Comentarii pe articolul BNR vrea ca bancile sa limiteze acordarea de credite


CE SE URMARESTE DE FAPT?

Ciprian Holban la 9 Iulie 2008, ora 14:11
Ce se urmareste de fapt?
De cel putin jumatate de an se tot vorbeste de aceasta intentie a BNR. Nu stiu ce masuri s-au luat, dar, daca inca se vorbeste, e clar ca nu s-a facut nimic. Dar, probabil ca, se urmareste, de fapt altceva, cu aceste declaratii. Oare ce ??? Stie cineva ???
Alina-Mariana Visan la 9 Iulie 2008, ora 14:44
Ceea ce va urma e foarte clar. Se vor impune mai multe conditii in vederea acordarii creditelor, astfel nivelul cererii de credite vor scadea. Oricum cererea este redusa datorita preturilor foarte ridicate. Impactul pe care il va avea masura impusa de BNR va duce in final la scaderea pretului la apartamente, si in final la reducerea ofertei pana va echilibra cererea. Abia atunci piata va reveni la normal, dupa care vom putea spune chiar ca piata imobiliara romaneasca este in sfarsit o piata matura.
la 9 Iulie 2008, ora 15:56
Ai dreptate Alina-Mariana Visan. Cererea s-a redus in acest moment foarte mult in comparatie cu anii anteriori, iar daca se vor impune mai multe conditii de acordare a creditelor, cererea se va diminua si mai mult. Pe de alta parte oferta a crescut in comparatie cu alti ani. Iar cand oferta va fi foarte mare si cererea foarte mica........Oare se va produce un crush in piata imobiliara?
Marco Manny la 9 Iulie 2008, ora 16:15
Nicidecum crush pe piata imobiliara...tendinta normala e cea de ajustare a ofertei in functie de cerere. Asadar, preturile se vor diminua pana la acel nivel la care cele 2 componente principale de pe piata C si O se vor egala. Piata imobiliara in perspectiva multora este atipica...impropriu spus atipica, mai degraba imatura, iar maturitatea deja se intrezareste. Vorbim de acum de un client bine informat, un client educat care nu mai gandeste in orizontul a 6-12 luni, ci a 25-30 de ani!
Marian la 9 Iulie 2008, ora 16:28
Nu piata imobiliara e marea problema. Marea problema sunt creditele de consum, care ajung in multe cazuri sa suplineasca pe termen scurt nevoile de consum curent (de la plata facturi pana la cumparaturi zilnice). In cazul in care veniturile nu cresc si ele pentru persoanele creditate in timp scurt, acestia nu vor putea rambursa creditul. Din pacate sunt multi angajatori care nu trec in acte venitul real al angajatului, decat inainte ca acesta sa solicite un credit. Daca venitul este real, singurul pagubit este statul (bugetul, si prin el toti ceilalti cetateni). Daca insa venitul marit nu e cel real, atunci problema este a bancii si a imprumutatului, care insa in primul moment au acelasi interes: sa acorde/primeasca creditul. O astfel de decizie a BNR, desi greu de aplicat la inceput, va duce in timp la o iesire la suprafata a veniturilor la negru.
Alexandru Anitei la 9 Iulie 2008, ora 19:48
@Marco. Din pacate creditele imobiliare vor fi cele mai afectate. Pt. ca o rata la un imobil NU POATE fi de doar de 20% din veniturile realizate. Nu numai in Romania ci si in alte state din EU. Iar daca se mentin in acelasi timp si dobanzile mari la credite, adio credit imobiliar pe bune. Si atunci intram intr-un impas total. ca nimeni nu va cumpara imobile cu banii de la ciorap si nimeni nu va construi la preturi care nu acopera costurile. Mie masura mi se pare overkill. Deja dobanzile mari sunt mai mult decat suficiente pt. a stavili pofta nefondata de credite. Iar ca exista cativa datornici care ajung in strada pt. ca sunt tampiti asta e viata, se intampla peste tot. Nu vad de ce statul sa adopte masuri protectioniste.
Constantin Tudoran la 10 Iulie 2008, ora 09:55
Multumesc moderatorilor pentru faptul ca mi-au sters comentariul precedent.
Revin totusi.
Dupa parerea mea, restrictionarea accesului la credite este o mare greseala.
Masurile coercitive de tip restrictiv nu sunt de natura a reglementa piata. Piata se echilibreaza prin echilibrarea cererii si a ofertei. Nu prin masuri restrictive. Mai mult, in conformitate cu reglementarile europene, pe piata noastra pot opera si banci straine. CARE NU SUNT OBLIGATE SA SE SUPUNA REGLEMENTARILOR EMISE DE STUPIZII NOSTRI DE LA BNR. Asadar, vor fi 2 tipuri de efecte. Datoria interna (la banci romanesti) va deveni una externa (la banci internationale). In plus, piata nu se va echilibra. Apartamentele nu cer de mancare. Cei ce le vand, cu exceptia unora care au URGENT nevoie de bani, (un procent nesemnificativ) le vor pune la pastrare sau le vor inchiria pana la aparitia unor circumstante mai favorabile.
Apartamentele noi nu vor scadea ca pret, deoarece lipsa de forta de munca deja cronica in industria constructiilor, va face ca sporurile salariale sa se transmita in preturile locuintelor. In plus, costurile cu materialele vor creste constant ca urmare a cresterii costurilor energiei. Deja multi dezvoltator treneaza proiectele in lucru sperand sa isi recupereze macar o parte din pierderile datorate cresterii de preturi la materiale si manopera prin sporiri ale preturilor de vanzare. Asadar... ! Abureli romanesti. De altfel la ce te poti astepta de la specialistii BNR? Sunt toti cu grade!

  Inapoi la articolul BNR vrea ca bancile sa limiteze acordarea de credite