Comentarii pe articolul Slovenia - tara tuturor anotimpurilor


Concediu in Slovenia

Virgil la 10 Noiembrie 2010, ora 14:51
Iata ca dupa 3 ani de la prima mea "parcurgere in goana masinii" a Sloveniei (si descrisa acum 2 ani in articolul precedent) am reusit ca timp de 1 saptamana sa savurez linistit aceasta micuta dar incantatoare tara (atata a fost durata concediului).
Dupa plecarea din Romania si parcurgerea celor ~600 Km din teritoriul Ungariei am ajuns la "frontiera" cu Slovenia, de unde am realimentat autoturismul si mi-am achizitionat "Vignetta" obligatorie. Spun "frontiera" deoarece ea fizic nu mai exista, semnalizarea trecerii se face doar cu indicatorul rutier de tara.
Trebuie sa mentionez -pentru eventualii interesati de calatorie in Slovenia- ca este obligatorie achizitionarea "Vignette"-i din prima statie de carburanti (ex. "MOL"- Pince) deoarece la iesirea din statie si reincadrarea pe autostrada (impecabila) erau controlori de la "Administratia Drumurilor" care te verificau prin scanare cu un aparat si probabil ca te trageau pe dreapta in vederea amenzii (n-am incercat experienta).
Inceputul concediului propriu-zis a fost in Maribor, a continuat in Lublijana (orasul, castelul), Postoijna (orasul si pestera), Predjama (castelul), Bled (lacul, castelul si orasul propriu-zis), Kraniska Gora, Parcul National Triglav, Kobarid, Tolmin si Nova Gorica nesesizand sfarsitul saptamanii si a concediului. Parca a fost un vis.
Mijlocul de locomotie a fost autoturismul personal "LOGAN", incarcat cu bagaje si familia (3 persoane total). Ca descriere amanuntita mi-ar trebui vreo 2 zile sa scriu dar informatii destule si detaliate atat despre tara cat si despre fiecare din obiectivele mentionate sa gasesc din abundenta pe net.
Totusi:

-cost "Vignetta" (7 zile - 15 Euro)
-pret carburanti benzina 95 sau 98 - ~1.21Euro / l
-bilete intrare Pestera Postoijna -20 Euro /adult
-12 Euro /copil

-preturi in hipermarket-uri (Lidl, Mercator) cam ca la noi dar marfuri de calitate ceva mai buna (la unele)

-curatenie -nota 10 cu felicitari.
-atentie ptr. detalii "de efect" -nota 10 cu felicitari.
-sosele, autostrazi - f. bune si semnalizare corespunzatoare

este totusi de preferat un sistem de navigare deoarece te semnalizeaza din timp ptr viraje si abateri de la traseu.

-limba engleza este de foarte cunoscuta printre sloveni, mai mult decat germana chiar si in zona Bled, la granita cu Austria.

-cazarile sunt dstul de scumpe (am stat la cort si costul / persoana, cu toate facilitatile ~14 Euro).

-NU AM AVUT PROBLEME LEGATE DE FURTURI, POLITIE, etc. Slovenia este o tara SIGURA, dar trebuie sa respecti legea. In Ljubljiana am vazut o actiune a politiei rutiere. N-as fi vrut sa fiu in locul celui vizat si oprit in trafic. Politisti, cel putin cei de la "rutiera" au un echipament ca in filme, de practic te inspaimanta.

  Inapoi la articolul Slovenia - tara tuturor anotimpurilor

Setari Cookie-uri