Comentarii pe articolul Romania are 50.000 de manageri. Iata universitatile care produc cei mai multi sefi


Manager de la Spiru ... pfffff ! (poate la stat)

la 26 Aprilie 2011, ora 13:44
"Adesea, universitatile private sunt criticate pentru pregatirea slaba a studentilor, insa cum se explica faptul ca peste 1.700 dintre manageri de pe piata locala au studiat la Spiru Haret?"

Simplu !... intai au fost numiti pe functii, de obicei pe criterii politice, apoi trimisi sa vina cu o diploma... de manager. Spiru Haret - repede, ieftin si bun !... mai ales forma de invatamant deschis, la distanta.

Sa nu uitam ca si o facultate din Alexandria,Teleorman a emis cca 15.000 de diplome... false ! Oare or fi fost retrase ?!
Bogdan la 26 Aprilie 2011, ora 14:44
Analiza aceasta nu este relevanta.
In Romania si nu numai, un simplu vanzator de servicii, care are portofoliu de clienti se numeste Account Manager. Iar din acestia sunt foarte multi mai ales in multinationale.
Ei nu conduc echipe de oameni, nu fac coaching sau training, nu fac evaluari, nu fac analize de business, P&L, etc.
Au 50 de societati intr-un portofoliu alocat ori de catre companie ori preluat de la cel caruia i-a luat locul, societati carora le vand frecvent produse.
In Vodafone spre exemplu, un Regional Account Manager de fapt este un vanzator de solutii de comunicare catre clientii business ori corporate, pe o zona de 1-2-3 judete. Pe de alta parte in Orange aceeasi functie se numeste Business Development Executiv (disparand din titulatura cuvantul Manager). Tot in Vodafone un manager de magazin care are in subordine cel putin 3-4 oameni si care este responsabil de rezultatele financiare ale acelui magazin, se numeste Team Leader. Este valabil si pentru cei din Customer Care care au team leaderi pentru un grup de oameni si nu manageri.
De asemeneaa este foarte simplu ca intr-un profil public, precum LinkedIn, sa iti pui alaturi de nume si titulatura de manager in speranta ca cineva iti va vedea CVul si vei fi mai interesant pentru recrutor. Sunt foarte multi vanzatori la companii locale care se numesc Area Sales Manager si care de fapt sunt vanzatori pe o zona ceva mai intinsa decat un singur oras.
Project Manager de foarte multe ori presupune capacitatea si viziunea de a dezvolta un proiect fara sa managerieze cu adevarat o echipa de specialisti.

In consecinta, consider aceasta analiza bazata pe LinkedIn, complet irelevanta si tocmai de aceea nu merita nici sa ma revolt ca sunt prea multi si nici sa fiu rautacios.
Mares Stefan la 26 Aprilie 2011, ora 15:52
Deci "in cei apropae 20 de an de existenta" 240.000 de absolventi la SH, din care doar 1745 au ajuns manageri ?!
Adica sub 1% ???
Sau cel mult 1% dintre cei care deja au o vechime de peste 15 ani !
Eu nu am acum date statistice la dispozitie , dar in cei 40 de ani de activitate mi s-a confirmat ca din 10 ingineri cel putin 1 ajunge director, in termen de 7-12 ani de la licentiere.
Si nu accidental, cum s-ar zice, ci definitiv!
Pana la pensionare sau p-aproape!
Zic p-aproape, pentru ca unii se stiu retrage in apogeul carierei!
Iar in cazul economistilor din 5 unul ajunge cel putin contabil sef ori director economic ( de regula dupa ce au o vechime de 5-10 ani , dar mai nou chiar imediat sau chiar inainte de a fi fost licentiati).
Iar din 3 contabili sefi sau directori economici unul de regula aujne sa fie si este chiar promovat director general ! (Parca si la Petrom OMv, nu ?)
Si sa nu uitam ca eu nu vorbesc acum de cei cu cariere meteoritice cand in loc de leafa se scriu titluri, "functii" , nu, nu de director, ci doar de "manager" poate chiar si n CIM, ca pe usa ?!
Doar daca are!
Usa!
Dar majoritatea nici nu au!
Diferenta intre cele doua insa nu se rezuma doar la a avea un birou cu usa, ci chiar la faptul ca un director are un birou cu usa si este chiar varful unei structuri organizatorice piramidale.
Pe cand mai noii nostri manageri ...sunt de multe ori la baza piramidei.
Si li se explica ori li se atrage atentia despre faptul ca nici clientii nici colaboratorii lor, nu le sunt suubordonati!
Adica nici intrun caz nu dumnealor le conduc!
Deci...
Cristian Cernescu la 26 Aprilie 2011, ora 21:17
Robert Kyosaki autorul best selerului "Tata bogat, tata sarac" si om de afaceri de succes, intr-una din cartile sale spunea ca la nivel mondial "studentii de nota 10 si 9 lucreaza la privat, cei de 8 si 7 lucreaza la stat iar cei de 5 si 6 sunt patronii celor de 10 si 9". Din cate am citit eu pe aici vad ca e un articol destul de slabut care se bazeaza pe o statistica facuta in principiu de un site de socializare. Nu pot sa cred ca intr-o tara conteaza cantitatea pe care o produce o facultate eu mai mult as merge pe calitate. Facultatile din ziua de azi sunt "adevarate fabrici de bani" se bazeaza mult pe taxele studentilor care parerea mea sunt destul de mari pentru tara noastra si ce e drept si foarte multi oieri fac facultatile astea. Iar profesorii ii indeamna sa termine o facultate sau sa faca cativa ani dar sa nu isi sustina lucrarea de diploma. Din marea masa de absolventi de economie nu poate sa iasa decat ceva rau. Adica cei foarte bine pregatiti vor avea foarte mult de muncit pentru a le arata partenerilor sau angajatorilor ca ei merita remuneratii mai mari. Chiar sa fim seriosi cati dintre angajatii din banci stiu de Karl Marx, Adam Smith, David Ricardo, Keynes? Eu i-am spus unei economiste odata ca mie imi place sa ascult foarte mult "schopenhauer" iar ea m-a intrebat in ce club se asculta? :))
Talpos Ramona la 27 Aprilie 2011, ora 19:47
Parerea mea este ca a fi manager in Romania nu are legatura cu studiile persoanei respective, ci cu personalitatea/ trasaturile de caracter (negative cateodata in detrimentul celor pozitive) ale acelei persoane. Faptul ca X este manager si a absolvit Universitatea Y este mai degraba o coincidenta. Cu atat mai mult cred ca este valabil acest punct de vedere cu cat stim ca in Romania pregatirea universitara nu are aproape nicio legatura cu activitatea profesionala in sine.

  Inapoi la articolul Romania are 50.000 de manageri. Iata universitatile care produc cei mai multi sefi

Setari Cookie-uri