Comentarii pe articolul BNR vrea ca bancile sa limiteze acordarea de credite


Greselile se platesc

Vasile Vancea la 9 Iulie 2008, ora 14:23
Greselile se platesc
Piata bancara s-a dezvoltat agresiv in Romania. Foamea financiara a populatiei s-a astamparat prin usurinta acordarii creditelor, ceea ce va duce la blocarea posibilitatilor de satisfacere a cererii. Deci masura preconizata este bine venita. Sa nu uitam si ecoul ce se resimte in piata bancara din Romania ca urmare a situatiei din SUA si a nesigurantei proiectului Uniunii Europene si a monedei EU. Greselile din orice domeniu se platesc. Cu cat mai devreme cu atat mai bine. Boala lunga...moarte sigura!
Gabriel Stoenescu la 9 Iulie 2008, ora 15:53
Da greselile se platesc, dar ce vina are clientul. Bancile nu vor pierde niciodata. Clientul este odata jecmanit de banca cu dobazi mari si comisioane, a doua oara de cei care vind imobile si a treia oara de agentiile imobiliare. Sunt deacord sa se ia o masura de precautie a bancilor dar daca mergi la cistig sigur atunci dobinda sa fie un 3-4%. Consider ca si bancile trebuie sa-si asume niste riscuri.
Arthur Ciochiu la 9 Iulie 2008, ora 17:36
Nu este neaparat normal ca banca sa isi asume riscuri legate de insolventa unui debitor! Se poate discuta de riscuri pe care o banca este normal sa si le asume atunci cand in discutie este finantarea unei afaceri care este la inceput. In acest caz, banca isi asuma riscul de a o finanta si de a nu mai avea de unde sa isi recupereze banii in cazul in care respectiva afacere clacheaza.
In ceea ce priveste creditele catre populatie, banca trebuie sa fie doar finantator, nu si parte a riscului: sa ofere credite strict pe considerente legate de capacitatea de rambursare a individului + codebitori.
In aceasta perspectiva, avand in vedere si rata foarte mare de credite "neperformante" cu care se confrunta bancile (si mai ales societatile de asigurari care asigura creditele pentru banci), este mai mult decat binevenita decizia BNR.
Cat priveste costul creditelor, aici intr-adevar, bancile ar trebui sa fie mai temperate (probabil chiar de catre BNR).

  Inapoi la articolul BNR vrea ca bancile sa limiteze acordarea de credite

Setari Cookie-uri