Comentarii pe articolul Leul, in genunchi


si care este explicatia?

Ylana la 30 Septembrie 2011, ora 15:06
Care este explicatia?
Ar trebui sa citim printre randuri? Cum ca Germania va iesi din zona Euro, Anglia va da pe fata toate mizeriile din parlamentul europei si frumosul vis al zonei euro se va prabusi, nu inainte de noi?
Inca un articol dupa modelul: daca nu poti sa-i ajuti (sa le explici in cazul de fata - asta ca sa intelegeti domnilor ziaristi despre ce ajutor e vorba) zapaceste-i
la 30 Septembrie 2011, ora 17:42
Exista o explicatie colaterala: BNR nu a intervenit sa vanda Euro-similar cu Banca Centrala a Poloniei, ba din contra a vandut sume modice de Euro.
Interesul? Cursul de referinta E/Ron pt. anul urmator sa fie cat mai gras pt. bugetul de stat (taxe, accize, etc).
la 30 Septembrie 2011, ora 17:45
DIn cite stiu eu, orice stat care este intr-o situatie economica dificila, are ca instrument de aparare, deprecierea controlata a monedei nationale. Acest lucru ajuta economia in anumite segmente. Deci eu nu consider asta drept o tragedie, ci dimpotriva. Ginditi-va la Grecia sau Italia, care nu au nici o flexibilitate asupra monedei proprii, findca Euro este ceea ce este, o moneda comuna. In acelasi timp, Euro se depreciaza impotriva dolarului, deci grija Romaniei ar trebui sa fie vs dolarul american. Euro poate sa se duca mult mai jos, sau sa dispara in viitorul apropiat sau mai indepartat. Implicatiile unui asemenea eveniment asupra tarilor care se bazeaza euro ar fi tragice. Romania are noroc ca nu a trecut inca la aceasta moneda. Eu cred ca casele si apartamentele din Romania ar trebui sa fie listate in preturi reprezentind dolari americani, si nici decum, in euro. Ginditi-va ce ieftine devin zi de zi pentru investitorii de peste ocean. Parerea mea!
Ylana la 30 Septembrie 2011, ora 20:26
Ei, da, ati incercat ceva dar... guvernele celorlalte tari (desigur, fiecare in tara lui, nu ne-am gandit ca au facut interventii incrucisate) au intervenit pentru aprecierea monedei nationale, nu ca in cazul de fata, pentru depreciere.
In afara de accize si alte sume de plata functie de cursul euro din prima zi lucratoare a lunii octombrie (care sunt motive dar nu suficiente) mai apare si plecarea celui de-al doi-lea exportator. Ce facem in situatia asta? Corect. Marim cursul euro, sa acoperim pierderea. Cat am pierdut din valoarea exporturilor? Cu procentul asta trebuie marit euro? Nu de alta, dar sa stim, sa ne facem calcule, sa vedem cat ne mai permitem plata ratelor si cam pe cand ducem cheile la banci...(nu doar de la creditele populatiei si cele ale IMM-urilor - sa stiti ca mai sunt investitori seriosi care se incapataneaza sa ramana in picioare pe piata romaneasca) In loc sa lucreze pe rulaj, cu seriozitate, iar ne furam (nu palaria) efectiv. Pai zice-se ca sunt 10 investitori care vor locul Nokia. Asa sa fie cu toate ca... hahaha. In schimbul unor politici economice coerente, a planurilor reactualizate, a viziunii pe perioada lunga, fac si ai nostri ce pot: maresc cursul euro. Ei dar si asta ar fi ok, chiar daca e dureros. Problema e ca aceasta crestere euro poate fi urmare a presiunilor externe, a unei UE care se clatina din toate incheieturile, a unor situatii de forta majora... dar toate astea sunt informatii numai pentru o anumita parte a omenirii, si asta chiar ar putea fi foarte grav.
Avem ziaristi acre sa poate explica si vedea efectele la nivel macro sau economisti care sa vina cu solutii (ca verdicte am vazut dar nu ajuta)?
Flore Adrian la 1 Octombrie 2011, ora 14:15
Nu domnu' Explicatia (care trebuia data dar nu reiese din articol...deh ziaristi) este urmatoarea: Toate preturile la energie electrica, gigacalorie, tranzactii se stabilesc in functie de cursul euro la 1.10. ale anului. Probabil era nevoie de un curs mare. In fiecare an e la fel.Cam din data de 5.10 cursul o sa inceapa sa scada.

  Inapoi la articolul Leul, in genunchi

Setari Cookie-uri