Comentarii pe articolul Piata petrolului: Combustibil pentru speculatii


Petroliere

Catalin Dimofte la 29 Mai 2008, ora 10:53
Petroliere
Domnule Nichisoiu, rau obicei aveti de a va auto-cita (in data de X am spus asta, pe data de Y spusesem alta etc.). Ar putea fi lesne interpretat, desi probabil gresit, drept lipsa de modestie. Cel putin.
Asta ar fi una.
A doua ar fi ca, din punct de vedere strict jurnalistic, stilul dvs. este uneori greu de digerat. Nu i-as spune chiar limba de lemn, dar nici prea departe.
Bunaoara ce intelege cititorul de ziar (online sau offline, n-are importanta) din fraze ca:
"Miscarile de piata hiper-speculative, situatii in care pozitionarea participantilor devine justificata de insasi dinamica intrinseca a pretului, rareori pot fi explicate via fundamente economice...", sau
"Pana cand initiativa ordinelor de cumparare speculative care tinde sa devina parabolica nu este brusc si puternic taiata de vanzatori..." ???
Ce-i aia dinamica intrinseca? Adica altfel decat dinamica extrinseca, care la randul ei este ce?
Mai departe, ce-i aia initiativa (care tinde sa devina) parabolica??? Una care creste foarte repede? Initiativa creste, sau cine? Apoi, nu uitati ca orice parabola are doua brate...
N-as vrea sa mi-o luati in nume de rau, ma intereseaza domeniul si va citesc cu interes, insa uneori efortul de a va descifra devine mult prea mare in raport cu castigul in informatie si cunoastere.
In fine, daca am inteles eu bine, tradusa in limbaj comun teza dvs. este ca pretul petrolului este crescut in mod artificial, speculativ.
N-am nici pe departe setul de informatii, cunostinte si instrumente care sa-mi permita sa ma aventurez in a spune ca pretul ar trebui sa fie 50, sau 100, sau 200.
M-as margini asadar la a observa doar ca in conditiile in care 1) cererea de petrol este adesea citata ca fiind un exemplu de cerere inelastica si 2) in ultima instanta oferta depinde (pe langa factori subiectivi, gen speculatii, politica, investitii insuficiente etc.) de o resursa limitata, legea clasica a cererii si ofertei s-ar putea sa nu mai functioneze la fel de bine ca in teorie. A se vedea chiar citatul din Pickens, despre productia care "se incapataneaza" sa nu creasca in ciuda profiturilor uriase care s-ar putea recolta.
Iar la un nivel mai filosofic si pe termen mediu-lung, petrolul (prea) ieftin e o falsa binefacere.

  Inapoi la articolul Piata petrolului: Combustibil pentru speculatii

Setari Cookie-uri