Comentarii pe articolul Cine urmeaza dupa retrogradarea SUA? Vezi top 3 tari


Criza declansata de catre datoriile suverane

Sandru Ifrim la 9 August 2011, ora 08:40
CRIZA DATORIILOR SUVERANE

In mod evident criza datoriilor suverane este un simptom al unei crize de sistem economic la nivel global.

Ce se remarca in aceasta criza: ... practic toate tarile apartinand asa zisei categori de tari civilizate - emancipate, de fapt tarile care au fost liderii economici mondiali ai societatii industriale si post industriale, ...acum au probleme finaciare ... la nivel de buna functionare a statului.

Concluzia este banala: din buna starea generala din care au profitat din plin , toate aceste tari au umflat mai mult decat trebuie �statul�, adica nesustenabil economic*
* aparatul de stat (institutile sale si intreg aparatul bugetar), consuma mai mult decat veniturile sale, rezultate din colectarea taxelor si impozitelor de la agentii economici si de la populatie.
Explicatie: ...de fapt "bugetari au devenit cea mai compacta, omogena, cea mai interesanta masa de alegatori, vizata - pe care s-au focusat majoritatatea politicienilor din aceste tari". Strategii de dezvoltare politicianiste si fara argumentare si suport economic
Asa s-a nascut un concept populist �statul social� care ascunde aceasta abordare antieconomica, nesustenabila in timp, care a dus la crizele generalizate in serie de de astazi.

Daca acesta este si va fi inteles ca este diagnosticul corect la aceasta criza fara de sfarsit care a bulversat lumea, atunci solutia nu poate fi decat una singura... este drept deosebit de dificila de promovat de catre politicieni si de catre administratori - guvernanti: Interesul colectiv trebuie sa fie abordat ca o mare oportunitate de afaceri, care se poate valorifica respectand regulile competitei economice, in care cel mai bun / cel mai eficient � cel mai performant, se impune.

Pe scurt: aparatul de stat si toate institutiile bugetare sunt supradimensionate si mai ales sunt ineficiente, generand costuri cu mult mai mari decat ceea ce societatea - economiile nationale pot sustine, inregistrate in mediul economic ca costuri (taxe si impozite).

Solutia: pentru satisfacerea nevoilor comunitatilor, abordarea trebuie sa fie de tip liberal / economic: adica fiecare activitate desfasurata in interesul societatii / colectivitatii trebuie sa fie AUTOSUSTENABILA (justificata sub aspect economic), adica trebuie sa ne intindem atat cat trebuie, atat cat ne ajunge plapuma.

Cresterea standardelor de asistenta sociala, nu se poate face decat prin cresterea eficientei serviciilor (asa zis) publice: servicii mai multe, mai de calitate, cu oameni mau putini si cu costuri specifice mai mici.
Structuri organizatorice, sisteme... mai ordonate.
Si ... evident si concomitent si inviorarea mediului economic ... adevaratul producator de valoare adugata la nivelul societatii... sau mai direct spus banii societatii trebuiesc orientati acum, prioritar spre investitii si abia ... din efectele economice a acestor dezvoltari, trebuie abordata o crestere temperata a serviciilor sociale si de interes colectiv, ... crestere judicios gestionata, intotdeauna corelata si in urma ritmului de dezvoltare economica a societatii.

Acum, la nivel global.... toate economiile si strategiile nationale sunt obligate sa se reajusteze si sa se adapteze unei evidente incontestabile.

  Inapoi la articolul Cine urmeaza dupa retrogradarea SUA? Vezi top 3 tari

Wall StreetUltimele stiri online din economie si afaceri

Cauti inspiratie in business sau vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri care influenteaza mediul de afaceri? Activeaza notificarile