Comentarii pe articolul Romania are cele mai multe exploatatii agricole din UE


Nu trageti in tarani!

Constantin Radut la 12 Octombrie 2011, ora 10:05
Nu mai trageti in tarani!
Fruntasi politici sau reprezentanti ai diverselor grupuri de interese din agricultura nu inceteaza sa reclame restrangerea, daca nu chiar desfiintarea micii proprietati agricole din peisajul economic al Romaniei. Aceasta, mica proprietate, se zice adesea, este cauza faptului ca romanii mananca din import o buna parte din produsele agroalimentare.
Lucrurile nu stau chiar asa, sau, mai precis, nu mai stau deloc asa.
Potrivit statisticilor provizorii ale recensamantului agricol, 2010/2011, Romania a facut progrese semnificative in ce priveste ponderea micilor gospodarii in totalul explotatiilor agricole. Intre 2003 si 2010, numarul exploatatiilor agricole a scazut cu cca 630 000, aceasta reducere repezenatand in procente 14%. Suprafata medie a unei ferme/exploatatii agricole a ajuns in 2010 de peste doua ori mai mare decat acum 7 ani, adica la 3,4 ha. In acest ritm, daca nu chiar mai intens, in urmatorul deceniu si jumatate, Romania va ajunge la un numar de sub 2 milioane exploatatii agricole, incadrandu-se in randul marilor state agricole ale UE.
Cifrele asa prezentate pot aduce bucurie in mintea unor latifundiari si arendasi autohtoni, gata sa inhate cate 1-2 hectare de pamant pe care il mai detin acum batranii nostri tarani. Drama este ca, in Romania, odata cu reducerea (disparitia) micilor gospodarii taranesti dispar si titularii acestora. Sociologic este demonstrat ca populatia rurala este in stransa dependenta de existenta unei exploatatii agricole mica sau mijlocie.Cum, insa, studiile si explorarile stiintifice pe aceasta tamatica au disparut la noi cam demult, nu ne hazardam sa spunem mai mult.
Ne intoarcem la cifre, pentru a incerca sa ajungem la concluzia de la paragraful anterior. Potrivit Eurostat, care publica statistici pentru membrii UE, in Romania se inregistreaza cea mai mare polarizare a suprafetei agricole. Astfel, daca la noi exploatatiile cu 0-5 ha sunt foarte numeroase, in total peste 3 milioane, este semnificativ sa spunem ca cele incadrate la peste 100 hectare sunt in numar de 13 730, mult fata de Polonia, cu doar 9 300, dar cu o suprafata agricola utila cu peste 1 milion de ha mai mare decat a Romaniei.
Pentru cei care pot fi mai curiosi decat majoritatea cititorilor, am facut si un clasamant: din cele 7 state UE cu cea mai mare suprafata agricola, Romania detine recordul in ceea ce priveste numarul de hectare pe o exploatatie mare (de peste 100 ha), respectiv 473,88 ha/exploatatie. Dupa noi urmeaza Polonia cu 332,44 ha/exploatatie de peste 100 ha, apoi, Marea Britanie (293), Germania (274), Spania (256), Italia (239), Franta (168,5).
Asadar, nu mai trageti in tarani. Ei sunt si vor fi tot mai putini.

  Inapoi la articolul Romania are cele mai multe exploatatii agricole din UE

Setari Cookie-uri