Comentarii pe articolul Bogdan Baltazar: Mi-e teama ca bursa nu va juca rolul de finantare a corporatiilor


Ba dimpotriva

Mircea Lamurean la 29 Mai 2008, ora 09:29
Ba dimpotriva
Cu tot respectul pentru D-nul Bogdan Baltazar, nu cred ca bursa romaneasca va urma modelul german. Noi romanii, ca orice latini, avem o "aplecare" naturala spre specula si dupa cum se vede, "nu suntem lacomi de munca", asa cum este poporul german si care de altfel, prin aceasta atitudine a adus economia germana si in particular productia industriala, la un nivel de virf.
Deci romanii vor cauta mereu o forma de satisfacere a visurilor de imbogatire si de trai imbelsugat, daca se poate sarind etapele parcurse firesc de tarile dezvoltate. Si cum altfel daca nu prin "caritas-uri", "FNI-uri", tunuri la banci, relationare politica pentru a musca din banii statului, diverse excrocherii, iar cind acestea sunt pe cale sa nu mai fie interesante, urmeaza specula imobiliara si cea din piata de capital.
Firmele romanesti de asemenea, au prins gustul cresterilor si a finantarilor pe bursa si nu-l pot uita usor.
Mai trebuie ca CNVM si BVB sa aiba o alta abordare (legislatie, proceduri,etc), BNR si alte institutii abilitate, sa acorde locul care se cuvine pietei de capital (si intre altele, sa faca pace cu fondurile independente), poate eventual sa se reduca impozitul pe profitul realizat la bursa (cel "sub un an") si nu in ultimul rind sa creasca firmele romanesti din categoria IMM la un nivel comparabil cu firmele straine care intra in Romania. De altfel putinatatea capitalului aautohton e una din cauzele principale a situatiei pietei de capital si nu altceva.

  Inapoi la articolul Bogdan Baltazar: Mi-e teama ca bursa nu va juca rolul de finantare a corporatiilor