Comentarii pe articolul Isarescu: Noi am redus dobanda, bancile ioc


basic education

Beceriu Horatio la 1 Decembrie 2010, ora 12:45
postez acum acest comentariu la articolul la care trebuia sa o fac la inceput:
Hai sa traducem in limba romana cateva dintre notiunile despre care este vorba in articol:
Ce inseamna dobanda de referinta a BNR? Daca o structura financiara (de ex banca) ar avea nevoie de capital de lucru suplimentar si l-ar imprumuta de la BNR, ar avea de platit BNR-ului pentru banii imprumutati "dobanda de referinta". Desi posibil, acest lucru nu este uzual, nici la noi si nici prin alte parti. Dobanda de referinta a unei banci centrale este reperul de care tin cont bancile in stabilirea propriilor dobanzi. Bancile la randul lor au pentru clienti doua tipuri de dobanzi: dobanda la depozite si dobanda la credite (e mai complicat decat atat, dar incerc sa scurtez o poveste lunga). Atunci cand se modifica dobanda de referinta a bancii centrale de obicei se modifica mai intai dobanzile la depozite si abia apoi cele la credite.

Ce inseamna dobanda la depozite? Daca un client depune bani in banca va primi pentru acei bani "dobanda la depozit". Este firesc pentru o banca sa fixeze dobanda la depozit sub dbonda de referinta a bancii centrale, deoarece in felul acesta obtine bani de la clienti mai ieftin decat i-ar lua de la banca centrala. Dar daca aceasta este mai mica decat inflatia, se cheama ca degeaba am depus banii la banca, la sfarsitul anului valoarea lor va fi mai mica decat la inceput, deci clientul pierde bani. Nici o banca nu ofera o dobanda la depozite mai mica decat inflatia deoarece nu va mai avea nici un client. Atata vreme cat la noi inflatia este de 8% (este adevarat, din vina guvernului Boc, nu a BNR-ului) degeaba fixeaza BNR dobanda de referinta la 6,2 ca nici o banca nu-si va reduce dobanda la depozite

Ce inseamna dobanda la credite? Daca un client are nevoie de bani si-i imprumuta de la obanca, va plati bancii pentru acei bani "dobanda la credit". Aceasta este mai mare decat dobanda la depozit a aceleiasi banci. Asa este peste tot, face parte din modelul de business a oricarei banci comerciale.
Bancile fac bani atat din depozite (profit mic, risc mic) cat si din credite (profit mare, risc mare). Daca predomina creditele inseamna ca ecomomia este in plina dezvoltare, daca predomina depozitele inseamna fie ca economia este stabila, fie ca nu mai are resurse de crestere.

Ce este adevarat este ca romanii nu au avut parte de o educatie financiar bancara pe baza careia sa poata lua decizii in cunostinta de cauza, consecinta fiind gradul masiv de indatorare actual al populatiei. Ne convine sau nu, romanii insisi poarta vina pentru asta. Orice banca ar fi incercat sa o faca in perioada 2005-2008 ar fi iesit imediat de pe piata - nici un roman nu era ineteresat daca isi poate sau nu permite un credit ci de cat de multi bani putea capata de la banca si mergea la acea banca de unde putea lua mai mult. Asta e, ne-o asumam sau practicam vechiul sport romanesc "aruncarea cu raspunderea"...

  Inapoi la articolul Isarescu: Noi am redus dobanda, bancile ioc

Setari Cookie-uri