Comentarii pe articolul Arhitect-sef: Apartamentele vechi se vor ieftini cu inca 30%


xx

Xx la 22 Martie 2011, ora 02:42
Romania e si va fi pina in 2017 in plina criza si unii tot nu vor sa creada asta .
Dobre Dan la 22 Martie 2011, ora 10:28
Cu tot respectul pt dl Tiriac dar mi-a aratat inca o data ca...nu se prea pricepe la afaceri! O fi facut dansul foarte multi bani, nu stiu si nici nu ma intereseaza cum dar miscarile domniei sale in piata imobiliara denota diletantism!
Criza economica era mai mult decat previzibila in Romania iar dansul s-a apucat de "dezvoltare imobiliara" la spartul targului. Dupa care, ramanand cu o buna parte a apartamentelor pe stoc a inceput sa prezica cresterea pietii!
Aiurea! Nu va creste nimic, ne pregatim de o noua cadere in criza, cresterea cererii de petrol in Japonia si scaderea capacitatilor de extractie datorata crizei din tarile arabe vor afecta serios amarata noastra de economie, saracia va afecta mase din ce in ce mai mari de oameni, banii vor fi din ce in ce mai putini iar marfurile de prima necesitate din ce in ce mai scumpe, in termeni reali!
Asa ca o scadere a pretului la apartamente este inca de asteptat, probabil ca atunci cand de foame apartamentele se vor vinde cu 200 de euro/m.p. va fi atins si maximul de criza...
Niculescu Razvan-Iulian la 22 Martie 2011, ora 10:32
Se gasesc unii gen nenea asta sa isi dea cu parea, asa poate face oricine, nu va mai lasati pacaliti, nici un proprietar de apartament vechi nu va lasa la pret decat daca va fi nevoit sa vanda urgent si cum preturile sunt in scadere nimeni nu se inghesuie sa vanda la un pret derizoriu, totusi este o locuita nu un bun oarecare, cine isi permite sa cumpere partamente de peste 80 000 e in conditiile in care banicle abia daca mai crediteaza, si in plus cei care au cumparat un apartament vechi, pt uz propriu, nu pt specula fiti siguri ca nu il vor vide in urmatorii 10 ani, iar peste 10 ani, daca pretul va fi sub cel platit la cumparare nu credti ca acea persoana il va inchiria decat sa il vanda???
Eu unul asa voi face, nu voi vinde apartamentul pe mai putin decat a costat!mai ales ca majoritatea au cumparat cu credit, credeti ca vor fi dornici sa vanda aparatamentul cu 30-50% mai ieftin decat pretul de achizitie... eu zic ca e o aberatie ce spune nenea arhitectul, iar in 90% din cazuri blocurile noi sub slab calitatite din multe puncte de vedere celor de pe vreamea comunistilor! daca nu ma credeti cautati reportajul celor de la protv care la o verificare au descoperit ca 9 din 10 ansambluri noi nu corespund dpdv al materialelor si al rezistentei cu ce spun in acte construcotrii!!!!asa ca domnule arhitect ganditi-va mai bine cand emiteti o astfel de ipoteza:)
-- Ela la 22 Martie 2011, ora 11:01
Ai avea dreptate daca
- nu ar fi atat de multi proprietari cu 4-5 apartamente ( astia clar au cumparat doar pentru specula)
- nu ar fi atat de multi datori la banca care nu-si permit achitarea ratelor pentru ca n-au din ce trai (atentie unii au rate de 2500-4000 lei pe luna.... la salariile actuale si lipsa de joburi aceste rate nu pot fi platite inca 25-30 de ani)
- nu ar fi probleme cu apartamentele vechi la nivel de infrastructura si utilitati
- nu iei in calcul durata de proiectare a anumitor cladiri - care inseamna garantarea structurii de rezistenta pe 50 de ani in general - avand in vedere ca nu s-a facut nici o lucrare de intarire a acestuia (vopsitul si izolatul doar protejeaza nu prelungeste durata de exploatare a unei cladiri) - iar lectia de la tari mai rasarite este ca exploatarea dupa expirarea acestui termen se face pe riscul tau si ca media de viata nu depaseste cu mai mult de 20% pe cel proiectat - adica dupa 50 de ani pot apare oricand probleme, iar dupa 60 jumatate din cladiri/ constructii sunt ori daramate ori se investeste masiv in consolidare)
- nu iei in calcul amortizarea - un apartament vechi ar trebui vandut la valoarea amortizata, momentan se vinde mult peste valoarea de inlocuire (adica cea de apartament nou)
CONCLUZIE
Daca ignori toate cele de mai sus poti sa vinzi si sa cumperi la ce pret vrei tu, dar nu poti avea pretentia sa-l numesti pret corect -- e doar o SPECULA
la 22 Martie 2011, ora 11:15
30%? Oare s-a luat in calcul si faptul ca economia mondiala si implicit economia Romaniei incepe sa se revigoreze?Corect ar fi sa nu aruncam tot felul de informatii nefondate care sa influenteze piata mai ales ca ceea ce observam astazi este chiar o usoara crestere chiar daca justificata in mare parte de programul Prima casa.Un alt aspect care trebuie luat in calcul este si faptul ca bancileisi vor deschide usile pana la urma catre creditul de consum,samd .Iata doar doua motive pentru care sa cred ca afirmatia legata de scaderea pietei cu 30%mi se pare nefondata .
Burlacu Bogdan la 22 Martie 2011, ora 11:44
Atentie, este corect si ce a spus arhitectul.
Preturile vor scadea la ap.vechi. Chiar unele nu vor mai fi cumparate de nimeni din cauza degradarii si nimeni nu va face credit pt un ap. din 60-70 si ceva!
Aceste multe apartamente de pe timpuri....vor deveni chirii .. chiar mici.
Nu uitati care a fost premiza multor cumparatori de apartamente... de ce sa platesc o chirie cat o rata la "casa mea"?!
E...in perioada aceasta de ... incertitudine .. sa nu o numesc altfel, putini sunt cei care vor decide sa isi ia un apartament pe 20-30 ani, o rata de ~1200 ron cand pot da 500-700 chiria la un apartament.
Acesta este rationamentul meu, eu stau in chirie si imi convine asa...Va veni si timpul cand imi voi lua casa, dar nu ma grabeste nimeni, chiar daca am familie.
Stabilitatea e data de salariu nu de un apartament al bancii.
Ciristi la 22 Martie 2011, ora 12:01
Scaderea de 30% e aproape de realitate, dar motivul pentru care va fi scadere in urmatorii 5ani de zile l-a gresit domnul arhitect.

Atentie criza imobiliara din Romania nu are la origine motive financiare(bancile au bani si chiar roaga lumea sa se crediteze) ci motive demografice. De asta criza imob. a inceput in 2008 si o sa eplodeze in 2011.
Acest lucru o sa devina evident pana la sfarsitul anului
la 22 Martie 2011, ora 12:16
Nu uita Bogdan ca Romania este tara cu cel mai mare numar de proprietari din Europa(aprox95-97%)ceea ce ne spune faptul ca sunt putini asemenea tie care prefera sa inchirieze in detrimentul cumpararii propriei locuinte.
Mitriu Constanta la 22 Martie 2011, ora 12:28
Bucurestiul e zona seismica si cele mai sigure ap. ramin cele construite intre 77-90. Dupa 90, goana dupa profit si lipsa de control ( se poate obtine orice cu spaga)nu-ti poate da nici o minima asigurare ca asa frumos si modern blocul nu-ti cade in cap la cutremur. Au cazut blocuri drumoase si moderne in Italia, Turcia chiar si fara cutremur.Amenajate ap. sint ok. si mai ales sigure. Ap din Ro sint la fel ca peste tot in Europa. In Germania de est s-au amenajat frumos si sint poate mai frumoase si confortabile decit multe din Europa de vest. In situatii de criza lumea se uita mai mult la aceste ap. decit la cele noi cel putin din 2 considerente; sint mai ieftine si mai sigure. Toata lumea cind reamenajeaza un ap. schimba si instalatiile asa ca nu vad care e problema. In ceea ce priveste canalizarea, din cite stiu eu e mai problematica la cele noi decit la cele vechi.
Ela la 22 Martie 2011, ora 15:53
tocmai faptul ca romanii sunt peste 90% proprietari va face ca preturile sa scada .. nu se va mai cumpara pt investitii si specula pt ca nu renteaza, iar acei cumparatori reali care raman in joc nu-si permit inca multe, chiar multi care si-au permis creditul vor fi nevoiti sa renunte la casuta lor pentru ca nu vor putea plati creditele... prin urmare cererea va scadea in continuare, prima casa este doar un aparat de respiratie artificiala si nu are curent pentru prea mult timp
momentan sunt 8 milioane de spatii locative in Romania, adica indeajuns pentru tot atatea familii de 2-3 persoane, sunt cateva sute de mii ce nu sunt folosite care daca intra in piata de chirii vor scadea pretul chiriilor, daca intra in piata pentru a fi vandute vor scade pretulk de vanzare, multe din ele nu sunt finisate, necesitand investitii - se va ajunge sa fie vandute sub pretul de constructie pentru a nu se degrada pentru ca proprietarii nu vor avea fondurile necesare pentru a le finisa, iar eventualii cumparatori la pret real nici atat

  Inapoi la articolul Arhitect-sef: Apartamentele vechi se vor ieftini cu inca 30%

Setari Cookie-uri