Comentarii pe articolul Cine a creat datoria externa: Bancherii sau milioanele de romani cu credite?


Datoriile externe ale Romaniei facute de clientii bancilor??!

la 25 Noiembrie 2010, ora 09:18
Oare ce a patit Dl. Isarescu? Ratiunea fiintarii si functionarii rentabile a oricarei banci se bazeaza pe relatia banca-client si reprezinta un aspect ce tine de politica interna (exprimandu-ne generic). Aberatia sustinuta de acesteminent economist (fara ghilimele ori ironie!) este stupefianta: in afara de faptul ca romanii si-au ales democratic pe cei care guverneaza (asa cum guverneaza!), ce alta influenta are romanul de rand pentru indatorarea Romaniei?
Daca bancile s-au imprumutat pentru a onora cererile de credite a fost politica lor pentru a-si eficientiza activitatea si a-si spori profiturile, ce vina are solicitantul de credite? Aceste institutii financiare au in spate specialisti in masura sa inteleaga procesele micro si macroeconomice sau trebuia romanul de rand sa anticipeze criza economico-financiara (creata de alt tip de institutii financiar-bancare!) si sa decida peste capetele decidentilor (ALESI) masuri de redresare eficiente !??
M-a dezamagit profund aceasta explicatie ... la moda in randul politicienilor: cautarea "acarului Paun", dar acesta trebuie sa fie din afara sistemului care cauta cauzele!!! Sau Dl. Isarescu se gandeste sa revina in politica romaneasca ??!
teddy09 la 25 Noiembrie 2010, ora 09:24
Cine a creat datoria? Masonii care il tin pe Isarescu de la inceput tocmai cu acest scop: indatorarea tarii - sa poate fi cumparata pe nimic.
Laurentiu la 25 Noiembrie 2010, ora 11:45
din comentariul tau reiese ca bancile ar fi trebuit sa anticipeze criza si sa prohibiteze creditarea in perioada in care cererea era extrem de mare. Asta e intr-adevar cea mai mare aberatie pe care am auzit-o in ultimul timp.
Prietene, banca este o firma privata, scopul ei este de a-si maximiza profitul. BNR a facut ce a putut saltand dobanda la Leu, dar Euribor-ul nu prea are cum sa-l influenteze.
Marius Maxim la 25 Noiembrie 2010, ora 12:34
bnr a oprit creditarea in vara lui 2008, desi cunostea problema dinainte, dar nu a actionat pentru ca a preferat sa mareasca rezerva valutara. cand a blocat creditarea, era, deja, cam tarziu, bula se spargea in america, roborul crescuse exponential, era clar ca urmeaza euriborul. bnr nu influenteaza euriborul, dar poate sa prevada efectele lui si sa le previna.
Coroset Dragos la 25 Noiembrie 2010, ora 13:19
In general romanii au conceptii invechite si inca poarta in spate ramasitele si mentalitatea comunista. Nu stiu doar de frica iar cand scapa de aceasta frica ...e bine folosita expresia "scapa ca vaca in lucerna". Din punctul meu de vedere, daca bancile nu ar fi fost atat de avare dupa profituri realizabile "peste noapte" NU se ajungea in situatia asta. Mi se pare logic ca oricine sa incerce,de fapt este regula de baza in orice activitate,incearca si poate o sa reusesti...corect? Si avand in vedere ca toti i-si doresc un trai mai bun,poate o plasma in casa,oamenii au incercat iar banicile au dat...Mi se pare de necrezut cum s-a actionat cu creditare doar cu buletinul !!! Nu conta ca omul avea doar 2-3 milioane salariu...probabil ca buletinul valora miliarde ! Acum sa le ceara buletinele din nou si sa le valorifice ca sa-si scoata pierderile. Dar daca ne luam dupa orice carte de analiza financiara,acum poate o sa realizam ca cea mai simpla modalitate de a indatora o tara este aceea de a da "bani gratis",iar problema cea mai mare nu a fost atunci ....este acum !!! Cu cat luam mai multi bani imprumut de la FNI cu atat o sa ne sufocam mai mult. E foarte usor de luat...dar extrem de greu de dat innapoi !!! Iar la toate astea daca mai luam in calcul si coruptia...o sa ajungem "din ce in ce mai bine"
Guta Gabriela la 25 Noiembrie 2010, ora 19:15
Subscriu la ceea ce a scris Dragos Coroset.
Berba Marius la 26 Noiembrie 2010, ora 01:05
sa nu uitam ca aceasta 2 criza" este in primul rind o criza financiara, creata si dezvoltata de banci! ............si nu fara un scop! de ce a trebuit ca majoritatea statelor sa apeleze la imprumuturi pentru a finanta sectorul bancar? bancile sunt motorul economiilor! corect! dar................ de ce aceasta criza? ar fi foarte multe raspunsuri, incepind de la asa zisa " masonerie" si pina la ratiuni mai " realiste"! si.." curios" tot sectorul bancar este singurul care iese in prfit! haideti sa facem si o analiza obiectiva! si.......... domnule Isarescu , este normala atitudinea dumneavoastra fata de benaci,dar ne-am dori o implicare mult mai " dura",daca imi este permis calificativul, asupra pietei bancare, nu doar calificative! si aveti toate atributiile care va permit acest lucru! mult noroc! daca mai are ceva de a face norocul in aceasta treaba!
la 26 Noiembrie 2010, ora 10:55
oare isarescu vrea sa doboare ideea ca, banca este o institutie care, gandeste la rece, calculeaza tot la rece si abia apoi acorda banul ?, iar omul de rand, lipsit prea mult timp de confort, avid dupa una sau alta este vinovat ca a primit de la banca prea mult ?, oare omul de rand a obligat banca sa-i acorde mai mult decat poate inapoia sau banca, in aviditatea ei dupa profit a uitat sa studieze omul din fata ei si, atunci cand omul ia cerut 1000 de lei, studiindu-l a stiut ca acesta nu poate sa-i inapoieze decat 500 de lei dar, avara, i sau aburit "ochelarii" si a trecut peste masurile de precautie tipic bancare ?, NU, in stilul autohton, murdar, lipsit de orice remuscari, din dorinta de a scoate banca si guvernantii din "mocirla" urat mirositoare in care sau si ne-au bagat, arunca vina dar si cheltuilile tot pe omul amarat de rand, sigur asta e, nu este o noutate iar, omul de rand invatat sa rabde, fraier, probabil va inghite din nou "galusca" amara si murdara a unei clici de excroci, buni de bagat dupa gratii nu la conducerea unei Romanii care sa fie a noastra si cu o alta haina decat cea pe care ne-o dau astia, asta e...
Egyed Lajos la 17 Decembrie 2010, ora 09:26
Cele doua comentarii fara nume descriu situatia reala, trista si adevarata. Imprumutul de banca a omul de rand n-are nimic de-a face cu datoria externa a tarii, politicienii si guvernantii hoti cu atat mai mult. Din pacate nu ei, ci omul nevinovat o sa plateasca pentru ce au furat si risipit politicienii nesimtiti fara deosebire de culoarea politica de moment in 20 de ani.
Cristian Craciun la 3 Martie 2011, ora 18:38
clientii au facut datorii la banci pentru ca salariile microscopice din romania nu ajung pentru o viata decenta, lipsa masurilor atat politice cat si economice -legislatie , crearea locurilor de munca , sustinerea imm si a mediului de afaceri etc toate au contribuit.
ps: de banci ce sa spun ?au avut doar de castigat dae de 20-25%pe an la un credit de 5ani au transpirat muncind-afacere adevarat aproape fni daca nu ar fi facut totul legal -am putea spune ca au furat de la clienti!!!

  Inapoi la articolul Cine a creat datoria externa: Bancherii sau milioanele de romani cu credite?

Setari Cookie-uri