Comentarii pe articolul Jocul s-a schimbat. Se va lupta BNR cu o apreciere excesiva a leului?


structura economiei

Serban Ilie la 15 Ianuarie 2010, ora 09:09
cand vom avea o crestere sanatoasa bazata pe productie si nu pe speculatii gen imobiliare sau bursiere? toata cresterea economica mult trambitata in ultimul deceniu a fost mincinoasa dovada deficitul cronic al balantei de plati cand va inceta guvernul sa distruga muncitorimea industriala?actualul guvern,ca si celelalte intervine pompieristic nu are nici o strategie .ultimele masuri sunt aberante:a marit accizele la combustibili aruncand povara tot pe umerii nostri dar le-a scazut la produse de lux apasand pe deficitul comercial qui prodest?
Talpos Ramona la 15 Ianuarie 2010, ora 12:11
Aprecierea in exces a leului are efecte negative asupra exporturilor romanesti: practic, pt aceeasi marfa, cei carora Romania le exporta produse, vor tebui sa ofere o cantitate mai mare de euro. Acest lucru va provoca o scadere a exporturilor romanesti (deocamdata aceasta este sursa de venit a Romaniei, pt ca noi nu prea producem pt piata interna, ci pt export, spre deosebire de Polonia, spre exemplu, care astfel a evitat criza in mare parte). Daca acese exporturi vor scadea, PIB ca scadea si el, iar de aici o multime de efecte negative (somaj, venituri reduse la buget si pt investitori etc etc).
Cozma Constantin la 15 Ianuarie 2010, ora 15:58
Daca stam sa ne uitam dupa ce a spus Ramona cel mai bine ar fi ca euro sa fie 7 lei. Si daca euro o sa fie 7 lei Romania o sa exporte de miliarde. Si nu o sa mai fie deficit PIB, somaj. O singura intrebare am? imi poti spune si mie in ce domeniu suntem noi mari exportatori? Ai impresia ca PIB sta in megaexporturile romanesti? Te inseli. Totul se bazeaza pe speculatii iar efectele scaderii euro sunt foarte multe. In primul si in primul rand populatia are puterea financiara sa-si plateasca ratele in valuta care au crescut exorbitant, apoi puterea de cumparare creste, daca ratele sunt platite la timp exista posibilitatea deblocarii creditelor de nevoi personale, asta inseamna consum. Si uite asa toate duc spre un mic bine. Apoi datoria externa este in euro. Noi am luat euro la 4,3 si il dam inapoi la 3,8-3,9 poate si mai putin. Ia fa o socoteala si vezi cati bani sunt la miliard. Aaa pentru cei ce au salarii in euro - mai ales in multinationale- normal ca nu le place acest lucru pt ca daca aveai un salariu de 500 de euro luai 22 de mil peste putin timp o sa ia 19... asa ca salariul in lei e cel mai bun.

  Inapoi la articolul Jocul s-a schimbat. Se va lupta BNR cu o apreciere excesiva a leului?

Setari Cookie-uri