Comentarii pe articolul O istorie in imagini: Cum aratau primele calculatoare romanesti in anii '60 si cum arata acum


Cum aratau computerele romanesti acum 50 de ani

Jalobeanu Mihai-Stanislav la 28 Martie 2011, ora 11:19
Interesant, util pentru tinerii de azi, dar ca atâtea alte materiale din presa noastră, articolul este lacunar și tendențios. Adică sunt omise DACICC-1 si DACICC-200, proiectate și realizate la Institutul de Calcul din Cluj, tot în anii '60, cu tranzistori, adică de altă generație decât MECIPT-ul Timișorean. Am avut șansa nu doar să le văd, să le testez, ca utilizator, iar soția mea, doamna C. Jalobeanu a fost în echipa de elaborare a softului, din 1966 până prin 1969! Am rezolvat o serie de probleme destul de complicate (pentru acea dată), la început cu DACICC-1, apoi mai ales cu DACICC-200, pentru proiectele instalațiilor de separare izotopică la care se lucra pe atunci în institutul de fizică unde eram angajat (secția 5 a IFA, apoi Institutul de Izotopi Stabili Cluj). Prin 1970-72 l-am chiar preferat (datorită și compilatorului Fortran) pe DACICC-200 calculatorului IBM-360 (ambele ajunse în București, unde făceam naveta cel puțin de 2 ori pe lună, cu geanta plină de benzi perforate :-)
Sunt omise din articol si alte modele mai evoluate proiectate si realizate tot în anii '60 la IFA, la Măgurele. Din păcate DACICC-200, realizat pentru un alt institut al Academiei si-a tot schimbat "proprietarii", a ajuns probabil la fier vechi - și n-a mai fost de găsit atunci când s-a pus în fine problema unui muzeu al tehnicii de calcul clujene (după modelul Timișoarei). FELIX-urile au fost copii ale modelului franțuzesc IRIS (o convenție păguboasă, din 1970 cu statul francez), inferioare conceptual prototipurilor românești dela acea data (nu doar lui DACICC-200 ci si versiunilor evoluate din CIFA).
Cam toate celelalte calculatoare mentionate în articol, din '77 până în '89 cel puțin, au fost făcute/copiate după modele furate, aduse în țară fraudulos de cei dela DIE (exista o interdicție - embargou relativ la calculatoare pentru toată zona dominației sovietice). Unele detalii și în cartea lui Pacepa "Orizonturi Rosii", ed.2-a Humanitas, 2008.

  Inapoi la articolul O istorie in imagini: Cum aratau primele calculatoare romanesti in anii '60 si cum arata acum

Wall StreetUltimele stiri online din economie si afaceri

Cauti inspiratie in business sau vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri care influenteaza mediul de afaceri? Activeaza notificarile