Comentarii pe articolul O istorie in imagini: Cum aratau primele calculatoare romanesti in anii '60 si cum arata acum


Cum aratau computerele romanesti acum 50 de ani

Jalobeanu Mihai-Stanislav la 28 Martie 2011, ora 11:19
Interesant, util pentru tinerii de azi, dar ca attea alte materiale din presa noastr, articolul este lacunar și tendențios. Adic sunt omise DACICC-1 si DACICC-200, proiectate și realizate la Institutul de Calcul din Cluj, tot n anii '60, cu tranzistori, adic de alt generație dect MECIPT-ul Timișorean. Am avut șansa nu doar s le vd, s le testez, ca utilizator, iar soția mea, doamna C. Jalobeanu a fost n echipa de elaborare a softului, din 1966 pn prin 1969! Am rezolvat o serie de probleme destul de complicate (pentru acea dat), la nceput cu DACICC-1, apoi mai ales cu DACICC-200, pentru proiectele instalațiilor de separare izotopic la care se lucra pe atunci n institutul de fizic unde eram angajat (secția 5 a IFA, apoi Institutul de Izotopi Stabili Cluj). Prin 1970-72 l-am chiar preferat (datorit și compilatorului Fortran) pe DACICC-200 calculatorului IBM-360 (ambele ajunse n București, unde fceam naveta cel puțin de 2 ori pe lun, cu geanta plin de benzi perforate :-)
Sunt omise din articol si alte modele mai evoluate proiectate si realizate tot n anii '60 la IFA, la Mgurele. Din pcate DACICC-200, realizat pentru un alt institut al Academiei si-a tot schimbat "proprietarii", a ajuns probabil la fier vechi - și n-a mai fost de gsit atunci cnd s-a pus n fine problema unui muzeu al tehnicii de calcul clujene (dup modelul Timișoarei). FELIX-urile au fost copii ale modelului franțuzesc IRIS (o convenție pguboas, din 1970 cu statul francez), inferioare conceptual prototipurilor romnești dela acea data (nu doar lui DACICC-200 ci si versiunilor evoluate din CIFA).
Cam toate celelalte calculatoare mentionate n articol, din '77 pn n '89 cel puțin, au fost fcute/copiate dup modele furate, aduse n țar fraudulos de cei dela DIE (exista o interdicție - embargou relativ la calculatoare pentru toat zona dominației sovietice). Unele detalii și n cartea lui Pacepa "Orizonturi Rosii", ed.2-a Humanitas, 2008.

  Inapoi la articolul O istorie in imagini: Cum aratau primele calculatoare romanesti in anii '60 si cum arata acum

Setari Cookie-uri