Comentarii pe articolul Romanii prefera angajatorii locali celor straini


Romanii prefera angajatorii locali celor straini

Mihaela la 22 Iulie 2008, ora 14:27
Romanii prefera angajatorii locali celor straini
Nu stiu de ce, dar imi e greu sa cred ca romanii au aceasta preferinta. Inclin sa cred ca multinationalele inca inseamna ceva pe piata fortei de munca din Romania si sunt mai atragatoare pentru candidati deoarece confera un anumit standard, un anumit confort, o anumita stabilitate. Inca imaginea de multinationala conteaza mult pentru romani.
Eu am lucrat si in multinationale, dar si in firme romanesti (ce-i drept nu chiar start-up-uri si nu chiar antreprenoriale), dar nu pot spune ca le-am preferat sau ca le-as prefera astazi pe cele din urma, unor multinationale. Depinde foarte mult de ceea ce iti doresti, stilul de lucru care iti place, ritmul cu care te obisnuiesti, ceea ce accepti sa faci si de cat de bine te poti adapta la politici si practici care in cadrul multinationalelor sunt mult mai rigide decat in cazul firmelor locale. Daca iti place ritmul mai alert de viata, decizii luate rapid, dar si riscuri mai mari, probabil ca e de preferat sa lucrezi intr-o firma locala care acum se dezvolta si vrea sa creasca pe piata.

Tunde Jansen la 22 Iulie 2008, ora 15:11
Da, asa e, cum zici tu, Mihaela. Si eu tind sa cred ca cei mai multi romani vor sa lucreze la multinationale si nu la cele locale.
Constantin Tudoran la 22 Iulie 2008, ora 16:26
Nu cred ca as lucra intr-o multinationala.
Lucrez de 13 ani la patron dar numai in firme romanesti. E bine sa poti sa te duci in biroul directorului general si sa-i spui exact ce crezi despre cum isi trateaza angajatii si pe urma sa iesi trantind usa de cad tablourile de pe pereti.
Intr-o multinationala actul de conducere e atat de depersonalizat iar tentativele de a adapta la realitati romanesti sabloane atat de aiurea, atat de penibile incat iti vine sa te urci pe pereti. Intr-o firma romaneasca chiar si tampeniile au un aer de autenticitate si de - cum sa spun - entuziasm. Multinationalele adapteaza scheme stupide (de pilda, aberatia numita "team building") la o Romanie care nu functioneaza asa cum vor ele. E adesea enervant sa vezi cat de putin intelege managementul de top despre cum merg de fapt lucurile in tara noastra. Si e de-a dreptul frustrant sa incerci mereu sa explici truisme unuia care nu vrea sa le accepte. Thanks, but no thanks!
Marilena la 22 Iulie 2008, ora 16:57
Hmmm. Eu lucrez intr-o companie de recrutare si pot sa sustin faptul ca romanii nici nu vor sa auda de altceva decat multinationale. Unii au experienta si in companii locale si nu sunt prea placute. De fapt, diferenta este foarte vizibila si nu recomand nimanui sa lucreze acolo. Nu sunt termene de comparatie. Exista si exceptii, bineinteles, dar doar exceptii, din pacate.
Nu stiu de unde se scot procentele si cifrele astea, dar, din experienta, pot sa spun ca nu prea e asa.
Alexandru Csiki la 22 Iulie 2008, ora 17:49
Daca esti in cautarea unui loc "comod", atunci acest lucru il gasesti intr-o multinatinala. Trebuie doar sa te transformi in "rotita" docila care se integreaza in sistem. Intr-o firma locala cu un patron cu "simt antreprenorial" ai ocazia sa-ti asumi responsabilitatea faptelor si sa "cresti odata cu firma ". Dupa aceasta experienta vei fi in stare sa creezi sisteme.
Ciprian Roibu la 23 Iulie 2008, ora 12:57
Ca tanar absolvent, categoric aspir la o multinationala. Momentan lucrez intr-o companie locala si am usoara tendinta de plafonare. Am avut contacte cu oameni din multinationale serioase gen spar, coca cola si e diametral opus stilul si ritmul de munca. In doi ani o sa fiu deja in Canada, asa ca promit sa revin cu un feed back:)
Liviu la 26 Iulie 2008, ora 01:31
Din capul locului, o spun cu toata convingerea, ca multinationalele au adus acel suflu nou care a luminat mintea romanilor despre felul in care trebuie sa se desfasoare activitatea unui angajat. Daca am fi ramas la nivelul de "locale" nu am fii progresat decat intr-o mica masura. Pana si angajatorii autohtoni au invatat cate ceva de la cei straini. Conteaza foarte mult domeniul de activitate al firmei si in ce specialitate lucreaza angajatul. La locale, deciziile se iau "pompieristic" ,pe cand la cele straine trebuie sa dovedesti cu argumente bine documentate ca ceea ce doresti sa dezvolti este si aplicabil. Mai apare un inconvenient: directoratul, de multe ori, este roman. Dintr-un exces de zel specific romanesc multi patroni straini au fost nevoiti sa-si restranga activitatea datorita modului gresit in care romanii au gestionat firma. Au facut angajari in exces fara ca acele posturi sa fie motivate productiv si care se cer platite, binenteles. S-a produs o ruptura intre segmentul tehnic si cel de productie, s-au promovat "aerele" si dispretul fata de partea de productie si s-a ajuns la pretentii salariale care nu mai puteau fi acoperite. Deci, mentalitatea pe care o promovam inconstient duce de multe ori la procesul de lichidare al unei firme si nesiguranta a jobului. Totusi, consider ca acel sondaj, nu reflecta realitatea. Eu sunt in cautare de job dar in ruptul capului nu m-as angaja la o firma cu capital romanesc. Cu mult respect!
Gabi Pavel la 19 August 2008, ora 02:11
Liviu, gresesti total. Am avut multe experiente neplacute cu multinationalele, mai bine zis: sunt scarbit de plafonarea lor. In multinationale sefii cei mici sunt tot romani, asa ca si in ditamai firma o sa vezi niste oameni care nu au nici 1/2 din abilitatile necesarte postului. In plus, in multinationale rigiditatea e regula de baza, acel "asa e procedura" de la care te doare capul. Din pacate romanii se lasa prostiti de tacticile multinationalelor de recrutare, din prisma carierelor rasunatoare poate, ceea ce este o utopie. Doar muncind ca un sclav pe bani foarte putini si pupand ceva funduri poti ajunge sus. Asta e o mare prostie. Romanii vor multinationalele chiar daca ofera bani putini "pentru prestigiu", vezi Doamne, lucru foarte rau pentru noi toti pentru ca astfel scade piata fortei de munca si de aceea avem salarii mici si un trai de azi pe maine. Cunosc multi sefuleti de multinationale care se dau mari cu titulatura si cu masina luata in leasing pe nu stiu cati ani. Sa fim seriosi! Intr-o firma romaneasca mai mica ai mult mai multe sanse. Daca ai noroc si de un patron (adica general manager, ca de - asa e la noi- ceea ce e si normal pentru ca oricare patron vrea sa-si faca bani pentru el si asta e cea mai buna motivatie de munca) cat de cat intelegator si open-minded cresti odata cu firma; ea te creste pe tine si tu pe ea; si bani poti castiga mult mai multi. E si risc mai mare dar altfel nu se poate..
PS : NU VA VINDETI PE BANI PUTINI, NU INGHITITI CATEVA SUTE DE EURO CA SALARIU. ASA DISTRUGEM MEDIUL COMPETITIV SI AVEM CU TOTII DE PIERDUT. APRECIATI-VA VALOAREA SI CERETI PE MASURA DE LA INCEPUT CA NU SUNTEM VIETNAM-UL ADIDASILOR IEFTINI.

  Inapoi la articolul Romanii prefera angajatorii locali celor straini

Setari Cookie-uri