Comentarii pe articolul Cat de fierbinte este vara 2008 pe piata imobiliara


Moare, incet dar sigur

Niki la 22 Iulie 2008, ora 00:47
Moare incet dar sigur....
Slowly, but surely. Asta este o certitudine. Toti developeri care cumpara teren si investesc in construirea de apartamente sau case fac si mai mare oferta si de aici pina la prabusirea preturilor nu este decat un pas.
Ionut Mogosanu la 22 Iulie 2008, ora 11:55
Sa nu uitam ca si bancile au target la credite oferite si ca romanii au inceput sa se vada din ce in ce mai aproape de statutul de proprietar. Casele vor veni la putere. Daca oferta are mai mult de 400 mp de curte libera este mai tentanta. Este concurenta si la constructori, deci va fi mai usor de construit. Se termina, e adevarat, dar mai intai vor scadea profiturile investitorilor.
Stefan-Lucian Stoian la 22 Iulie 2008, ora 11:56
Nu uita ca marii developeri - asa cum ii numesti tu - nu construiesc acele apartamente sau case cu banii lor; tot noi suntem cei care finantam aceste proiecte, beneficiarii, 30% avans si restul la finalizarea proiectului (adica profitul).
Marian Miclea la 22 Iulie 2008, ora 12:03
Exista sanse de corectare a preturillor, dar atata timp cat preturile terenurilor se mentin la aceleasi niveluri (chiar au o usoara tendinta de crestere, in special cele care beneficiaza de lucrari de infrastructura), iar preturile materialelor de constructii au explodat ( a se vedea fierul, caramida si cimentul), nu cred ca vreun dezvoltator se gandeste la o reducere semnificativa a preturilor. In cel mai rau caz dezvoltatorii vor reduce ritmul investitiilor, vor amana noile proiecte si trageti dumneavoastra concluzia despre raportul cerere-oferta de locuinte noi, respectiv evolutie de preturi.
Constructia de noi locuinte reprezinta in toate economiile un indicator extrem de urmarit de toti participantii la pietele financiare. La fel trebuie sa se intample si in Romania. O incetinire a evolutiei acestui indicator trebuie sa ingrijoreze, din perspectiva faptului ca in lipsa altor motoare de dezvoltare economica (export, turism, infrastructura), constructiile de locuinte pot "trage " dupa ele si alte ramuri economice, conexe constructiilor.
Cristian Vavure la 22 Iulie 2008, ora 13:32
Este ( sau a fost ) cea mai tare afacere posibila : dezvoltarea / constructia imobilelor tip bloc cu un numar tot mai mare de apartamente /mp teren ! De exemplu exista un complex imobiliar denumit Planorama care , pe un teren de 18.000 mp construieste 1200 de apartamente !
Afacerea este extrem de simpla si foarte profitabila : ei cumpara doar terenul ( uneori participa si banca la cumpararea terenului intr-un anumit procent ) iar banca si cumparatorii finanteaza constructia ! Profitul este de cel putin 200 % ! Deci ar avea de unde sa scada la pret ! Eu cred ca preturile vor ajunge la 7-900 euro/mp apartamentele cele mai periferice, iar cele mai bine situate vor fi maxim 3500 euro/mp, in primavara viitoare(2009) cel tarziu !
Emil Ion la 22 Iulie 2008, ora 17:33
@Mogosanu:
Case cu 400 mp de teren nu mai construieste nimeni. Daca lasa atat teren pe fiecare casa inseamna ca ti-l vand separat la pretul pietei.

@Stoian:
Marii developeri nu construiesc cu banii nostri. Poate cel mult cu banii bancilor. 30% avans este enorm, nu-ti ia nimeni un avans atat de mare. Si chiar si asa nu se construieste un apartament cu 30% din valoarea lui. Deci, doar micii afaceristi care fac un bloculet poate construiesc pe banii clientilor.
Marius Albinita la 27 Iulie 2008, ora 19:08
Cum ar fi si n-ar fi, ideea este ca preturile pentru imobile noi sunt cu mult peste puterea de cumparare a marea majoritate a romanilor, chiar daca oferta nu acopera cererea (legea ca oferata mai mica ca cerere => cresc preturile), nu este neaparat valabila; conteaza si mai mult contextul; asa ca, in mod cert, fie vor scadea preturile drastic, fie nu se va vinde mai nimic, indiferent de anotimp, miscarea luni, norilor de praf din Bucuresti si altele. Este atat de simplu.
Pdd la 1 August 2008, ora 09:02
A fost ceva la moda sa arati ca tu ai casa de vacanta, proprietati samd. Va trece si asta. Decat sa cumperi nu stiu pe unde ceva care peste 3 ani sa nu valoreze nimic mai bine iei ceva la Paris sau pe Riviera franceza. Probabil asta va fi urmatoarea moda printre imbogatitii tranzitiei. (Vezi Abramovici). Noi cei care traim de azi pe maine ne asteapta zile grele. Ani de munca. Peste 10 ani nici nu va mai conta o proprietate. Pentru ca azi vom lucra aici, maine in Cehia, poimaine in Ungaria etc. In functie de locurile de munca. Asta inseamna de fapt sa fii comunitar. Acelasi lucru s-a intamplat si in SUA in perioada marelui bum economic. Apropo. Desi in Italia situatia este incerta multi romani prefera sa uite ca sunt ceea ce sunt si isi reneaga obarsia. Multi din ei nu vor mai reveni decat ca turisti. La fel in Spania, Franta, SUA, etc. Atunci pentru cine se mai construieste? Pentru pensionarii care vor fi chemati pentru reintregirea familiei? Sau pentru speculantii care au facut averi peste noapte!
Adrian Buzila la 4 August 2008, ora 11:28
Este simplu de tot, nu depinde de anotimp; s-a ajuns la fundul sacului, nu se vinde nimic este totul blocat, cei ce au si ei de vanzare cate vreun apartament mai vechi sau mai nou sufera; sunt mii de apartamente de vanzare, nu are lumea bani sa le cumpere; asta e si se vor mai ieftini. Sa auzim de bine!
Adrian la 8 August 2008, ora 14:30
Pareri si iar pareri: toti ne credem specialisti in piata imobiliara dar cred ca de fapt nu stim nimic sau cineva acolo un pic mai sus decat noi nu vrea sa stim sau sa intelegem ceva.
Oricum intrebarea mea ar fi din banii astia care s-au bagat in imobile cate procente au fost din partea persoanelor care vroiau intradevar o locuinta, un teren pentru a construi o locuinta si cate persoane au cumparat doar ca sa obtina profit peste noapte? Eu presupun ca banii celor care vroiau o locuinta sunt undeva sub 10-20 de procente. Cineva ar putea face un studiu daca nu cumva este deja facut ceva si nu stiu eu. Acum ramane aceeasi proportie de oameni care se uita sa cumpere ceva dar au disparut oameni care vor sa obtina profit peste noapte. De ce? Pentru ca se tem de o cadere a preturilor pe care chiar ei le-au adus aici nu nevoiasul de locuinta. Oricum acesti 10-20 la suta vin in proportie de 75% de la banca asa ca sa vedeti voi cati bani ar exista acum de oameni care vor sa se mute in casa noua.
Eu lucrez prin tot felul de tari arabe si asiatice pe 6000 USD/luna si nu-mi permit un apartament cu doua camere de marime medie pe care acum 10 ani in acelasi fel ti-l cumparai in jumatate de an maxim, dar ce sa fac pe atunci eram student.
George la 9 August 2008, ora 14:20
Pretul este sustinut artificial de agentiile imobiliare prin care se fac tranzactiile, ca altfel erau scaderi mult mai mari in piata imobiliara, este in interesul lor. Dar nu or sa mai poata face mult timp lucrul asta, deja au inceput sa li se taie macaroana. Ca si exemplu: proprietarul garsonierei in care stau a vrut sa vanda la un pret mai mic pentru a reusi sa vanda totusi pana la urma iar agentia nu a fost de acord pe motiv ca "strica piata" ! Asta-i cauza principala pentru care preturile au crescut atat de mult in Romania: LACOMIA unora care vor sa se imbogateasca peste noapte! Sigur vor scadea preturile mult mai mult. Asta-i doar inceputul.

  Inapoi la articolul Cat de fierbinte este vara 2008 pe piata imobiliara

Setari Cookie-uri