Comentarii pe articolul Cum a inceput anul pentru micii antreprenorii: Iese Romania din criza?


Taxe si impozite

Adrian la 4 Mai 2011, ora 07:51
Problemele reale ale micilor intreprinzatori constau in nivelul ridicat de impozitare raportat la marimea firmei.O societate nou infiintata ar trebui scutita o perioada de timp de cateva taxe si impozite pentru a putea sa creasca.Daca statulo sufoca cu impozite si taxe mari exact din prima zi de functionare, cu greu acea firma se poate dezvolta, ii este teama sa angajeze, safaca investitii...etc deoarece este stresat sa dea bani la stat.
O a doua problema, care nu prea este discutata in mediile de presa, este aceea de a taxa TVA la incasaea facturii si nu la emiterea ei, deoarece micile firme nu au puterea de a negocia termene de plata bune, ele se trezesc ca au de platit TVA la o factua la care isi primeste banii abia peste 90 zile.
Si a treia piedica in dezvoltarea afacerilor mici o constituie taxarea exagerata a muncii.Firmelor mici le este greu sa plateasca impozitele pe munca si prefera ori sa "impace" oameni la negru sau sa angajeze cu salariul minim si cu 2 ore/zi.
Matei Gabriel la 4 Mai 2011, ora 11:25
1. scutirea de taxe si impozite nu este o solutie. toitusi bugetul statului trebuie alimentat cu sume care sa asigure acoperirea cheltuielilor. adevarata problema este cota unica. una este 16% aplicat la 1000 lei (firma x) si alta este 16% la 100000 lei (firma y). firmei x ii ramane mai putin ca valoare absoltua si putere finaciara pentru investitii si dezvoltare. introducerea cotei diferentiate va avea ca efect direct cresterea activitatii economice in special a firmelor mici si mijlocii, iar ca efect indirect cresterea veniturilor statului coroborat cu reducerea costurilor.
2. introducerea notiunii de "factura deschisa" si "factura inchisa". factura deschisa (open invoice) este factura cu incasare la termen, inregistrare fiscala fiind efectuata la termenul de incasare (totala sau partiala). odata incasata devenind factura inchisa (closed invoice). legea contabilitatii din p.v. al inregistrarilor contabile in acest caz permite astfel de inregistrari. trebuie doar cadrul juridic de definire. in acest caz si tva si impozitul pe profit ar fi inregistrate, deduse la momentul efectiv al platii
3. in orice economie, fiscalitatea exagerata este o piedica atat pentru agentii economici cat si insasi pentru stat. modul de platasi raportare, birocratia excesiva, necorelarile existente, reduc randamentul si productivitatea agentilor economici, care vrand nevrand devin fabrici de emis hartii, declaratii si paradeclaratii, sume fragmentate de platit cu costurile aferente ale comisioanelor bancare etc. per total toti participantii opierd: agentii economici, statul, angajatii.
4. incapacitatea profesionala a celor care emit acte juridice. fiecare meserie are specificul ei. atata timp cat juristul doar pentru ca este jurist si are un anumit limbaj este pus sa emite acte normative cu efect economic, acestea nu vor avea niciodata efectul scontat oricat de binevoitor ar fi emitentul. limbajul clar, direct, fara folosirea modurilor gramaticale optative si care lasa loc de interpretari, ar face ca orice lege sa fie clara, la subiect si fara posibilitati de interpretari de nici-o natura. un text de lege clar ar face posibila o corelare mai exacta cu alte acte normative, sistemul juridic devenind in acest cu adevarat un sistem, cu o lege si stare de functionalitate adevarata, reala si nu aberanta
Ristea Marius la 4 Mai 2011, ora 12:35
continuarea cu actualul nivel de impozitare inclusiv tva de 24% dincolo de jumatatea anului 2011 va insemna falimentul a inca catorva mii de firme cu desfacere si capital integral autohton .Lalaiala guvernului Boc privind revenirea ec. va prelungi criza cu siguranta,.daca dupa alegerile din 15 mai nu schimba primul ministru e grav.

  Inapoi la articolul Cum a inceput anul pentru micii antreprenorii: Iese Romania din criza?

Setari Cookie-uri