Comentarii pe articolul Cum ar trebui schimbat Codul Muncii. Ce sugestii aveti?


Nu Codul Muncii este problema

Dasss Ady la 30 Martie 2010, ora 13:45
Problema este respectarea acestuia ....

cei care fac control sunt unii dintre cei mai bogati oameni din tara , ei si familiile lor care au monopolizat actul "controlului " ....

nu legalitatea este problema noastra ci aplicarea ei .....

numai bine .
Mirela Burlacu la 30 Martie 2010, ora 15:10
La asta se refera articolul, de fapt.
Conform codului muncii un angajator poate renunta usor la un angajat daca acesta nu corespunde cerintelor postului, politicii companiei, dauneaza mediului ei etc - articolul 63 spune clar cum
'Concedierea pentru svrirea unei abateri grave sau a unor abateri repetate de la regulile de disciplin a muncii poate fi dispus numai dup ndeplinirea de ctre angajator a cercetrii disciplinare prealabile i n termenele stabilite de prezentul cod'

Ce se vrea acum este eliminarea ultimei aparari a angajatilor in fata angajatorilor - nu e destul ca bietul cod al muncii nu e cunoscut de peste 60% din cei din campul muncii, nu e suficient ca e incalcat flagrant de marii angajatori, nu e suficient ca atunci cand apelezi la institutiile statului pentru concediere abuziva nu pot face nimic, sau te indruma catre instanta- acum il doresc in favoarea angajatorului 100%.

Acesti mari avocati si consultanti HR cunosc realitatea pe piata muncii? Cunosc abuzurile pe care asa zisele companii de top le practica cu proprii angajati?
II invit sa lucreze 12 ore pe zi, de luni pana sambata, cu sefi care urla si injura ptr ca alt limbaj n-au invatat, cu plata salariului o data la 3 luni, fara plata orelor suplimentare si fara concediu.
Apoi domnilor si doamnelor aveti tot dreptul sa veniti cu schimbari in legislatia muncii si cu aberatii de genul : ' a inceta contractul de munca unilateral, fara justificarea motivelor '
Brezeanu Roxana la 30 Martie 2010, ora 19:40
In multe firme in care exista tensiuni intre angajat si angajator, salariatul este cel care va avea de suferit, pentru ca "seful are intotdeauna dreptate", nu?
Angajatorii fac abuzuri tot timpul si se debaraseaza de oameni fara motive intemeiate: nu in urma unor evaluari, nu pentru ca salariatul nu si-a respectat indatoririle din fisa postului, nu pentru ca acesta ar fi incalcat normele interne.
In plus, folosesc pretextul crizei pentru a impune noi standarde de productivitate - mai multe ore muncite, mai multe sarcini de indeplinit, mai putine drepturi. Ca doar "are balta peste!".
Am avut parte de haruire si amenintari la fostul loc de munca cu scopul de a-mi da demisia. Angajatorul meu a fost deranjat de faptul ca am stat 5 zile in concediu medical dupa ce, timp de 3 zile, am participat in conditii improprii, in plina iarna, la un inventar in depozitul firmei. Dupa o convocare in fata comisiei de disciplina pentru nerespectarea sarcinilor din fisa postului, decizia de concediere a venit in urma desfiintarii postului (post ce a fost scos la concurs in perioada de preaviz)!
Nu mi-au fost platite zilele de concediu de odihna neefectuate (21 la numar!) si orele suplimentare din zilele de sambata care nu sunt declarate si care apar intr-o condica "cu circuit inchis"!
De ce sa le facem viata grea acestor angajatori care au in fata reprezentantului ITM venit in control, replici de genul: "sa vii cand te chem eu, nu cand vrei tu!"?
Sterea Bogdan la 30 Martie 2010, ora 21:04
Scroeden si co sau cum le-o zice, sa nu mai faca propuneri de genul acesta parlamentului. Are cine sa faca. Sper ca liderii marilor confederatii sa raspunda acestor "studii"cat mai curand posibil. In fapt angajatii care sunt dati afara si acum in mod abuziv sunt cei care deranjeaza prin inteligenta. Singura aparare a omului de rand la locul de munca este practic desfiintata de modificarea acestuia. Nu se respecta nici macar prevederea ca dupa ce ai dat oamenii in somaj nu ai voie sa angajezi pe posturi similare timp de 2 ani pe altcineva. Cred ca solutia la aceste abuzuri savarsite de patroni ar fi introducerea OBLIGATORIE a caselor de pontat, cartele de pontaj care sa fie eliberate de ITM la angajarea omului. Ce condica? Ce pontaj pe hartie? Care program legal? Dupa mine patronii sunt nevoiti sa dea afara oamenii nu din motive de criza ci din motive de tin de taxe si impozite pe salarii. Sunt peste 60% care nu stiu ce-i aia cod al muncii dar sunt peste 90% din oameni care nu au idee ca pentru 1000 de lei luati in mana la stat se duc alti 920 de lei... Patronul isi asuma riscul afacerii, de multe ori nu doarme noaptea de griji si statul ii ia nici mai mult nici mai putin aproximativ 38% din afacere sub diferite forme: cass, cas, somaj, fond accidente, comision itm, fond de risc, fond de salarii, impozit pe profit, impozit pe dividende, impozit pe profitul reinvestit. Si ce sa faca patronul? Dand omul afara scapa de o groaza de taxe. Nu patronul este de vina ci statul. Parerea mea ca statul nu va accepta o asemenea propunere din simplul motiv ca ar fi privat de unele venituri la buget fooooarte consistente. Interesul lui este sa mentina starea de confuzie pentru ca de, daca se duce omul la tribunal ghici cine castiga? Sistemul judiciar prin taxe si, bineinteles avocatii....Sic
Marginean Ioan la 31 Martie 2010, ora 08:22
Evident, marii angajatori lucreaza cu mari case de avocatura pe mari sume de bani, de aici si nemultumirea respectivelor case de avocatura care pierd uneori procese pe abuzurile acestor angajatori si prin urmare nu incaseaza sumele cuprinse in asazisele "prime de succes". Dar evident, atat angajatorii cat si avocatii lor nu sufla o vorba despre abuzurile strigatoare la cer pe care le fac in raport cu angajatii.
Se uita de asemenea sa se spuna ca angajatorul dispune de prerogativa aplicarii sanctiunilor, de multe ori abuzive, si pentru care nu trebuie sa apeleze la nici o instanta, angajatul fiind nevoit sa mearga-n tribunal pentru a cere anularea unei decizii nedrepte.
Mai e un aspect pe care observ ca acesti mari avocati ai marilor case de avocatura nu-l cunosc (cu mirare constat): incarcarea excesiva a fisei postului pentru a-l determina pe angajatul "indisciplinat" sa plece, nu se poate face legal, deoarece atributiile cuprinse-n fisa post sunt parte din Contractul Individual de Munca, deci modificarea atributiilor din fisa post duce automat la midificarea CIM iar modificarea CIM se face doar prin acordul partilor (vezi subcapitolul "Modificarea CIM" din Codul Muncii).
Silviumanolache la 31 Martie 2010, ora 09:24
Incepand,din 1989 decembrie sunt complet derutat de tot ce se intampla in asa
zisa noastra legislatie din campul muncii.Angajatul nu mai intelege nimic pentu ca legile se schimba cand nu te astepti,angajatorul nu poate sa inteleaga nici
el nimic deorece totul este pe dos in aceasta tara de capitalisti avari.Daca vrei
sa mergi in istanta sa rezolvi o problema iti trbuie vreo trei ani.Asa ca mai bine
te lasi pagubas.Si totusi trebuie facut ceva o legislatie simpla si stabila nu cu atatea regulamente de aplicare.Dupa cati ani de vechime am cunosc mai multe situatii de conflicte intre angajatori si angajati si mai tot timpul ies invingatori cei
cu bani adica angajatorul de ce? Banul dicteaza.
Si totusi mai cred ca o data se vor elabora legi scurte si la obiect care vor rezolva mai toate problemele din acest segment de activitate al tarii noastre.
Eu personal vreu legi simple,ai gresit platesti atat ca angajator cat si ca angajat
sun prea multe chichite avocatesti strecurate pentru a ingreuna rezolvarea cazurilor in cel mai scurt timp posibil.
Peter la 31 Martie 2010, ora 09:54
Angajatorii au painea si cutitul in mana in momentul de fata si asa a fost in permanenta. Concedierile se fac abuziv si acum si fara sa fie respectate legile si procedurile de concediere indiferent de motiv. Nu se platesc orele suplimentare sau week end-urile petrecute la munca pentru ca angajatul este implicat in firma, iar cand refuza sa mai faca orele suplimentare se spne ca nu-si respecta firma, dar pe angajati cine ai respecta? Poti fi concediat de pe o zi pe alta pe otiv de reorganizare, ti se da preaviz si pleci. daca dai firma in judecata, procesul se intinde si pe un an de zile periaoda in care nu beneficiezi de somaj, conform legii pt ca este in proces, deci ti se suspenda dreptul. Daca ai ghinion sau compania intervine la judecator, te duci sa-ti iei drpetul si afli ca nu mai ai dreptul la somaj (adica banii tai) decat maxim un an de la concediere.
Angajatul este mereu persecutat si este in marea majoritate a cazurilor supus abuzurilor. Angajatorul profita de el fara a-si face probleme ca vine controlul atata timp cat amenzile sunt prea mici pentru ca ei sa "simta" o asemenea penalizare.

Aplicati legea si verificati aplicarea ei in TEREN nu din birou, abia dupa aceea propuneti modificari ale legii. Trebuie sa ganditi legea din punctul de vedere al angajatului nu din punctul de vedere al "patronului".
Adina la 31 Martie 2010, ora 10:37
Cine stabileste ca un angajat nu corespunde profilului firmei?
Un director de departament, un responsabil de HR???
Exista in vreo firma o procedura clara si mai ales "OBIECTIVITATE" ????Eu una am vazut. Daca stie cineva sa-mi indice.
Client nemultumit? Personalul de conducere ( care studiaza intre noi fie vorba doar bilanturile lunare la rubrica profit ) se implica doar daca scandalul este prea mare si masura luata este una sinura - " a fost concediat responsabilul de problema, ne-am implicat am facut 3 intalniri si o dezbatere si ce ce manageri buni suntem ( eventual putem inchia si un proces verbal cu aceste ocazii). Iar fraierul (aici l-am numit pe angajat), care eventual ar putea sa aduca si bani de acasa pentru firma - ca sa dea bine la evaluare si sa nu fie acuzat de incompetenta, se inscrie pe site-urile bestjobs si ejobs ( dar in general cunostiinta ramane de baza - in proportie covarsitoare si mai accentuata in aceasta perioada ca niciodata in ultimii zeci de ani).
UN OM SA-L FORMEZI INTR-O FIRMA, CHIAR DACA A MAI LUCRAT IN DOMENIU ARE NEVOIE DE CEL CEL PUTIN ( SI ASTA PENTRU CEI MAI BUNI ) - 3 LUNI.
SI ASTA DIN CAUZA ANGAJATORILOR DIN ROMANIA INCAPABILI SA TRANSMITA MESAJELE LOR CATRE ANGAJATI.
Le-as sugera avocatiilor sa studieze Codul Muncii in sensul invers decat in cel in care incearca marile firme sa conduca situatia - inasprirea pedepselor pentru angajatori.
Karenina Nina la 31 Martie 2010, ora 12:25
Buna ziua - Ar trebui sa stati in locul nostru de "sclavi" si pe urma sa va ganditi sa schimbati Codul Muncii. Nu codul muncii este problema ci insasi patronii, care ne calca demnitatea si drepturile in picioare zi de zi. Aceasta firma de avocatura are cumva cunostinte de faptul ca de 3 ani eu nu mi-am mai luat tot concediul de odihna? M-am angajat in februarie 2008. In 2008 am luat doar 3/4 din CO, in 2009 doar 12 zile iar in 2010 mi s-a spus cu nerusinare sa nu mai cer CO ca nu imi da si daca nu imi convine sunt libera sa plec. Iar eu sunt rupta de oboseala din cauza orelor state peste program, neplatite si nerecuperate.
Si apropo, ar trebui sa existe amenzi si pentru inspectorii care vin in control de la ITM, care desi isi fac treaba, pentru un banut in plus le zic patronilor numele persoanei care a facut plangerea.
In ce priveste criza...ha...institutiile statului ar trebui sa faca mai multe controale. Ar ramane muti de uimire cat fura patronii de la stat. Iar angajatii sunt obligati sa execute ordinele ca sa isi pastreze locul de munca.
Romania...s-a dus dracului de mult, nu de acum. Unii au piscina si altii nu au ce sa manance.
Barbu Ionut la 31 Martie 2010, ora 14:30
Ce vrajeala am ajuns mai rau ca pe vremea comunistior fratilor, nu mai avem voie la nimic, tin minte ca dupa alegeri imi era teama sa spun ca nu l-am votat pe Basescu ca se uita lumea urat la mine, dar mai nou se pare ca nimeni nu mai recunoaste ca a votat ptr Basescu eu propun domnului marinar sa implementeze taxa pe poluare la oameni in functie de cat CO2 expira fiecare. Faza e ca oricum angajatorii concediaza dupa bunul plac cu sau fara motive intemeiate. Sotia mea tocmai a fost concediata pe motiv ca ''nu mai merge treaba si oricum sunteti prea multi'', ce zice doamna avocat despre asta? Asta desi a fost prima angajata in firma si a crescut odata cu ea, si ultimii angajati nu sunt dati afara ca cica vezi Doamne nu-si mai pot plati ratele... Eu am norocul de a lucra intr-o firma cu patroni turci, si pot spune ca sunt cei mai corecti oameni pe care i-am intalnit. Se pareb ca noi romanii suntem blestemati sa ne batem joc unii de altii si sa traim scufundati in propria mizerie... Daca am fi uniti ca un popor adevarat, singura noastra solutie ar fi o alta revolutie ca se pare ca cea din '89 a fost degeaba...
Cristian la 31 Martie 2010, ora 14:41
Dupa cum vad reactiile sunt destul de obiective poate prea obiective. In Romania ne-am obisnuit sa schimbam in rau cam tot ce e bine pentru ca sa le mearga bine altora.
Pentru cei din HR si firme de avocatura le dau un exercitiu de realizat :

- Frima va cumpara Backberry , deci angajatorul are pretentii sa fii informat si sa raspunzi la telefoane si e-mail-uri in tip real nu cand vrei tu ca sta buisness-ul in loc si tu esti RESPONSABIL.
Dragan la 31 Martie 2010, ora 14:47
Exercitiu pentru HR si firme de avocatura :

- Va angajati ca responsabil intr-o multinationala
- Frima va ofera un minunat Backberry sa fiti la curent cu e-mail-uri, telefoane si SMS-uri si sa respundeti in timp real la toate nevoile ei.
- Va suna si dau mesaje si in concediu , ca doar aveti office-ul in poseta.
- Lucrati zilnic min 9 ore max. 12-13 depinde de obiective;
- Zile libere va luati cand se poate , nu cand vreti sau aveti nevoie sau mai bine deloc .
- Primiti aproape saptamanal urlete si injurii , ca doar daca comentezi sunt alti idioti ca mine care suporta.
- Primiti observatii ca plecati de la program "ca vanzatoarele ".

Ultima vizita a ITM-ului a fost acum 4 ani desi firma este infiinata de 2 ani.

Cum supnea mai sus un iterlocutor PROBLEMA E RESPECTAREA CODULUI MUNCII IN VARIANTA ACTUALA !
Marian la 31 Martie 2010, ora 16:10
Traiasca comunismul, traisca Ceausescu......ce rau imi pare de acele timpuri! alea au fost zile capitaliste in sensul bun al cunavtului! doar ca oamenii nu au inteles ca de fapt comunisnul este un beneficiu si nu capitalismul!
Egalitate pt toti
Salarii egale/cu mici exceptii!
preturi fixe
dreptul obligatoriu la munca! si nu invers!
dreptul si posibilitatile de ati putea crea o famile! indiferent de job sau studii!
Stimulare si promovare la locul de munca
Dinte pt dinte si ochi pt ochi atat pt sefi cat si angajati!
Respectarea drepturilor religioase in cadrul munci!
Pedepsirea aspra a angajatorilor in situatii de discriminare rasiala cu privire la angajati
Ar mai fi multe de spus/schimbat ca daca asi intinde aici propiile mele legi .....pe care le-asfi aplicat.....daca eram presedinte.......
Marian la 31 Martie 2010, ora 16:25
Si inca ceva fratilor!
ca presedinte daca ar fi fost sa fie....eeee vrabia mult malai viseaza....da de...visez si eu ca altceva nu pot face!
In primul rand nu as sta la mana strainilor, ca sa-mi dicteze ei mie cum sa-mi intretin tara pt care au murit milioane in zadar.
Romania e o tara mare si mai important este ca sunt destui romani inteligenti incat sa putem face singuri lucruri poate chiar mai bune dacat strainiii.
Dar mie unul imi e sila cand ma gandesc ca ma hranesc si ma imbrac dupa ideea si bunul plac al strainilorsi multe alte.....imi e rusine ca sunt roman! unde este patria mea????unde sunt fratii mei? unde sunt legile noastre? unde sunt produsele noastre?
unde este de fapt viata noastra?
Probabil vanduta ori inchiriata!?
imi pare rau pt stramosii care au luptat in zadar pt o lume mai buna su nu au castigat !
Pana si armata nostra e demna de muzeu! dece? nu suntem in stare?
Casa-ti aperi tara de straini stiu ca numai cu forta o poti face! adica sa deti cel mai bun armamet posibil! si numai atunci o vom putea duce-o bine ca natiune!
Suntem slabi pt ca asa dorim!
Decat sa ma inchin in fata strainilor mai bine mor!
Imi pare rau ca a existat candava o tara si azi nu mai e!
Urasc strainii care vor sa ne domine prin indiferent ce! comert armata diplomatie mincinoasa investitii etc.
Traiasca Vlad! desii e mort......
Mihail la 31 Martie 2010, ora 16:42
din punctul meu de vedere angajatii nu sant deloc protejati de codul muncii cu adevarat. de ce nu se face nimic cu acei patroni care te angajeaza ca necalificat chiar daca ai un liceu terminat si o diploma de bac? Sau cum putem sa luam un credit pt locuinta cand esti incadrat cu 720 de RON si iei bani in mana 1400 RON? aspectele aceste nu le discuta nimeni. DE CE?
cum sa mai fie bani la buget cand toti se sustrag de la plata taxelor si impozitelor?
An3Lis3 la 31 Martie 2010, ora 17:44
probabil Dl avocat si Dl Scroeden, nu au luat`o de jos, ca majoritatea dintre noi, sa muncesti peste program, sambata si duminica, sa i`si ma iasi pe acasa, la salariu minim pe economie, dupa ce ai facut o groaza de scoli si de specializari. Eu una muncesc de 3 ani intr`o companie cu actionari straini, mai mult de 5 zile de co pe an nu am pupat niciodata, si bineinteles si acelea cu intrebarile de rigoare ( dar chiar i`ti trebuie co, unte te duci, etc ), ca sa nu mai zic ca te cheama inapoi sa rezolvi nu`s ce pb, ca altcineva nu poate in locul tau. Firma este destul de mare, tot dep de financiar contab este impartit in 4, un dir ec, 1 ec, si eu :)) de la ru, si suntem foarte multe in conceptia sefilor.
Si probabil cum toata lumea stie, un singur om indeplineste cate 4 , 5 functii, si este platiti nici pt ce`a pt care are o fisa de post bine indesata. Criza, este un motiv, ca sa muncim mai mult si pe bani mai putini, si bineinteles cand ne`am plins de marirea programului de lucru, replica a fost '' cui nu`i convine sa ia o hartie alba si sa`si dea demisi''. Statul fura, patronii fura, si prostii indura! Nu statul e de vina ca ia prea multe taxe de la bietii patroni, pt ca au ei grija sa faca evaziune fiscala. Traim in Romania, si asta ne ocupa tot timpul, nu?
Costin la 31 Martie 2010, ora 19:36
exista codul munci in romania?????poate pentru binele patronilor ca pentru angajati nu cred ,patroni te dau afara cand vor ei ,daca ai curaj sa le spui de concediu sau ore suplimentare ti se spune ca sunt multi care vor sa munceasca fara concediu si fara sa cracneasca si tu ai tupeu sa ceri asa ceva . In Europa lunile iulie augustsunt luni de concedii ca si decembrie ianuarie oare cand se va intampla asa ceva si in romania?????
Costin la 1 Aprilie 2010, ora 20:27
sunteti si voi patroni si va deranjeaza unele comentarii pentru asta le cenzurati?????
Stanila Dan la 6 Aprilie 2010, ora 09:55
Schoenherr vine precis din Germania, dar Asociatii sunt cu siguranta romani. Sunt convins ca si la conducerea acestei firme au ajuns "manageri "romani care vor sa se afirme calcand peste cadavre. Exemplu de acest gen cunosc de la firme de retail din "afara", banci unde mangerii romani ajunsi la conducerea firmei au taiat in carne vie! Cata vreme, la conducerea acestor firme au fost manageri din occident, au fost respectate drepturile salariatilor, dar au fost inlocuiti treptat cu"ai nostri" care aduc profituri mai mari. Ei stiu sa biciuiasca, sa injure, sa ameninte, sa "rationalizeze" pe seama veniturilor angajatilor si nu prin masuri organizatorice! Si, doamnelor si domnilor, nimeni nu e mai capabil ca "managerul " roman sa te sicaneze incat, chiar daca esti competent, te fac sa pleci si singur.

"Tovarasi manageri" de la Scheonherr, inainte de a face astfel de propuneri, va recomand sa consultati putin legislatia germana!
la 7 Aprilie 2010, ora 20:07
Sper ca aceasta modificare la codul muncii sa nu se discute in parlament sau si mai rau sa se aplice. Deja suntem coplesiti de grijile vietii de zi cu zi. Oare unde vor acesti oameni rau intentionati sa ajungem??
Karli la 13 Aprilie 2010, ora 19:14
Sistemul in care traim in Romania, este total in defavoarea angajatilor. Acestia sunt obligati sa munceasca in conditiile impuse de catre angajator, fara ca acesta sa respecte legislatia Muncii in vigoare. Anumite firme de avocatura (de ce nu ma mira ca sunt Sibiu !!! ) sustin acest sistem anarhic, pentru ca au numai de castigat. Angajatorii si-au creat imperii economice- finaciare si au devenit dictatori, care nu respecta decat interesul propiu, bineinteles. Pentru ei LEGEA nu are valoare. Se pare ca sunt sustiniti de catre conducera Comunitatii Europene, care nu aude si nu vede ce se intampla in Romania. Povestile cu aceasta criza indusa de catre marile oligarhii economico-financiare, nu le mai crede nici macar un bebelus. Atat timp cat Legea in vigoare nu este respectata de angajatori in general, nu ne mai mira actiunile anumitor firme de avocatura si nu numai, de a promova legi care sa restranga complet drepturile celor care muncesc. ANGAJAT in ROMANIA=SCLAV !!! cu acte in regula.

  Inapoi la articolul Cum ar trebui schimbat Codul Muncii. Ce sugestii aveti?

Setari Cookie-uri