Comentarii pe articolul Agricultura: Romania nu poate aplica masuri protectioniste pe piata graului


Frunza doamnei Udrea si TVA la alimente

Constantin Radut la 14 Februarie 2011, ora 09:27
Frunza doamnei Udrea i TVA la alimente
Criza alimentara si, pe cale de consecinta, scumpirea alimentelor amplifica, pe zi ce trece, viziunile de evitare a derapajelor ce se asteapta si la noi in acest sector.
Proiectiile sunt dintre cele mai fanteziste. De la ideea ministrului agriculturii de a nfura alimentele de batin cu "frunza" doamnei Udrea, la eventuala legislatie de a obliga marii retaileri de a vinde ceapa, rosii, mere, conserve etc cu eticheta "produs in Romania". Si una si ceallt sunt doar niste nstrunicii care nu au de-a face cu realitatea. Aceea ca Romania este printre cele mai sarace ofertante de produse agroalimentare din Uniunea Europeana si deci un importator net de calibru. Pe de alta, preturile vor fi tot la fel de mari, cu frunza sau fara frunza.
Cauza principala este aceea ca Romania a instituit o taxa pe valoarea adaugata (TVA) la vanzarea la consumator la un nivel excesiv de mare pentru puterea de cumparare a romanilor. Un studiu de anul trecut arata ca mai bine de 30% dintre romani nu aveau suficiente venituri pentru a-si acoperi necesarul strict (cosul zilnic) de consum. Acum proportia lor este si m ai mare.
Dupa Danemarca, Suedia si Ungaria (toate cu TVA de 25%) Romania este urmatoarea care aplica o taxa foarte mare la produsele agroalimentare. Suntem insa printre cele doua sau trei state din UE care nu fac nicio diferentiere a TVA-ului atunci cand este vorba de haina de nurca si telemeaua de vaca. Daca pana anul trecut TVA de 19% era relativ suportabila de majoritatea romanilor, de la 1 iulie 2010 nivelul de 24% a bulversat bugetul majoritatii familiilor.
Care este situatia in alte state din Uniune? Cel mai bine o duc luxemburghezii, care au un TVA la produse alimentare de 3%. Apoi, polonezii, care incurajeaza dintotdeauna (adica din 1989 incoace) consumul produselor autohtone, deoarece au impus impozite mici pentru fermieri si taxe TVA foarte avantajoase la consumator. Produsele primare agricole, netransformate (legume, fructe, carne etc) se vand in magazinele poloneze cu doar 5 % TVA, iar cele transformate (branzeturi, preparate din carne, din legume etc) cu 7%. Tocmai de aceea, Polonia este a patra putere din UE, din punct de vedere al excedentului comercial de produse agroalimentare dupa Olanda, Germania, Franta.
Multe alte state isi incita consumul intern de produse agricole si agroindustriale cu TVA redus: Belgia, cu 6/12%, Cehia (10%), Italia (4/10%) s.a.
In Romania si apa este suprataxata, adica se vinde cu TVA foarte mare, desi suntem printre tarile cu resurse foarte mari si curate in domeniu. Apa minerala pe piata romaneasca are TVA de 24%, in timp ce belgienii au TVA de 6%, cehii de 15%, francezii de 5,5 %, olandezii de 6%, polonezii de 8% etc.
Pe de alta parte, majoritatea statelor din Uniunea Europeana incurajeaza productiile prin aplicarea unei TVA reduse si la materiile prime si la produsele ce pot spori randamentul agricol. De exemplu, materialele de protectie a productiei vegetale (pesticide, erbicide etc) sau ingrasamintele chimice pe care le folosesc agricultorii in Spania au o TVA de doar 8%, in Olanda de 10%, in Portugalia de 6%, in Polonia de 8% s.a.m.d.
Si guvernantii, si parlamentarii nostri ar face bine daca ar examina mai atent cum sunt stimulate productiile si consumul de produse agroalimentare din Uniunea Europeana, decat sa invrajbeasca atmosfera cu "frunze" utopice sau etichete "originare".
http://accentedeconstantinradut.blogspot.com

  Inapoi la articolul Agricultura: Romania nu poate aplica masuri protectioniste pe piata graului

Setari Cookie-uri