Comentarii pe articolul Surprinsi pe strada: Ce haine poarta corporatistii la birou


Confuzie

Victor Trifan la 6 Septembrie 2011, ora 12:49
Noi romanii traim intr-o mare confuzie in privinta statutului de office. Pentru noi, orice pustoaica de 20 ani care plimba 3 hartii intr-o firma, are statut de "office". Fals. Munca de birou nu e chiar sinonima cu conceptul de Office Work, desii pare. Cand vorbim de tinuta office, ne referim clar la sobrietate: costum, cravata, fusta, taior, pantofi eleganti. Intr-un cuvant: prestanta.
Restul este tinuta casual, indiferent daca jobul presupune birou, calculator, aer conditionat si cafea la nas. O doamna/domnisoara care arunca pe ea o rochie simpla (eventual cu modele sau buline) pe care a dat 300-400lei (din ignoranta sau snobism) nu are tinuta office. Este doar imbracata si atat. La fel si cu barbatii. Jeansi, cravata, rucsac si tenisi nu vor fi niciodata tinuta office, indiferent de trendurile actuale, foste sau viitoare.

In privinta preturilor hainelor, e foarte greu de stabilit daca sunt reale sau nu. Explicatia este simpla. Banii conduc aceasta lume si statutul oamenilor tine neaparat de asta. Valoarea persoanelor este aratata lumii si prin haine. Cu cat am haine mai scumpe cu atat inseamna ca am bani de dat pe ele, adica am statut, sunt persoana importanta, de invidiat, adica... valoare, fratilor. In sens contrar: am haine simple, inseamna ca n-am bani, n-am valoare, n-am statut, nu pot fi respectat... sunt loser.
Deci, ori cumpar haine ieftine si mint ca am platit mult tocmai ca sa nu fiu categorisit ca sarac (adica fraier, fara valoare, de nebagat in seama), ori imi iau de la gura si cumpar haine scumpe din snobism, sa vada lumea ce tare sunt si ce valoare extraordinara am.

Un singur lucru stiu sigur. Cheltuielile lunare pe care ne laudam ca le dam pe haine, nu sunt chiar adevarate. De ce? Din simplu motiv ca noi romanii obisnuiti nu dam bani pe asa ceva decat daca nu mai avem incotro. Prioritare ne sunt facturile, ratele, leasing-urile, studiile copiilor, benzina, papica, poate mici depuneri... eheee... multe inainte. Dar nu ne doare gura sa ne laudam ca dam sute de lei pe luna (luna de luna? In fiecare luna?), ca doar imaginea functiei trebuie mentinuta cu ceva, nu? Adica, daca am functie pompoasa si cat mai englezita, musai trebuie sa fiu o persoana importanta, deci am valoare, deci am bani, deci imi permit. Simplu.

In final, o comparatie simpla ar fi: Tinuta office este imbracamintea cu care nu poti merge la piata (decat accidental). Daca costumatia merge si la piata, ea nu este tinuta office.
Iar din ce am vazut in poze, se poate face piata... intr-o veselie.
Multa sanatate.

  Inapoi la articolul Surprinsi pe strada: Ce haine poarta corporatistii la birou

Setari Cookie-uri