Comentarii pe articolul Hotelurile de cinci stele, in programul Litoralul pentru toti


hotelierii - un cuvant pretentios pentru proprietarii de unitati turistice de pe litoral

Sragher Peter la 18 August 2009, ora 04:41
cand aud de aceasta denumire pretentioasa pentru romania, si anume hotelier, atunci ma trec fiorii, si nu din aceia de bine. pai a fi hotelier presupune studii de specialitate, o anumita chemare, o anumita psihologie in raport cu oaspetele, civilizatie.

asa-zisii hotelieri romani, cu mici exceptii, au facut din litoralul romanesc un loc de care sa fugi, eventual in bulgaria, turcia si grecia, decat sa stai pe malul marii negre, imboldit de un patriotism nativ, sa stau la mine in tarisoara mea.

stele date pe prietenie si spaga, servicii proaste a unui personal angajat doua, trei luni, care n-are ceea ce se poate numi spiritul de apartenenta la un brand si la o filosofie de a face turism, preturi exagerate in comparatie cu serviciile oferite, o infrastructura de distractie bazata pe improvizatie, coruptie si kitsch, incepand cu taxele de statiune pentru masini, citeste minte mazare, funicular scump, de statiune montana, nu de litoral, si tonete de doi lei alaturi de hotluri scumpe, pretentii mari, dar oferta redusa.

astia sunt, in genere, asa-zisii hotelieri romani, unii care au pus mana pe hoteluri si nu le dau, dar nu investesc in ele - vorbesc in primuil rand de litoralul romanesc. asa s-a intamplat cu complexul belvedere din neptun. lasat ani de zile sa se degradeze - acest complex era frecventat in epoca lui ceausescu de straini multi, pentru ca indeplinea cele mai multe din criteriile unui sejur civilizat la mare - devenise o rusine. camere igrasioase, servicii de proasta calitate. a fost luat ca sa fie distrus. si vandut anul trecut, mi se pare, cuiva care se da mare investitor in turism, dar care se plange ca n-are bani sa-l renoveze. oricum, intre timp, spiritul antreprenorial a prins aripi: chiar in fata complexului belvedere s-au construit doua mici hoteluri, care iau din privelistea camerelor de jos ale hotelului. asa ca inainte sa le vanda, priceputii mesteri de inginerii de litoral, au lasat complexul belvedere, dar nu fara urme.

hotelierii, pretentios spus.

se plang ca n-au sprijin de la stat. da, statul ar trebui sa ajute, dar primii care trebuie sa ajute sunt ei insisi.

sa contruiasca, prin investitii, o afacere care sa fie tot anul ofertanta. adica sa dispuna hotelurile lor de incalzire.
atunci pot avea un personal, macar partial, permanent.
sa ofere team-building, sa organizeze evenimente, de craciun, de anul nou, de 1 mai, cu alte ocazii.
sa nu se bazeze doar pe cele doua sau trei luni de vara.

atunci da, ar merita apelativul hotelier.

  Inapoi la articolul Hotelurile de cinci stele, in programul Litoralul pentru toti

Setari Cookie-uri