Comentarii pe articolul Cine a creat datoria externa: Bancherii sau milioanele de romani cu credite?


Cine reglementeaza conditiile de creditare?

Nistor Serban Corneliu la 25 Noiembrie 2010, ora 07:11
Vreau si eu cateva raspunsuri la intrebarile de mai jos:
1. Cine reglementeaza conditiile de creditare din Romania?
2. Daca populatia s-a indatorat atat, ce cauta statul la FMI?
3. Imprumuturile pe termen mediu si lung pot fi considerate ca imprumuturi pentru investitii: case pe care statul nu s-a prea inghesuit sa le realizeze si utilaje necesare productiei de bunuri?
4. Cum este posibil ca necesarul de locuinte sa fie in crestere in timp ce populatia este in scadere?
5. Este posibil ca datoriile din mediul privat sa fie o consecinta a faptului ca nu au existat reglementari si anumite facilitati din partea statului pentru incurajarea construirii de locuinte si importarea de utilaje si autovehicule performante ("prima casa" a venit extrem de tarziu si din cauza aceasta rezultatele au fost dezastruoase)?
6. Daca utilajele si autovehiculele tot au fost importate cu atata greutate, de ce statul nu a realizat o infrastructura pentru acestea pentru a nu fi nevoiti sa importam din afara si piese de schimb?
7. Cum de BNR nu a sesizat ca in 1989, dupa plata datoriei externe, Romania nu mai avea bani pentru tehnologii competitive si pentru a le cumpara TREBUIA SA SE IMPRUMUTE DIN NOU?
8. Daca procedurile nu erau asa greoaie iar aparatul de stat nu era asa stufos, mare parte din acest aparat lucra in domeniul privat iar salariile erau unele reale relativ la munca depusa, se mai crea un consum din resurse ridicate in mod artificial?
9. Este adevarat ca si in momentul de fata multe banci prefera sa dea credite tot angajatilor sectorului bugetar si daca da, de ce?
la 26 Noiembrie 2010, ora 16:46
pe aceasta tema au foste cateva discutii pe diferite site-uri. Am mai comentat o parte din acest subiect.
Este o logica in ce a ce priveste parerea Dlui Isarescu si BNR in acest joc murdar.
- Nu trebuie sa ne punem intrebarea corecta : Cine reglementeaza in romania politica bancara ? Dupa stiinta mea BNR . Primul vinovat este BNR deoarece a permis o politica bancara neperformanta cu dobanzi prea mari pentru un popor care nu avea experienta la acest capitol. Marile banci internationale a tintit la fix romania ca fiind foarte vulnerabila la acest capitol si a actionat pe diferite canale . Cand s-au trezit dn valtoarea imprumuturilor si tavalugului dobanzilor acum se cauta vinovati si bineinteles tot romanul de rand este vinovat ca a luat si el un credit pentru nevoi personale . Dovada vinovatiei este ORDONANTA 50 care s-a vrut a repara anomaliile . Cand au sesizat bancherii ca le este pus la incercare venitul prin aceasta ordonanta , au inceput presiunile pe guvern prin intermediul FMI pe de o parte si pe de alta parte presiuni pe BNR sa adopte o politica favorabila bancherilor prin eliminarea multor articole din ordonanta su modificarea lor . ( ex BCR nu doreste eliminarea cmisionului de risc, ci al transforma in comision de administrare , toata lumea ridica din umeri neputincioasa .
Fara sa fiu rautacios daca lucrurile vor merge in continuare asa facand joc de glezne pe langa BNR si marii bancheri care nu doresc sa reduca dobanzile si comisioanele la creditele populatiei vom fi un popor pierdut. Propunerea retrageri tuturor economiilor de la banci este un act destept si de mare onoare pentru toti cei care o vor face . Va ajuta in primul rand pe cei nevoiasi care nu din vina lor au pierdut locurile de munca ci datorita tot bancherilor ( dobanzi mari la credite)

  Inapoi la articolul Cine a creat datoria externa: Bancherii sau milioanele de romani cu credite?

Setari Cookie-uri