Comentarii pe articolul CUTREMUR IN BANKING: Vor statele europene sa salveze bancile?


4600mld

Bote Cristian la 8 Octombrie 2011, ora 08:20
In ultimii trei ani, statele membre au acordat ajutoare si garantii sectorului financiar de 4.600 miliarde euro.

Ma intriga acest fapt.
Bancile au beneficiat de ajutoare de 4600 mld euro din banii publici si totusi bancile stau sa cada.
Pentru "recuperarea" acestor ajutoare de la banci se preconizeaza instituirea taxarii tranzactiilor financiare, prin care se vor "recupera" de la banci circa 50 mld anual (orizontul de timp fiind de aproximativ 90 de ani la valoarea actuala a banilor) pe care o sa o suportam desigur tot noi consumatorii finali (ca doar nu o sa aduca bancherii bani de acasa ci ii vor baga in comisioanele si dobanzile percepute) In concluzie, consumatorii o sa suporte o povara de 4600 x 2 mld de euro.

Cu toate acestea majoritatea statelor sunt datoare. Mii si mii de miliarde de dolari si de euro. Asta inseamna ca entitatile apartinand statelor (fizice si juridice) trebuie sa acopere acele datorii. Dar pentru ca o datorie presupune existenta debitorului si creditorului, cine sunt creditorii care au de incasat aceste mii de miliarde?

Care-i scopul si care sunt avantajele acestei abordari? Daca acesti bani erau la dispozitia consumatorilor (adica nu ii luau statele prin suprataxe si impozite) nu circulau mai bine in economie producand astfel incat banii isi regaseau corespondentul in bunuri? Asa banii se invart in conturile bancilor si acest iures trebuie alimentat in continuare prin taxe si impozite fara beneficiu.
Iar toti acesti bani sunt transferati bancilor, banci care apartin actionarilor, care actionari sunt persoane particulare (in spatele oricarei entitati economice exista direct sau mijlocit persoana fizica) dar pe care trebuie sa ii ajutam sa scape de faliment...???? Cumva.. mai bine sa sufere milioane de oameni (poate 70-80%) decat sa sufere acei cativa (poate 20-30%)?

Cred ca la un moment dat trebuie rupt cercul si oprita invarteala banilor.

  Inapoi la articolul CUTREMUR IN BANKING: Vor statele europene sa salveze bancile?

Setari Cookie-uri