Comentarii pe articolul Codul Muncii se pregateste de schimbare. Cine castiga: angajatii sau companiile?


Saptamana de lucru de 48 de ore

Comsa Mircea la 16 Noiembrie 2010, ora 21:52
Se tot vorbeste de criza,de majorarea salariului minim pe economie in schimb de productivitatea muncii mai putin !?Sloganul comunist," ei se fac ca ne platesc,noi ne facem ca muncim " este tot mai actual ! Angajatul roman,cere tot timpul,nu da in plus nimic ! Modificarile in discutie,sunt banalitati,angajatorii au solutii pt rezolvarea lor,trebuie doar putina munca dupa regula " actele te omoara cand le scrii si te salveaza cand esti in necaz",de ce nu se vorbeste de un lucru consider eu foarte serios in contextul economic actual si anume,saptamana de lucru de 48 de ore ?Majoritatea,am vrut capitalism,occident,au murit oameni pt aceasta dar nu am invatat nimic de la tarile occidentale- Japonia,Germania -vezi efectele razboiului,vrem "stimulente" de parca pt salariul nu trebuie sa facem nimic,este obligatoriu si ne pica din cer! Asteptam masuri domnilor guvernanti de relansare economica :stimularea productiei,imbunatatirea productivitatii muncii ,eliminarea stimulentelor si plata nemuncii !
Ranjea Emil la 17 Noiembrie 2010, ora 05:23
Domnilor nu exagerati cu aceste propuneri. Daca s-ar pune problema reala de remunerare a muncii prestate conform conditiilor occidentale, am avea salarii mai mult decat decente, chiar si pentru cele 40 ore de munca saptamanala.

Creionati pofilul unor tineri, care se angajeaza astazi si care pe baza muncii prestate si a salariului obtinut trebuie sa-si intemeieze o familie, sa o sustina financiar, sa obtina un credit pentru casa, sa aiba posibilitatea sa-si creasca un copil, sa se ingrijeasca din punct de vedere al sanatatii lor si a parintilor lor, pe care trebuie sa-i sprijine evident. Ce parere aveti? Cum stam cu psihicul acestor tineri, care nu stiu cat de stabile le sunt locurile de munca? Ar trebui sa se aventureze, intr-o asa piata a locurilor de munca, in aceasta Romanie instabila si labila?
Ce ar trebui sa faca?
Mihail la 17 Noiembrie 2010, ora 09:11
Domnule Comsa problema Romaniei acum nu este numarul de ore muncite de salariati.Eu fac parte dintre persoanele care lucreaza cel putin 261 de ore pe luna pe un salariu de mizerie.Problema principala este crearea de locuri de muca.Romanul daca e platit munceste si sapte zile pe saptamana dar problema e ca nu prea e platit.Sunt unii patroni carora le-ar conveni ca salariatii sa aduca si bani de acasa daca sar putea.Vreti sa devenim sclavi pe plantatie? De ce nu vedeti si care este remuneratia salariatilor in tarile enumerate de dumneavoastra?Cinci zile pe saptamana nu se mai lucreaza decat la stat unde exista un sindicat ca la privat se lucreaza mult mai mult iar acele 170 de ore exista doar pentru calcul salariului de mizerie pe care il avem
Comsa Mircea la 17 Noiembrie 2010, ora 10:34
da de ce nu saptamana de lucru de 100 de ore?
nemtii nu lureaza sambata...
daca tu nu esti in stare sa iti pui angajatii la munca e problema ta.
nu vreti cam mut;le drepturi?
iti mai propun eu cateva: sa ne biciuiti, sa aveti drept de viata si de moarte asupra noastra... este mai bine asa?
Maistru la 17 Noiembrie 2010, ora 11:41
Cred ca ar trebui instituita munca in acord.Acolo unde situatia permite.Cat muncesti, atat sa fii platit.Iar daca a doua luna se observa ca te lasi pe-o ureche, sa fii dat afara.Nu trebuie neaparat sa muncim si sambata.Este suficient ca de luni pana vineri sa muncim atat cat putem obtine profit atat pentru patron cat si pentru salariat.Dar pentru acest lucru este necesar ca patronul sa emite norme de timp corecte pentru realizarea unitatii de produs.S-a incetatenit metoda ca un salariat poate sa faca mai multe meserii.De aici si lucru facut de mantuiala, materiale stricate, costurl unui produs sau al unei tehnologii aplicate de un cunoscator in toate, fiind intotdeauna mult peste cel real.

S-au epuizat meseriasii de dinainte de 89, la ora actuala pe piata fortei de munca din Romania lucrand tot felul de neinitiati in diverse mesrii, fara sa aiba calificarea corespunzatoare obtinuta prin scolarizare, cu stagiul de practica corespunzator, efectuat anterior angajarii.Pentru ca atunci cand spui ca esti de meserie lacatus sau inginer, si esti angajat pe acest post, trebuie sa corespunzi, creind produsul coerspunzator cerintei pietei, respectand tehnologia aferenta.Aici societatea este foarte deficitara inscriindu-se pe un trend descendent in ceea ce priveste profesionalismul fortei de munca.Este usor sa te duci la un interviu fluturand un carton pe care scrie diploma, fara sa stii lucruri elementare despre calificare care te reprezinta prin diploma.

Mi se pare corect ca patronii sa fie reticenti la momentul angajarii si sa te tina sub observatie in timpul probei de lucru.Este vorba doar de banii lor.Si tot corect este sa fii dat afara fara preaviz cand persisti in indoloenta si neprofesionalism.Increderea fata de patron trebuie castigata prin dovada ca esti corespunzator pentru postul ocupat.
Florin Cezar la 17 Noiembrie 2010, ora 13:08
Eu sunt un tanar... la 24 de ani si am 8 ani in campul muncii, aproape jumatate la negru, ca doar traim in romania, in restul de 5 ani am fost nevoie dintr-un motiv sau altul sa imi schimb locul de munca.. chiar destul de des, am avantajul varstei specialitatii si nivelul destul de mare de cunostinte, lucru care imi asigura o un mare avantaj in competitia pentru un loc de munca.
De multe ori am plecat de la angajatori datorita placerii imense de a incalca bunul simt, nu mai spun legile, dar faptul ca am multe locuri schimbate, si chiar daca salariul creste continuu chiar si in plina criza, intreb eu asa ... ce banca imi va da mie un imprumut pentru o casa in conditiile in care eu nu am mai mult de un an la nici un loc d emunca? cine in postura mea ar avea curajul sa se arunce la un astfel de imprumut cand nu am gasit inca o companie serioasa? si ce certitudine as putea eu avea la o siguranta financiara dealungul timpului?
intrebarile astea le pune un tanar absolvent de facultate cu ceva experienta in spate, in domeniul IT.... oare ceilalti tineri absolventi de facultati fara experienta ce vor face? spun asta pentru ca se stie ca acum siguranta locului de munca poate fi mai mica pentru unii...
Un Nimeni Momentan la 17 Noiembrie 2010, ora 16:48
Am si eu o parere la chestia asta cu 48 de ore de munca saptamanal si am sa o enunt acum . Eu personal as dori sa muncesc uneori si duminica dar cu o singura conditie ca atunci cand semnez si elaborez un proiect tehnic chiar sa mi se dea acei bani sau un procent nu sa fiu angajat pe 870 lei si sa mai vrei sa si trag si sambata si duminica cand eu aduc cam 10000 de euro pe luna in firma . Si pentru frustratii care o sa zica pleaca ba da-ti demisia sau fa firma tu am un singur raspuns niciodata sa stiti niciodata licitatiile nu sunt pe bune. Toate absolut toate sunt blat.
Laura la 17 Noiembrie 2010, ora 18:49
Stimate domnule Comsa, saptamana de lucru normala pentru un om normal este de 40 de ore. In cazul in care lucrezi mai mult, nu mai dai randament maxim pentru ca nu ai cum. In plus, unii dintre noi nu dorim sa ne petrecem viata la serviciu (ca si asa imi petrec jumatate din timp reprezentand compania care pana la urma nu e a mea), lucru care ne afecteaza sanatatea fizica si psihica pentru niste amarati de bani pe care ii primesc in plus si de pe urma carora nu ma pot relaxa pt ca nu imi mai ramane timp. Daca dumneavoastra ati fi un director general bun (desi nu cred ca ocupati aceasta functie), ati sti sa motivati angajatii sa munceasca iar daca nu ar munci, i-ati da afara pt ca sunt atatia someri in Romania. Dar nu, companiile profita acum de faptul ca e criza si cer pentru un post de secretara 2 limbi straine la perfectie, experienta si multe altele pentru un salariu de 800 lei. Pai eu invat 2 limbi straine foarte bine ca sa lucrez ca secretara pe 800? Daca nu am incotro ca mi-e foame (eventual stau si cu chirie), o fac si pe asta iar nemultumirea sefului meu este ca nu stau peste program. Ca oricum secretarele nu prea fac nimic toata ziua, nu? Nu sunt secretara dar am dat un exemplu. Angajatii au capatat mai multe drepturi in ultima vreme tocmai, pt ca lumea evolueaza, nu mai suntem sclavi, "iti convine, bine": esti obligat sa dai un salariu minim s.a. Eu m-am nascut ca sa traiesc, nu m-am nascut robotel pt a munci toata viata, iar dupa 40 de ani de munca cate 10 ore/ zi sa ma aleg cu pensia de 400 lei. In fine, asta e deja alta problema. Intelegeti ca oamenii nu isi dau sufletul pe tava unei companii, cum nici dumneavoastra nu vi-l dati pentru ei: primesti ceea ce dai. Asta se stie. Porniti de la asta si o sa ajungeti la niste concluzii marete. Si anume ca daca un om e motivat, poate face multe. Iar decizia de a sta peste program este a angajatului. Daca vrea bani in plus, sta. Daca considera ca nu se merita, nu sta. Cu siguranta va sta altul in locul lui. Ca cel putin 50 % dintre romani cred ca sa ai bani e cel mai important si fac tot felul de lucruri pt asta... Asa s-a indobitocit Romania: cu "modele" si aportul nostru, bineinteles. Toate merg prost si mi-e greu sa cred ca poate avea loc o schimbare radicala/ de mentalitate. Toate se impamantenesc la noi mai rau ca oriunde. Daca dumneavoastra sunteti atat de nemultumit iar angajatii la fel, e clar ca e o problema. A cui poate fi?!
Mitu la 17 Noiembrie 2010, ora 20:27
da 48 de ore pe saptamana dar salariul minim sa fie de 1000 lei pe cartea de munca plus ceva zile la concediu ca in stresul actual nu rezisti mult
Vlad P. la 17 Noiembrie 2010, ora 20:45
Domnule Comsa Mircea,
La modul cum ati pus problema lucrului de 48 ore/saptamana la nemti si la replica cu biciul denota faptul ca sunteti un angajator un pic mai mult decat tiran, dornic ca toti sa munceasca doar pt binele lui, ca proprii angajati sa devina niste biropati (adica au patul la serviciu).
acum sa revenim la lucruri normale: nemtii spuneti ca lucreaza 48 ore pe saptamana. stiti care e nivelul de trai al celui mai prost platit angajat neamt? daca da, atunci sper sa fiti demn si sa aveti taria de caracter sa cereti si salarii mai mari in raport cu orele muncite. daca nu, aflati ca un angajat neamt cu venitul cel mai mic din salariu, isi poate permite sa stea in chirie (nu stiu de rata la banca ) si sa mai puna si ceva banuti la banca, dupa ce a mancat, plimbat si achitat facturile lunare la utilitati. acum...imi puteti spune ce poate face un salariat roman care lucreaza 40 ore/saptamana, cu cel mai mic salariu, conform legislatiei in vigoare? probabil ca reuseste sa-si achite facturile la utilitati, cu conditia sa traiasca in frig, sa nu beneficieze de internet, cablu si sa-si spele hainele prin vecini. acum, ganditi-va ce "bucurie" poate fi pt un astfel de om cresterea timpului de lucru pe saptamana cu 20% si , probabil, si a salariului cu acelasi procent. primele 2-3 luni ar fi multumit, apoi va fi mult prea obosit sa mai faca fata programului de lucru si vietii mizere si va claca
sa trecem la un popor ceva mai lenes, dar cam la fel de bine traitor: francezii. stiti cate zile nationale are Franta? Stiti in cate din ele se munceste (banci, institutii publice, magazine etc)? Faceti o comparatie cu ce se intampla in Ro de zilele nationale, in care, legal, nu se munceste, dar practic esti chemat la birou/banca/magazin etc. NU cred ca munca mai multa/saptamana sau in zilele legale va scoate RO din situatia actuala sau ca totul depinde doar de salariati. Si patronasii trebuie sa invete sa respecte legea, sa-si achite datoriile legale, sa vina cu idei si planuri de dezvoltare..dar momentan patronii vin cu idei de concediere, ca asa cred ei se rezolva situatia economica a firmei, uitand ca numarul mai mare de someri va cere statului sa creasca taxe si impozite care, culmea, tot pe angajatorul ce i-a concediat mai devreme pica datoria de a le plati...
Aranka Burjan la 18 Noiembrie 2010, ora 10:09
Pai faca saptamana de lucru 200 de ore.pt.salariul de 800 lei.Oare cei care faca aceste propuneri lucreaza si ei pt 880-1000 lei pt 160 de ore ?
Mai ganditiva cand faceti popuneri.DOMINILOR CU IDEI
Master la 18 Noiembrie 2010, ora 15:20
Acuma ca ma gandesc 90-100 ore pe saptamana e perfect realizabil. Am facut si eu asta cam un an de zile in faza de startup si nu imi aduca aminte sa fi murit. Deci nu mai comentati atata ca maximul e de 40 de ore ca dupa nu stiu ce patesti ca va spun ca alea sunt vrajeli. Se poate si 14 ore pe zi inclusiv sambata si duminica fara probleme. Nu zic o data la cateva saptamani o zi 2 libere din cand in cand...nu sunt absurd. Dar cam asa se face treaba daca vrei sa scoti bani cum trebuie. Pt 40 ore nici nu ma mir ca primiti 8 mil pe luna...
Mosh Craciun la 18 Noiembrie 2010, ora 23:36
stiti cum se numesc oamenii cu multe idei, nu?! pai sa munceasca nenea asta, pe salariile care se dau si 120 de ore pe saptamana, de fapt nici sa nu mai plece de la munca, poate chiar sa plateasca si o taxa cand intra in firma sau in institutie. iar aia care nu stiu decat munca, munca si iar munca, fratilor trece viata pe langa voi, nu o sa aveti familie, copii, si o sa umpleti de bani prin testament fundatiile de binefacere, ca voi oricum nu o sa apucati sa va bucurati de bani... asa ca: bagati cat de mult munjca puteti, caci cine crede ca daca va munci mai mult ii va creste salariul, ar fi bine sa isi caute un loc la gradinita din toamna. va salut cu deosebit respect!
Gabi la 19 Noiembrie 2010, ora 08:05
domnule MASTER sinteti patron ? sau nu ai familie . eu lucrez la o firma de lapte ,ma trezesc dimineata la 4 30 si plec pe la 5 si ajung acasa 23,24 chiar si 3 dimineata nu plateste ore nu se da alte bonusuri am fost mintit de un nemernic de resursele umane ale firmei . nu pot sa-mi dau demisia ca am fam. si am nevoie de bani . dupa parerea ta e normal???
Master la 19 Noiembrie 2010, ora 14:30
Normal? Nu nici vorba. Dati-va demisia altceva nu aveti ce sa faceti. Aveti familie si copii? Poate trebuia sa ii faceti dupa ce erati bogat si nu trebuia sa va treziti la 4 jumate si sa nu ii vedeti toata ziua. Deciziilie proaste pe care le-ati luat pana acum se rasfrang asupra dumneavoastra si va plangeti. Va rog nu imi spuneti ca s-a intamplat sa ajungeti intr-o asemenea situatie. Nu se intampla de la sine sa ajungi in firma de lapte la fel cum nu se intampla de la sine sa ajungi bancher.

  Inapoi la articolul Codul Muncii se pregateste de schimbare. Cine castiga: angajatii sau companiile?

Setari Cookie-uri