Comentarii pe articolul Cum sa vinzi o casa in 10 pasi


Articol incomplet

Bucsa Valentin la 25 Februarie 2011, ora 09:37
Ceea ce ne povesteste "specialistul" in imobiliare si relateaza cel care a scris articolul nu acopera in totalitate situatia reala. Detaliez:Slide-ul 2 pregatirea actelor. Daca "specialistul" ar fi fost bine pregatit, ar fi trebuit sa spuna ca de cadastru (30 de zile suma de 300 lei) este nevoie dor in acea partea a Romaniei unde nu au existat de la inceput Sisteme de carti funciare (ma refer la vechiul regat si o parte din Moldova). In Ardeal si Bucovina - care prin prisma unor factori istorici, au fost o vreme sub stapanire Austroungara - sistemul de carti funciare are un pic de vechime. astfel se face ca apartamentele, casele uneori si terenurile au carti funciare in baza carora se fac tranzactii de aproximativ 100 de ani. Corect ar fi fost - pentru ca editia acesta on line - nu se adreseaza exclusiv bucurestenilor si/sau celor din Sud si Est sa se faca acesta precizare (nu de alta dar poti pune niste oameni pe drumuri degeaba sa caute intabulare la Cadastru cand nu este cazul).
2. Mai am o obiectie legata partea cu antecontractul. Si aici informatia data este partiala. Trebuia detaliata, daca "specialistul" era specialist ... exista in legislatia romaneasca doua tipuri de antecontract: antecontractele notariale si antecontractele semnate sub semnatura privata in prezenta a doi martori. Primele costa o suma de bani (in jurul valorii prezentate in articol - si in majoritatea cazurilor sunt cele recomandate de "specialisti" (imobiliari, notari publici, avocati). Cele sub semnatura privat in nu costa nimic si de cele mai multe ori pot aparea ca serviciu oferit de o agentie imobiliara in acel pachet de servicii.
3. Comisioanele practicate de agentiile imobiliare la vanzarea unui apartament sunt undeva intre 2-3% din pretul de vanzare al imobilului (nu 3% - acesta este poate comisionul cu care lucreaza "specialistul" nostru. Era frumos si corect sa se mai mentioneze un lucru: unele agentii practica dubla comisionare si de la cumparator si de la vanzator ceea ce mi se pare important, dar nu mi separe corect (articolul este citit de amble parti implicate in tranzactie informarea trebuie sa fiec corecta)
3. Este omisa obligativitatea existentei Certificatului de atestare fiscala la incheierea tranzactiei la notariat. Reprezinta un cost si umblatura la ghiseurile Primariei (nu il primesti daca nu ti-ai achitat impozitele datorate Statului sau daca ai amenzi de circulatie neachitate). Unele birouri notariale mai cer si factura de utilitati achitat la zi la incheierea tranzactiei (sa nu mai intram in detalii legate de imobile provenite prin mostenire - unde ste nevoie de prezenta unui certificat de mostenitor in original sau de fatul cand vanzarea se face prin procura notariala). Este omisa de asemenea necesitatea achitarii de catre vanzator a taxei pentru obtinerea extrasului de carte funciara autenctic - 40 lei.
4. Referitor la ce ne povesteste doamna "specialist financiar". Partea de impartire a comisioanelor face parte dintr-o intelegere a partilor (cumparator-vanzator). Comisioanele ce trebuie achitate la ridicarea sumei de catre vanzator se negociaza intre parti. Nu exista o reteta sau cutuma. In general cine vinde vrea sa primeasca suma ceruta integral nu vamuita de o banca. Daca ulterior decide sa isi depuna banii la o banca este o optiune personala, inclusiv alegerea bancii unde isi depune banii. mai era important un lucru tot aici: sunt unele banci care in cazul in care banii virati in cazul unei tranzactii imobiliare se constituie ca depozit pentru o saptamana se amortizeaza comisionul perceput la la ridicarea de numerar la ghiseu.
Eu cam asa vad lucrurile cand te apuci sa faci un articol despre un lucru - te documentezi temeinic, mai cauti si alti specialisti. Nu de alta dar unul din rolurile presei este acela de informare corecta, ca sa nu mai vorbim de cel de formator de opinie ...
Imi cer scuze pentru lectia de jurnalism si ce de agent imobiliar.
PS. Din cauza unor astfel de oameni "mari specialisti", o mare parte a populatiei nu mai are incredere in serviciile prestate de o agentie imobiliara.
Sorina Negrila la 25 Februarie 2011, ora 11:57
Buna ziua, domnule Bucsa,

Va multumim pentru comentariu. Aveti dreptate la toate cele 4 puncte, in special la comisionul dublu care inca se practica de majoritatea agentiilor. Referitor la comisionul de retragere, este discutabila corectitudinea acestuia in functie de tabara clientului, vanzator sa cumparator, pentru ca 0,5% din valoarea creditului/sumei virate este o suma insemnata.

Cu respect,
Sorina
Bucsa Valentin la 26 Februarie 2011, ora 13:57
Buna ziua! Pentru ca am vazut ca ati urmarit post-ul meu legat de articol revin. In primul rand cerandu-mi scuze pentru carentele de limbaj (greselile de ortografie pe care le-am facut datorita vitezei si unei stari emotionale nu tocmai placute trecusem cu cateva zile in urma printr-o intalnire cu alti specialisti de la o renumita firma de consultanta imobiliara din Bucuresti veniti in provincie sa faca afaceri si sa dea lectii altora, cu o aroganta si nesimtire tipic bucuresteana. Citirea declaratiilor facute de domnul din Bucuresti m-a enervat peste masura si a fost declicul ce m-a facut sa ma asez in viteza inainte de a pleca de la birou si sa scriu ceea ce am scris. Nu credeam ca o sa apara post-ul meu. Am reintrat spre seara sa recitesc articolul si am vazut postat comentariul meu pe care l-am recitit de data aceasta mai calm ma racorisem intre timp :). Am sesizat si erorile de care am pomenit si am decis ca este corect sa la indrept si sa mai fac unele precizari).
Ceea ce ne povesteste "specialistul" in imobiliare si relateaza cel care a scris articolul nu acopera in totalitate situatia reala.
Detaliez: Slide-ul 2 pregatirea actelor. Daca "specialistul" ar fi fost bine pregatit, ar fi trebuit sa spuna ca de cadastru (30 de zile suma de 300 lei) este nevoie doar in acea partea a Romaniei unde nu au existat de la inceput Sisteme de carti funciare (ma refer la vechiul regat si o parte din Moldova). In Ardeal si Bucovina - care prin prisma unor factori istorici, au fost o vreme sub stapanire Austroungara - sistemul de carti funciare are un pic de vechime. Astfel se face ca apartamentele, casele, uneori si terenurile au carti funciare in baza carora se fac tranzactii de aproximativ 100 de ani. Corect ar fi fost - pentru ca editia acesta on line - nu se adreseaza exclusiv bucurestenilor si/sau celor din Sud si Est, sa se faca acesta precizare (nu de alta dar poti pune niste oameni pe drumuri degeaba sa caute intabulare la Cadastru cand nu este cazul).
2. Mai am o obiectie legata partea cu antecontractul. Si aici informatia data este partiala. Trebuia detaliata, daca "specialistul" era specialist ... Exista in legislatia romaneasca doua tipuri de antecontract: antecontractele notariale si antecontractele semnate sub semnatura privata in prezenta a doi martori. Primele costa o suma de bani (in jurul valorii prezentate in articol - si in majoritatea cazurilor sunt cele recomandate de "specialisti" (imobiliari, notari publici, avocati). Cele sub semnatura privata nu costa nimic si de cele mai multe ori pot aparea in pachetul oferit de o agentie imobiliara. Este nevoie in schimb de competenta si responsabilitate din partea celui care redacteaza actul sub semnatura privata. Ambele insa au aceeasi putere din punct de vedere legal sunt egale in fata legii. In general existenta si legalitatea antecontractelor sub semnatura privata este pusa la indoiala mai ales de cei care prin natura profesiei traiesc din astfel de servicii (avocati, notari). Ei recomanda clientilor actele autentice. La fel si bancile doresc antecontracte autentice de cele mai multe ori fortand mana clientilor in mod abuziv. Antecontractele de vanzare cumparare pot face si obiectul unor notari in cartea funciara cu acordul partilor se recomanda in general atunci cand plata imobilului se face in doua sau trei transe cu termene de plata bine stabilite si agreate de parti.
3. Comisioanele practicate de agentiile imobiliare la vanzarea unui apartament sunt undeva intre 2-3% din pretul de vanzare al imobilului (nu 3% - acesta este poate comisionul cu care lucreaza "specialistul" nostru. Era frumos si corect sa se mai mentioneze un lucru: unele agentii practica dubla comisionare si de la cumparator si de la vanzator ceea ce mi se pare important, dar nu mi se pare corect (articolul este citit de amble parti implicate in tranzactie informarea trebuie sa fie corecta). Am ras copios la una din afirmatiile specialistului Agentul trebuie sa fie memorabil. Eu propunsa ii facem ai facem si o statuie. Asta spune mult despre specialist. Agentul imobiliar nu vine cu un CV la client nu merge sa se angajeze. In general probitatea morala si seriozitatea sunt ale companiei care l-a angajat si care poarta si responsabilitatea pentru modul in care se comporta angajatul agent imobiliar.
4. Consilierea proprietarului in privinta modului in care se cosmetizeaza o locuinta pentru vanzare este o chestiune relativa. De cele mai multe ori romanii au un talent innascut sa faca tot felul de artificii pentru a vinde un lucru (ma gandesc aici la vanzatorii de masini din piete care de cele mai multe ori ascund sub un strat de chit si vopsea vicii majore). La fel se intampla si cu locuintele. Parerea mea este ca niciun vanzator din Romania nu este dispus, in momentul in care doreste sa schimbe locuinta, sa investeasca in ea cu responsabilitate. Si din experienta personala va spun ca si daca ar investi ar fi greu sa isi recupereze investitia datorita unei modalitati ciudate de a ne comporta ca si natie: nu gasim a fi pe gustul nostru ceva chiar daca este facut bine si frumos de catre altul. Noi vrem sa ne amenajam locuinta sa cum vrem noi, nu ne intereseaza ce investitii s-au facut e o replica pe care o gasesti la cei mai multi clienti dornici sa cumpere o locuinta.
5. Este omisa obligativitatea existentei Certificatului de atestare fiscala la incheierea tranzactiei la notariat. Reprezinta un cost si umblatura la ghiseurile Primariei (nu il primesti daca nu ti-ai achitat impozitele datorate Statului sau daca ai amenzi de circulatie neachitate). Unele birouri notariale mai cer si factura de utilitati achitat la zi la incheierea tranzactiei (sa nu mai intram in detalii legate de imobile provenite prin mostenire - unde este nevoie de prezenta unui certificat de mostenitor in original sau de faptul cand vanzarea se face prin procura notariala unde apar costuri legate de verificarea procurii notariale intr-o baza de date la nivel national in jur de 60 lei). Este omisa de asemenea necesitatea achitarii de catre vanzator a taxei pentru obtinerea extrasului de carte funciara autentic - 40 lei.
6. Referitor la ce ne povesteste doamna "specialist financiar". Partea de impartire a comisioanelor face parte dintr-o intelegere a partilor (cumparator-vanzator). Comisioanele ce trebuie achitate la ridicarea sumei de catre vanzator se negociaza intre parti. Nu exista o reteta sau cutuma. In general cine vinde vrea sa primeasca suma ceruta integral nu vamuita de o banca. Daca ulterior decide sa isi depuna banii la o banca este o optiune personala, inclusiv alegerea bancii unde isi depune banii. Mai era important un lucru tot aici: sunt unele banci care in cazul in care banii virati in cazul unei tranzactii imobiliare se constituie ca depozit pentru o saptamana se amortizeaza comisionul perceput la ridicarea de numerar la ghiseu. Tot aici e importanta detaliere afirmatiei din primul paragraf. In general, cele mai multe banci astazi transfera banii la semnarea contractelor de ipoteca si inregistrarea lor la cadastru impreuna cu contractele de vanzare cumparare in forma autentica. Accesul clientului vanzator la bani se poate intampla sa fie acordat de catre unele banci numai in momentul in care din cadastru iese extrasul de carte funciara cu ipoteca de rang I a bancii inscrisa in el. Aceasta operatiune dureaza in general o zi. Clientii semneaza astazi actele de vanzare cumparare la notariat si vanzatorii au acces la bani abia maine. Aceasta a fost una din clauzele pe care le-am gasit abuzive din partea bancilor si a fost destul de greu acceptat de catre cumparatorii care nu au avut acces la o buna informare.
Extrem de importanta este verificarea banilor ce se achita la momentul vanzarii, mai ales daca sumele sunt in valuta. O tranzactie prin intermediul unei banci te fereste de neplacerea de a primi bani falsi.
Am observat ca aici ati facut un comentariu. Sunt de acord cu el. Nu mi se pare nici mie corect sa se imparta comisioanele, dar am intalnit cazuri in care partile s-au inteles altfel dacat cum ni se pare noua normal, corect si de bun simt. Cum la fel nu mi se pare de bun simt niciun fel de constrangere la care te poate obliga o banca in momentul in care tu devi client al ei fortuit ca parte a unui contract de vanzare cumparare de locuinta (ma refer la vanzator). In multe cazuri esti obligat sa deschizi cont in banca din care cumparatorul ia creditul chiar daca tu nu vrei sa lucrezi cu banca respectiva si ai cont in alta banca.
Sunt si alte aspecte ce ar trebui discutate si lamurite dar ma opresc aici pentru a nu deveni plictisitor.
Badescu Nicolae Cristian la 19 Aprilie 2011, ora 20:41
Foarte obiective si detaliate explicatiile domnului Bucsa, mai bune chiar decat articolul in sine!

  Inapoi la articolul Cum sa vinzi o casa in 10 pasi

Setari Cookie-uri