Comentarii pe articolul Top 10 estimari privind economia Romaniei in 2010


top 10 estimari

Matei Gabriel la 6 Noiembrie 2009, ora 08:24
Toate aceste estimari se bazeaza pe o prelucrare economico- matematica a datelor statistice, pe diverse modele de simulare.
Dar dupa cum bine stim, aspectul determinant este corectia aplicata trendurilor rezultate in urma analizei macro; la concret functiile probabilistice atasate fiecarei variatii a unei stari in parte.
Criteriile decizionale adoptate reflecta nu de putine ori factori subiectivi (a se citi de natura partinica sau de grup) din care cauza fundamentarea anumitor indicatori are de suferit.
Estimarile si prognozele pe termen foarte scurt si scurt incumba probabilitate de risc mai mic insa reala.
Aspectele de mai sus au sustenabilitatea insusi articolului si comentariilor respective, abordarea uneia sau alteia din pozitii fiind majoritar subiectiva.
Personal ca om cu pregatire economica ma "incanta" aceste previziuni si calcule.
Oare metodologia folosita la aceste prognoze nu a fost cunsocuta si anterior declansarii asa zisei crize? Oare modelele de simulare nu au fost aplicate si in perioade anterioare? Daca da, atunci nu au fost identificate intr-o proportie mai mica sau mai mare, dupa caz, cauzele care au generat efectele economice pe care le resimtim azi cu totii? Sau au existat interese deosebite pentru o convulsie economica pentru o reasezare dupa alte interese economice a regulilor pietii?
In masura in care vom gasi sau ne vor parveni raspunsuri la genul acesta de intrebari, vom fi "mai destepti cu 1 minut".
Cum fata acest aspect personal sunt pesimist, imi revine in minte o gluma din perioada studentiei referitor la definitia mediei:
Intrebare: ce este media?
Raspuns: un om gol- pusca, jumatate este introdus intr-un congelator iar cealalta jumatate intr-un cuptor. In medie, el se simte bine !
Extrapoland la tema articolului, in medie, economia Romaniei se va simti bine in 2010 !!!!

  Inapoi la articolul Top 10 estimari privind economia Romaniei in 2010

Setari Cookie-uri