Comentarii pe articolul Tot populatia va suferi: TVA de 5% la alimente. Pensiile mici, neimpozitate


masuri normale

Tudor Ionel la 20 Octombrie 2010, ora 18:34
Articolul priveste doar o parte a problemei.
La o prima vedere scaderea TVA la o serie de alimente de baza poate fi interpretata ca o masura populista care nu ar face altceva decat sa micsoreze veniturile bugetului , neavand siguranta ca pe piata preturile vor scadea, deci ar creste puterea de cumparare a populatiei. Cred totusi ca daca va exista o popularizare a acestei masuri si bineinteles competitia pe piata va functiona, comerciantii vor fi nevoiti sa reduca preturile la principalele produse alimentare. Daca tinem cont ca in bugetul majoritatii familiilor din Romania cheltuielile cu hrana reprezinta un procent deosebit de important, aceasta masura, chiar daca nu ar incuraja foarte mult consumul acestor produse ar crea resurse pentru a dirija banii in alte sectoare, ceea ce ar insemna o masura de incurajare a productiei si investitiilor. Pe de alta parte, scaderea TVA ar da o lovitura mortala evaziunii fiscale, deoarece in productia alimentelor de baza evaziunea fiscala depaseste 30%, ajungand in unele domenii peste 50%. Scoaterea la lumina a afacerilor ilegale din aceste sectoare, pe langa faptul ca ar curata economia ar aduce mai multe venituri bugetului pentru ca ar permite firmelor care sunt corecte sa concureze mai puternic afacerile ilegale. Ori, aceste firme platesc impozit pe profit de 16%, platesc taxe pe salarii de peste 40% din fondul de salarii, etc, sume care ar putea cel putin compensa diferenta de TVA.
In ceea ce priveste neimpozitarea pensiilor de pana in 2000 de lei, trebuie sa intelegem ca sumele respective in loc sa ajunga in buget sub forma de taxe, vor ajunge in economie. Oricum, nu cred ca suma este atat de mare incat sa influenteze semnificativ deficitul bugetar, pentru ca e vorba de impozitul de 16% pe pensiile cuprinse intre 1000 si 2000 de lei pentru sumele care depasesc 1000 de lei.
Asadar, chiar daca in ultimul timp clasa politica ne-a obisnuit sa ia decizii gresite, de aceasta data cred ca este cea mai buna decizie care s-a luat de la scaderea impozitului pe profit si venit la 16%.

  Inapoi la articolul Tot populatia va suferi: TVA de 5% la alimente. Pensiile mici, neimpozitate

Setari Cookie-uri