Comentarii pe articolul Reducerea comisionului de rambursare anticipata va costa bancile mil. euro


Reducerea comisionului si recalcularea dobanzii

Sura Catalin la 14 Iunie 2010, ora 12:18
Cred ca altceva ar trebui sa ne doara, nu "costurile" reducerii comisionului - pierderea comisionului in situatia rara in care cineva plateste anticipat un credit este o picatura intr-un ocean, nu sunt multi care isi pot permite achitatea soldului catre banca.

Ce nu se spune este ca in contractul oricarei banci nu este stipulata obligatia acesteia de a recalcula dobanda la credit daca achiti soldul anticipat.

Cu alte cuvinte, daca ai un credit luat pe 10 ani si dupa 5 ani mergi la banca sa-l achiti integral, vei plati ratele ramase in scadentar, ca si cum ai fi beneficiat de imprumut timp de 10 ani.

Nu lucrez in bransa si n-am cunostintele necesare, dar o logica de bun simt imi spune ca in acel moment banca ar trebui sa recalculeze dobanda, fara sa ma puna sa platesc si pentru cei 5 ani in care dupa ce au recuperat banii de la mine, ii vor da altcuiva cu o noua dobanda...

Singurul argument pe care-l au este ca in scadentar principalul se plateste separat de dobanda, la primele rate clientul achitand in proportie de 80% dobanda iar catre sfarsitul perioadei de creditare in jur de 80% se achita principalul.

Asa ca noi platim intai dobanda, iar daca vrem sa achitam creditul pe parcurs, ne trezim ca de fapt din principal n-am achitat mai nimic, deci logic avem de plata tot ce a mai ramas in scadentar. Evident, dupa logica bancii.

Asa ca revenind la comision, sa fim seriosi... pierderea de 2-3% este insignifianta in opinia mea, fata de faptul ca oricum iti iau dobanda de 15-20% pentru inca x ani, cat ai mai fi beneficiat de imprumut.

Daca cineva are un argument logic din punct de vedere financiar pentru care este OK sistemul actual, astept raspuns...

  Inapoi la articolul Reducerea comisionului de rambursare anticipata va costa bancile mil. euro

Setari Cookie-uri