Comentarii pe articolul De ce am putea ramane fara medicamente in farmacii


scenariu

la 14 Iulie 2011, ora 10:57
Laura am cateva observatii :

- nu numai medicul / farmacistul / pacientul sunt actorii in sistem si pot influenta oientarea intr-o forma sau alta a consumului de medicamente . Avem producatorii care le promoveaza agresiv si influenteaza astfel medicii ( asta ar fi ideea claw-back-ului pe crestere sa le domoleasca entuziasmul in promovare ) dar mai ales avem listele pozitice de la CNAS . Nu esti pe lista nu prea ai sanse pentru ca pacientul nu isi va permite sa plateasca pretul . Cie ii opreste pe cei de la CNAS sa modifice continutul listelor ( exista produse redundante si produse care nu aduc beneficii substantiale ) sau procentele de compensare ( am ramas cu populismul asta de compensare 90% de pe vremea cand la farmacii aveam plafoane asa ca nu ne interesa cat compensam pentru ca 100 aveam 100 cheltuiam din bugetul CNAS )
- un alt aspect de studiat : cand s-au micsorat preturile ultima oara in 2009 am ajuns la minimul european si am devenit piata de export . Producatorii nu sunt fericiti ca un produs pe care ei il vand in Romania cu 100 pleaca in Germania unde il vand cu 150 pentru ca este evident ca rateaza o vanzare cu 150 acolo . Asta este motivul principal din spatele agitatiei , pierderea de margine . Se intampla la noi s-a intamplat ani de zile in Grecia si se intampla inca in Spania si pe alte piete . Problema este alta : producatorii incearca sa se protejeze urmarind traseul produselor si incercand sa stabileasca cote de vanzari catre anumite piete sau anumiti distribuitori ( anticoncurential in principiu ) si in acest fel ii pun pe distribuitori sa vanda in farmacii dupa care din farmacii vin niscaiva " antreprenori " inteligenti le iau cu sacosa si le reexporta catre anumite piete . Farmacia trebuie sa le scoata pe reteta asa ca face rost de o reteta ca sa se acopere dar daca tot se acopera o si depune la CNAS spre decontare si uite asa creste consumul CNAS fara ca in spate sa existe pacienti . Sau controlam la sange ce se intampla pe traseul farmacie - prescriptor si astfel de baieti sau gasim un echilibru la nivel de pret ca sa nu mai fie atractiv pentru export si astfel sa nu mai deconteze CNAS retete false . Desteptarea !!!

  Inapoi la articolul De ce am putea ramane fara medicamente in farmacii

Wall StreetUltimele stiri online din economie si afaceri

Cauti inspiratie in business sau vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri care influenteaza mediul de afaceri? Activeaza notificarile