugetului de stat.
Revenirea pietei americane este un semn foarte bun care in mod cert va ridica puternic piata globala. Revenirea pietei americane va afecta pozitiv piata Uniunii Europene si asta va genera in timpul doi o revenire a exporturilor Romaniei.
Totusi creditarea de la FMI va lasa economia Romaniei cu doua ghiulele la picior, somajul ridicat generat de concedierile din domeniul public, si deficitele viitoare generate de rambursarea creditului respectiv. Reducerea costului administratiei publice prin concedieri este benefica numai daca economia are capacitatea de a absorbi somajul respectiv.

  Inapoi la articolul Analistii: Europa de Est a depasit punctul critic al crizei

Setari Cookie-uri