Comentarii pe articolul Patriciu: Energia eoliana nu supravietuieste fara subventii de stat. Balonul se sparge


Energia eoliana nu supravietuieste fara subventii de stat. Balonul se sparge

Ungureanu Nicolae la 13 Noiembrie 2010, ora 17:54
Exploatarea energiilor alternative generatoare de curent electric se va realiza intr-un mod eficient atunci cand parcurile vor avea o utilitate mixta, insotite si de panouri solare, mai ales cele din Dobrogea unde durata zilelor insorite sunt mai multe decat in orice alte localitati din tara. Evident ca asemenea tipuri de afaceri sunt la inceput, dar un investitor cu potential financiare care se avanta in acest domeniu nu ar trebui s-o faca doar ca o ambitie fata de altii care au inceput deja s-o faca, s-o faca daca intr-adevar sunt pregatiti a exploata avantajele conferite de natura intr-un cuantum cat sa iti susti autonomia fara interventia Statului. Ca sa faci o afacere in domeniu sa te afli doar pe lista celor care fac business-uri eco nu este o solutie mai ales ca traversam o perioada in care Statele sunt nevoite sa isi restranga multe cheltuieli cu functionarea, si doar cele mai bogate vor acorda avantaje financiare consistente pentru dezvoltarea unor asemenea domenii. Evident ca domnul Patriciu din acest motiv ar putea sa aiba dreptate. Dar nu il pot intelege pe domnul in cauza de ce nu indreapta mai degraba avantajele sale financiare spre dezvoltarea energiilor eco din izvoarele termala, cum ar fi: Baile Herculane, Baile Olanesti, Vatra Dornei, Covasna, Baile Felix, Baile Govora si aceasta prin dezvoltarea unui turism specific de agrement care sa se sustina in exclusivitate pe asemenea forme de energie. Evidend ca nici acesta nu poate aduce dintr-o data sacii cu bani, dar nici o afacere eco nu este conceputa sa aduca banii intr-un termen relativ mic. Trebuie sa intelegeti domnilor oamenii de afaceri ca a dezvolta business-uri eco, nu presupune de la prima vedere obtinerea de profituri chiar daca ea prin natura ei pare a fi o afacere. Afacerile eco sunt mai degraba la inceput concepute a raspunde unei responsabilitati sociale, de aceea trebuie sa cunosteti acest specific si sa va analizati bine bugetele pe care le dirijati spre asemenea activitati. Cei mai indreptatiti sa faca aceste afaceri sunt cei care sunt dispusi sa accepte perioade de activitate economica cat sa acopere cheltuielile.
Paun George la 13 Noiembrie 2010, ora 22:21
Daca la 1mld de euro investiti produci energie echivalenta cu a unui reactor Candu - cred ca este rentabila investitia - cu o conditie sa ai si reteaua de distributie -vezi CEZ.
Oricum Dinu are in cap numai tepe la stat si multe datorii in relatiile cu societatile private.
Ernst George Paun la 14 Noiembrie 2010, ora 12:27
...numai ca investitii in eolian de 1mld euro nu aduc nici pe departe curentul produs de un reactor candu. cu un miliard de euroi scori cam 600-700 MW instalat in eolian CARE FUNCTIONEAZA IN MEDIE 6-7 ORE PE ZI spre deosebire de reactor pe care-l maiopresti din cand in cand sa-l mai ungi pe ici pe colo vorba vine. ca fapt divers, tot ce vor astia sa investeasca de vreo 5 milarde va produce numai o data si jumatate (in cel mai bun caz) fata de un reactor de 720MW de care avem noi. SI LA UN PRET NU DUBLU, CI DE CATEVA ORI MAI SCUMP. pe de alta parte, vandul va bate si cand se va termina uraniul si nu vom mai sti ce sa facem cu rezidurile nucleare...
si o ultima kestie, d-le patriciu: statul nu da nici o subventie pentru eolian, ati fost gresit informat. noi dam, astia care consumam curentul eolian.
Samoila Daniela la 16 Noiembrie 2010, ora 11:55
Deja se va scumpi energia electrica la clientii eligibili cu certificatele eco de la inceputul lui ian 2011. Aici se vrea sa se ajunga? Daca nu este o tehnologie matura de ce tocmai noi trebuie sa o experimentam? Sa se puna in carca consumatorilor de en. el? Nu cred ca numai eligibilii or sa plateasca aceste cerificate ci si casnicii. Proiectul acesta chiar ne prinde la ora asta?

  Inapoi la articolul Patriciu: Energia eoliana nu supravietuieste fara subventii de stat. Balonul se sparge

Setari Cookie-uri