Comentarii pe articolul Guvernatorul BNR: In Romania, datoria devine un fel de bau-bau


Guvernatorul BNR: In Romania, datoria devine un fel de bau-bau

la 10 Noiembrie 2011, ora 10:11
Ce treaba are populatia cu datoria publica? Datoria contractata de populatie a fost de la banci, deci datorie privata cu care BNR n-are nici-o treaba. Problema este ca guvernul n-a fost in stare sa asigure plata salariilor bugetarilor si a pensiilor din resursele interne si ca urmare s-a imprumutat pe ambele piete, atat externa, cat si interna. Diferenta dintre datoria externa contractata in anii '70 si cea de dupa 1989 este foarte mare. In primul caz, datoria externa (care era in intregime datorie publica) s-a format din imprumuturi externe contractate pentru realizarea de investitii numai in scop productiv, iar rambursarea acesteia a devenit o "crima economica" in momentul in care s-a luat decizia politica de-a rambursa anticipat aceasta datorie. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca datoria externa era de 10-11 miliarde dolari. In cel de-al doilea caz se constata ca datoria externa (publica) s-a format in principal pe seama cresterii consumului si tinand cont de faptul ca economia tarii este la pamant, se ridica o mare problema in ceea ce priveste rambursarea acesteia. Daca esalonarea la rambursare s-a efectuat corelat cu posibilitatile economiei atunci nu ar trebui sa existe temeri. Daca nu este asa, atunci actualii conducatori care au indatorat tara ar fi trebuit sa cunoasca ce s-a intamplat in anii 1982 si 1983 cand Romania a intrat in incetare de plati si nu a mai putut plati ratele si dobnzile scadente, fiind obligata sa reesaloneze o parte din scadentele respective la costuri mai mari. Justificarea de atunci privind incetarea efectuarii platilor a fost pusa pe seama contractarii defectuoase a unor credite, respectiv netinandu-se seama la esalonarea la rambursare a acestora de posibilitatile economiei.
BNR a permis un grad de indatorare a populatiei de pana la 70% din venitul realizat, asa ca sa nu vina acum cu acuzarea populatiei pentru ca daca aceasta ar fi fost impiedicata sa se imprumute atat de mult nu s-ar fi indatorat asa cum s-a intamplat. Pe de alta parte, cei care s-au indatorat nu aveau de unde sa stie ca guvernul va taia din veniturile lor sume de pana la 40-50 % si pe o perioada nedeterminata, iar unii vor fi disponibilizati ramanand fara loc de munca si implicit fara o sursa de venit.

  Inapoi la articolul Guvernatorul BNR: In Romania, datoria devine un fel de bau-bau

Wall StreetUltimele stiri online din economie si afaceri

Cauti inspiratie in business sau vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri care influenteaza mediul de afaceri? Activeaza notificarile