Comentarii pe articolul Garda de Mediu: Amenajarea Lacului Vacaresti trebuie finalizata


Lac Vacaresti - proprietari uitati si fara speranta in urma promisiunilor care dureaza de peste 20 ani

Asile Andron la 30 Mai 2011, ora 06:24
1) Blocurile Asmita de 24 etaje, mallul Sun Plaza, hotelul Rin Grand Hotel cit si alte constructii sint deja ridicate in zona de protectie a Lacului.Cum Amenajarea Lac Vacaresti are o capacitate de 14 milioane metrii cubi de apa acestea ar spulbera practic constructiile mai sus mentionate tinind cont ca acestea se afla in interiorul zonei de protectie sau ar apare evenimente ca la Bacau cind un mall s-a scufundat practic intr-o jumatate de zi.
2) Zona Vacaresti are cel mai bun coeficient seismic din Bucuresti dupa Palatul Parlamentului deoarece la 1000 de metrii adincime este stinca.Faptul ca in unele locuri din aceasta zona pinza freatica este mai la suprafata nu constituie un impediment de a nu se putea construi in prezent existind tehnologiile necesare. Ca exemplu stau dovada blocurile Asmita.
3) Faptul ca pe o anumita portiune din aceasta zona este acum mlastina nu are nici o legatura cu faptul ca nu se poate construii.Aceste zone mlastinoase au aparut deoarece inainte de 1989 cind s-a construit digul muncitorii nu aveau voie sa escaveze din aceasta zona pentru a inalta digul, deoarece acest pamint nu avea porozitatea ceruta.Dar pentru a se incadra in termenul stabilit de Nicolae Ceausescusi si pt. a face economie de motorina la negru muncitorii nu au tinut cont de acest lucru si au escavat din unele portiuni.Astfel au aparut gropi care sau umplut cu apa cind au incercat in octombrie 1989 sa umple lacul pompind apa din Dimbovita cu costuri enorme deoarece aductiunea gravitationala de 40 de kilometrii de la Mihailesti nu era gata cum nu este nici acum.
In plus cind au incercat sa umple incinta cu apa pe tot digul dinspre Vitan Birzesti au aparut fisuri care au dus la inundarea serelor din zona.
Este adevarat ca in zona exista doua izvoare cu debit mic spre mediu dar acestea pot fi foarte usor captate.
4) Tinind cont de cele de mai sus coroborat cu faptul ca preconizata amenajare de catre Ceausescu se afla la numai 130 de km de el mai mare focar seismic din Europa , respectiv Vrancea umplerea acesteia cu apa ar constituii un pericol urias la adresa bucurestenilor
5) Daca era o zona mlastinoasa cum se face ca in contractul prin care Ministerul Mediului a concesionat in mod abuziv conform legislatiei in vigoare aceasta zona firma de apartament care a preluat contractul intentiona sa ridice aici un hotel de 5 stele si un intreg ansamblu rezidential.
6) Daca era o zona mlastinoasa cum se face ca in anul 2006 daca Ministerul Mediului nu inainta actiune de reziliere a contractului Primaria Municipiului Bucuresti avea deja pregatit un PUZ in care figureaza deasemenea un ansamblu rezidential, hotel, cladiri cu cite 25-- 30 etaje pt. spatii comerciale si de birouri.

In concluzie povestea cu zona mlastinoasa se pare ca nu constituie altceva decit o alta incercare de pacalire a proprietarilor de drept a acestor terenuri care timp de 20 de ani sint supusi la nenumarate abuzuri.Se pare ca sub pretextul zonei mlastinoase se incearca sa se trimita in mod abuziv acesti proprietari la Fondul Proprietatea, pentru ca mai apoi sa infloreasca in zona un alt tun imobiliar eventual sub masca unui parteneriat public-privat. Caci este mult mai simplu sa iei cu japca 200 de hectare decit sa cumperi aceste terenuri de la proprietarii de drept.Nu ar reprezenta altceva decit o alta mare " inginerie financiara" pe care insa romanii au ajuns insa sa le cunoasca destul de bine pe pielea lor: cistiga o mina de asa zisi mari intreprinzatori iar pierderile le suporta milioane de romani.

  Inapoi la articolul Garda de Mediu: Amenajarea Lacului Vacaresti trebuie finalizata

Setari Cookie-uri