Comentarii pe articolul Marii castigatori ai noului Cod al Muncii


Noul Cod al Muncii introduce sclavagismul legal

Valan Andrei la 8 Martie 2011, ora 14:40
Articolul "Marii castigatori ai noului Cod al Muncii" este lipsit de orice obiectivitate si constituie o tentativa condamnabila de manipulare a opiniei publice. Eu stiu ca intr-un articol serios sunt prezentate in egala masura opinii si argumente pro si contra, in cazul in care jurnalistul nu isi exprima clar punctul propriu de vedere. Ori in articolul citat isi spun parerea numai personaje din nivelurile ierarhice superioare ale firmelor, persoane bine motivate financiar si social care transmit exclusiv punctul de vedere al patronatului.

Masuri precum prelungirea nepermis de mult a perioadei de proba, "flexibilizarea" (cresterea) programului de munca ce poate fi solicitat (impus) angajatului nu vor face decat sa legalizeze ceea ce multi patroni practica deja in Romania: Relatii sclavagiste cu proprii angajati. Un angajat bun isi poate dovedi calitatile in primele 6 luni. Un om cu un "contract" de proba de 2 sau trei ani este supus unei presiuni psihologice enorme, constientizand precaritatea situatiei sale si riscand sa devina victima vointei arbitrare a managerilor sau a patronilor.

Imi scapa motivul pentru care domna avocat Goldeanu se opreste numai asupra cazului Marii Britanii, din toate tarile UE. Este bine stiut ca Marea Britanie are CEL MAI OSTIL COD ALl MUNCII din Europa FATA DE ANGAJAT. "Flexicuritatea", cuvant iesit din limbajul de lemn corporatist, a fost un esec in Germania, de exemplu si ascunde dorinta fierbinte a patronatului/top managementului de a-l eterniza pe angajatul/subalternul din nivelurile inferioare la locul de munca.

O asemenea abordare nu va face decat sa creasca rata somajului intrucat angajatul pe 12 ore/zi va munci cat 2 oameni, cu un supliment minor la salariul pe care il lua inainte pentru 8 ore.
Traian Cioaca la 9 Martie 2011, ora 08:54
In primul rand as dori sa multumesc celor ce au facut posibila incercarea mea de a-mi spune parerea in legatura cu acest subiect: intradevar parerea mea este ca asistam la intoarcerea Romaniei cu cel putin 300 de ani in urma; nu sunt un om foarte destept in schimb imi pot da seama cand cinevase indreapta cu ostilitate impotriva asa ziselor libertati castigate in 1989 .
Eu inteleg din atitudinea actuala a guvernului ca s-au cam terminat banii din care puteau fura fara a da socoteala (bugetul statului) si s-au gandit ei ca ar fi bine sa mai intre ceva si pentru asa zisele contracte paguboase (ex.:autostrada,borduri,spectacole,campanii electorale,si cireasa de pe tort catedrela neamului); acest guvern Boc e constient ca nu va mai castiga urmatoarele alegeri si se afla in situatia unui pitbul incoltit de haita in care stie ca va murii dar inainte de asta mai face cateva victime , aceste victime suntem noi .
Cine sunt defapt patronii "adevarati"? aceia care cu ajutorul unor" mici atentii" castiga licitatiile ,iar ca aceste" mici" sa se transforme in" Mari" era nevoie de o schimbare a codului muncii , de interventia pe piata muncii la negru prin inasprirea pedepselor (de parca muncitorii sunt de vina pentru nivelul de trai) . dupa cum preciza seful executivului a scazut rata somajului ,sigur ca a scazut, nu mai avem pe cine da afara iar cei care in urma cu 1-2 ani luau somaj le-a expirat acest drept si ei vor fi aceia care vor lucra de proba 2 luni ,nu vor fi angajati si vor incerca si la celalalt patron s.a.m.d. ,aici as dori sa fac o paranteza pentru a exemplifica acest caz vis-a-vis de persoana mea despre care v-am spus nu sunt foarte destept ,sunt dulgher pe santier ; in urma cu 3 ani castigam destul cat sa-mi platesc rata la casa si sa-mi ajut parintii care au o situatie precara din cauza pensiei mici dar in prezent nu primesc nici somaj nici alt venit nu am in constructii s-au sistat lucrarile pentru a supravietuii sunt nevoit sa lucrez pe ici pe colo (lucrari mici la negru) iar parintii sunt cei care simt cel mai rau aceasta situatie ,acum ni sa taiat si cheful de lucru la negru si pe viitor ma vad alaturi de 20-30 de oameni legati cu funii unii de altii mergand spre asa zisa proba de lucru de 2 luni .

P.S.apropo sa ridici o vila cu 10 oameni dureaza 2 luni sa fie oare acesta criteriul?
Silvius la 9 Martie 2011, ora 10:48
Si mie mi s-a parut la fel de vag si nedocumentat acest articol, ma gandesc ca poate reporterul respectiv e si el in perioada de proba si nu prea stie ce se va intampla cu el in viitor. Si eu cred la fel, ca noile prevederi legale vor da nastere la tot felul de abuzuri, de data asta legale, din partea patronatului. Cred ca am auzit cu totii de cazuri in care patronul unui butic, de exemplu, tinea angajatii numai pe perioada pe proba, apoi indiferent de cum se comportau, erau trimisi la plimbare, fara bani, fireste. Ce prevedere din codul muncii il poate impiedica pe un angajator sa faca asta ? Ne ramane doar sa speram ca Spania si Italia sa treaca mai repede de criza, ca sa poata oferi mai multe locuri de munca, angajatorii nostri ramanand sa-si faca treaba cu chinezii lui Tariceanu si Voiculescu.
Iulian la 9 Martie 2011, ora 20:06
Domnilor, nu va mai imbatati cu apa rece.
Presupunerea ca situatia oamenilor care muncesc cinstit in tara asta, chipurile, se va imbunatati, este o iluzie.
Cum credeti dumneavoastra ca un amarat de functionar public, este ai cazul meu, ar putea avea un al doilea job, in situatia in care Statutul Functionarului public spune clar ca nu poti desfasura o alta activitate in afara serviciului.

  Inapoi la articolul Marii castigatori ai noului Cod al Muncii

Setari Cookie-uri