Comentarii pe articolul Ce optiuni are Academia Catavencu, in pragul falimentului


Poporul Catavencu

Terry la 7 Martie 2011, ora 01:39
Pentru a respecta istoria, Academia Catavencu a aparut in 1993 dupa ce fondatorii au inchis relatia cu editorul Catavencu Incomod si Catavencu International, aparute in '90. In orasele sub 100.000 loc, nici nu aparea fiind interzis in reteaua de distributie de stat Rodipet, de Iliescu si ai lui. A constituit pentru mine, si cred ca pentru majoritatea cititorilor , agonia si extazul vietii, sursa de umor si depresie deopotriva. Umor si extaz datorita talentului celor care asterneau textele, agonie si depresie pentru ca toate nenorocirile si informatiile de acolo, nefaste pentru noi, s-au adeverit aproape 100 %, spre disperarea noastra. Am simtit din 2005 ca ceva acolo se schimba si de atunci am renuntat la cumpararea lui. Il mai citeam sporadic sau pe internet. In regimul Iliescu ( 90-96 si 2000-2004 ) datorita informatiilor extrem de deranajnte si periculoase a fost limitat la un public fidel fara mari influente ' negative' in societate, oricum votant anticomunisti. Societatea eliberata fiind de ingradiri dupa 2005, devenea un pericol datorita accesului neingradit la informatii, prin dezvoltarea internetului si media audio vizuala, deci si cele periculoase pt ei ( PSD si aliatii in ale furtului ).
Astfel a aparut idea sa-l folosesca in interesul propriu, profitand de credibilitatea exraordinara a informatiilor 'bomba furnizata de-a lungul anilor. Vantu a folosit aceeasi tactica pe care a folosit-o cu toti intelectualii, o metoda pe care o folosesc si traficantii de carne vie, in cazul nostru trafic de materie cenusie si integritate profesionala : pestii dau anunturi in care cauta fete frumoase ( deci atragatoare pt clienti, in cazul nostru clientii sunt oamenii ceva maii cititi si informati, deci votanti anti PSD si anti comunisti ) li se promite super salariu in vest dar de fapt sunt puse sa faca 'trotoarul'. Vantu le-a promis Catavencilor ( ca si celorlati intelectuali cumparati de el ) libertate totala ( altfel acestia ar fi refuzat din start ) si salarii mult peste media presei din Romania. La inceput totul a fost ok, scriau in continuare ce voiau, desi la unii s-a simtit un curent 'literar' diferit de cel obisnuit, dar oamenii aveau conditii excelente ( birouri , logistica, diurne, salarii de invidiat chiar si de angajati ai unor trusturi din vest). Intelectualii nostrii, care oricum nu o duceau rau, au inceput sa se obisnuiasca cu un trai foarte imbelsugat. Si de aici au inceput micile ' favoruri' ( a se citi compromisuri ) facute la rugamintea , la o bere, prin care li se sugera sa nu mai scrie despre 'ala' ci despre 'celalalt', iar ulterior numai despre 'celalalt'. Unii s-au revoltat initial, iar cei cu coloana, pardon penita verticala nu si-au schimbat scrisul, si pana la urma au fost somati sa plece. Dupa cum am spus, multi dintre revoltatii initial, au ajuns acasa si ,furiosi, au povestit nedreptatea la care au fost supusi, apoi s-au uitat in jur : locuiau in vile cochete, in zone de lux- la care mai aveau rate, aveau masini scumpe, cu multe optiuni- la care mai aveau rate, aveau copii care studiau la Harvard sau Oxford-la care aveu taxe de platit, mergeau in vacante in locuri pe care inainte le vedeau doar pe Discovery Travel sau reclame- care costau ceva mai mult decat Bulgaria . Pe langa toate astea, multi nu mai erau la 20 de ani, nu mai aveau chef sa o ia de la capat, meritau si ei o batranete linistita si fara griji !
Falimentul , intai moral si apoi material, a inceput atunci !
Si-au incalcat flagrant insasi 'constitutia' prin care proclamau ca 'cititorii lor sunt mai inteligenti decat ai celorlalti ', Iar 'poporul cititor', printre ei si eu- ultimul pe lista, cu voia dumneavoastra, a abdicat in favoarea ' celorlalti'. Ca sa fac haz de necaz pot folosi o expresie foarte draga mefistofelicului CTP- s-a produs 'disolutia' statului Catavencu !
Mai grav este ca falimentul lor inseamna si falimentul valorilor si sperantelor noastre. Faptul ca ' schimbarea la fata' ( in rau ) s-a petrecut nu intr-o perioada in care constrangerile, presiunile si amenintarile puterii erau regula ( regimurile Iliescu), ci intr-o perioada de inflorire a libertatii de exprimare, ne demonstreaza existenta unui element la care noi, cetatenii statului Catavencu, ne consideram imuni. Acest 'virus' cu nume indian este : Orice om are pretul lui !

  Inapoi la articolul Ce optiuni are Academia Catavencu, in pragul falimentului

Setari Cookie-uri