Comentarii pe articolul Cine va fi urmatorul Steve Jobs?Ar trebui sa il cautam printre tinerii studenti


In comun?

Victor Trifan la 24 Octombrie 2011, ora 16:17
"... ce au in comun Richard Branson, Bill Gates si Steve Jobs? Cu totii au inceput afacerile la varsta tineretii."

Fals! Au in comun faptul ca s-au nascut intr-o alta lume. O lume care le-a permis sa inventeze, sa produca si sa se extinda. Sunt curios ce ar fi facut respectivii intr-o tara ca Romnia (in aceleasi perioade de timp)? Are cineva idee cate inventii, cate inovatii si produse inedite au creat (sau ar fi putut crea) romnii in comunism? Stie cineva de ce Ion, Gheorghe, Vasile sau Mitica n-au ajuns Steve Jobs, cu toate ca au avut poate aceeasi minte, aceleasi viziuni si aceeasi karma? Simplu. Pentru ca intr-un regim totalitar orice descoperire importanta apartine "poporului", reprezentati fireste de liderii sai. Simple conjuncturi ale timpului au facut sa fiu martor la prezentarea unor inventii/inovatii romanesti in care autorii au fost de fiecare data directorul general, secretarul de partid, contabilul sef, directoarea de personal (intotdeauna o femeie), diversi sefi si sefuleti (in ordine ierarhica)... si la final inginerul amrt, autorul adevarat (fireste ultimul pe lista). Primele in bani din partea regimului erau pe masura aportului, procentual cu functia si in aceeasi ordine ierarhica.

Astazi situatia e diferita dar la fel de ineficienta. Multe din inventiile/inovatiile romanilor zac de ani buni prin sertarele birocratiei romanesti din simpla ignoranta sau dezinteres, sau probabil din teama ca aparitia lor pe piata ar incurca afacerile unora si le-ar injumatatii procentele din importuri.
Cunosc vreo trei cazuri de tineri care "mananca pe paine" electronica, soft si automatizari, care au fost refuzati sistematic nu la finantare cum ar crede unii, ci la simpla angajare de chiar "angajatori de top" de la noi. Ambii si-au gasit slujbe bune... "afara". Imi amintesc de un caz chiar televizat cu un tanar student care a creat un dispozitiv care reducea substantial consumul de energie electrica, fara interventia frauduloasa asupra sistemului. Sunt citiva ani de atunci, nu s-a mai auzit nimic de el. De ce? Si cate alte cazuri asemanatoare?! Mai vorbim de finantarea si sprijinirea tinerilor cu adevarat inteligenti? (Si nu numai a tinerilor.)

Dar, care era intrebarea articolului? Ah, da. Ce au altii in comun?!
Aither Danut la 24 Octombrie 2011, ora 20:31
corect!
...ce-i al tau, e-al tau!

  Inapoi la articolul Cine va fi urmatorul Steve Jobs?Ar trebui sa il cautam printre tinerii studenti

Setari Cookie-uri