Comentarii pe articolul INTREBAREA PENTRU CITITORI: Sa ne lamentam mai putin in privinta somajului?


Sa fim realisti

Bolos Bradut la 2 Aprilie 2010, ora 12:29
Lamentarea este la fel de inutila ca euforia sau alte consumuri sentimentale. Corect, nu trebuie sa ne lamentam, trebuie sa facem ceva.
Ce putem face?
Individual, putem sa nu asteptam statul sa faca ceva si sa ne gasim solutii. Fiecare rezolvare individuala este un pas spre iesirea individuala din criza. Unii au solutii in tara, altii in strainatate. oricum de la guvern nu avem ce astepta, pentru ca nu au nici o masura de combatere a somajului semnificativa, nici in curs de desfasurare, nici pe "planseta de proiectare".
In calitate de investitori, trebuie sa ne orientam spre activitatile cu un nivel de lichiditate ridicat si o recuperare rapida a capitalului investit. In perioade de incertitudine capitalurile trebuie recupoerate in perioada de prognoza. recomand investitiile cu un VAN pozitiv si un RIR de 50-60%. Cu alte cuvinte recomand o durata de recuperare sub 2 ani la investitii.
Pe plan financiar cred ca ideea este sa fim cat mai prudenti.
Recomand sa evitam contractele cu statul. Se pare ca are prostul obicei sa se "crediteze" de la furnizori, ceea ce genereaza blocaje financiare semnificative. In unele cazuri, lucrarile publice va pot duce la faliment, mai ales daca finantarea lucrarilor se face din credite bancare pana la plata de catre stat a lucrarilor, este extrem de riscant.
Ca idee o afacere sanatoasa, cu un nivel de recuperare a creantelor satisfacator, poate profita de criza pentru a-si intari capitalul uman in acest context. Statul si firmele care concediaza, nu pre par sa fie selective la concedieri si ar fi o ocazie buna sa apara pe piata angajati foarte buni in cautare de loc de munca la nivele de salarizare alta data de neinchipuit.
Ce ar trebui sa faca statul? As putea scrie o carte pe tema asta, si cred ca fiecare economist care se respecta gandeste cam la fel. Ce o sa faca statul? Din pacate nu avem nici cea mai mica idee, pentru ca nu pare sa aiba o strategie coerenta, alta decat sa ascute indicatiile FMI, dar asta e prea putin si prost orientat. Nu e rea reducerea deficitului bugetar, dar nici nu rezolva nimic pe termen lung. Nu e rea stabilitatea cursului de schimb, dar nici nu e buna, pentru ca daca pe de o parte permite creditarea la preturi acceptabile, pe de alta parte face ca exporturile sa fie mai putin competitive.
Daca vrem sa ne rezolvam problemele, ar trebui sa cumparam produse romanesti si sa luam credite in lei, ca o forma de protectionsim civic.

  Inapoi la articolul INTREBAREA PENTRU CITITORI: Sa ne lamentam mai putin in privinta somajului?

Setari Cookie-uri