Comentarii pe articolul Unul din patru angajati din Bucuresti vrea asigurare de sanatate


Asigurarile facultative de sanatate

C.M.Draganello la 6 August 2008, ora 08:12
ASIGURARILE FACULTATIVE DE SANATATE
In sistemul actual de sanatate finantat din contributia angajatului si angajatorului la fondul central de sanatate, dominat de o veritabila harababura, de foarte multe pasari de la un medic la altul (unele inerente: medicul de familie - laboratorul de analize - apoi iar medicul de familie - daca e cazul te trimite la un medic specialist - iar vii la medicul de familie pentru reteta sau pentru internare. Si asta intr-un caz fericit; dar mai sunt si alte implicatii, cerinte, greutati, inclusiv neortodoxe. Ori, asigurarea facultativa privata poate sa-ti schimbe fundamental viata.
Eu am lucrat trei ani pentru infiintarea unei societati specializate in asigurari de sanatate, care are contracte cu peste 200 unitati sanitare private (dar si mari spitale de stat), am unificat-o cu o alta profilata pe asigurari de viata pentru a ajunge in topul marilor societati de asigurare; are un capital social urias adus de un renumit asigurator strain. Nu pot sa-i spun numele spre a nu fi acuzat de reclama mascata. Ofertele sunt mari, primele sunt accesibile, raspunsul la solicitarile asiguratilor sunt prompte, serioase si competente (doar prin accesarea unui numar de telefon). Eu am astfel de asigurare de sanatate pentru toti membrii familiei si v-o spun ca beneficiar. Ati inteles, deasemeni, ca sunt un cunoscator al lumii asigurarilor, consiliez financiar unele societati private, am publicat mai multe lucrari de specialitate din domeniul asigurarilor si pot sa va spun multe lucruri interesante, asa cum sunt ele in practica curenta. Scrieti-mi aici cam ce va intereseaza si va raspund cu drag.
Prof. univ. dr. docent C. M. DRAGAN
Mihai la 7 August 2008, ora 12:12
Buna ziua,
Nu reusesc sa aflu care este pachetul de servicii oferit de o asigurare facultativa de sanatate fiindca vreau sa fac o analiza intre acesta si asigurarea obligatorie de sanatate. Daca ma puteti ajuta eu va multumesc.
C.M.Draganello la 24 August 2008, ora 11:23
Asigurarile de sanatate sunt o categorie foarte complexa in sistemul general al asigurarilor, deoarece sunt prea multi factori de care depinde: cererea clientului, oferta posibila si, ca o consecinta, marimea primei. Apoi necesitatile depind de varsta, de sex, de locul de munca, de urgenta in interventii, etc., pentru ca asigurarea de sanatate se face in completarea asigurarilor obligatorii de sanatate prin contributia ce se retine angajatului si se mai cere si angajatoruljui. Din acest motiv societatile practica 4-5 tipuri de asiogurari de sanatate, cu oferte diferite, dar si cu posibilitatea ca asiguratul sa treaca de la un tim la altul. V-as spune ceva mai concret despre oferte si conditii dar nu pot sa o fac decat pe cazul real al unei societati de asigurare autorizata pentru astfel de asigurari, si deocamdata nu cunosc decat una:
OMNIASIG ASIGURARI DE VIATA SA, Pechea Street, No.13, 013982, District 1, Bucharest
Phone: +4021 408 9186, Fax : +4021 408 9119
Incercand o sistematizare a "Conditiilor speciale pentru asigurarea suplimentara de sanatat", pe care aceasta societate le ofera, as putea sa le grupez astfel:
1.Un control medical sistematic/an de asigurare;
2.Consultatii de specialitate, inclusiv una la domiciliu (3 pe an);
3.Proceduri de diagnosticare, pentru absolut orice are nevoie asiguratul (una pe an, dupa o schema prestabilira, este obligatorie);
4.Transport medical de urgenta in cazul unei imbolnaviri sau accidentari grave;
5.Proceduri de mica chirurgie (si aici este o gama foarte diversa);
6.Alte servicii de ingrijire a sanatatii peste nivelul standard: camera de spital cu 1 sau 2 paturi, posibilitatea ca un membru de familie sa locuiasca cu dumneavoastra in spital, medic special care sa se ocupe de dumneavoatra, hrana imbunatatita, etc.;
7.Proceduri si tratament fizioterapeutic;
8.Alte oferte si cerinte convenite intre parteneri.
Bogdan Popa la 29 August 2008, ora 15:18
Multumim mult pentru introducerea in acest sistem. As dori sa mai stiu suplimentar:
- care este nivelul primelor si cum se determina acestea;
- care sunt conditiile de incheiere al unei astfel de polite;
- care este corelatia, dintre prima, profesie, varsta, etc.
- cum se stabileste dauna si care este metodologia de despagubire (platesc eu totul si pe urma imi incasez banii - ar fi destul de greu si pe urma de ce platesc acea prima);
- acest sistem functioneaza in toata tara sau numai in anumite zone;
- se adreseaza numai unui anumit sector de clienti sau tuturor (daca sunt o persoana fizica care am un depozit de 50-100.000 euro la ce-mi foloseste o astfel de asigurare).

Va multumesc anticipat.
C.M.Draganello la 4 Septembrie 2008, ora 10:30
III.Logistica asigurarilor de sanatate
(a).Prima de asigurare. Mai inainte am enuntat, destul de succint, oferta elementelor asigurarii de sanatate pe care o garanteaza S.C."OMNIASIG-Asig.de viata" si, dupa cum se vede, este destul de vasta. Din aceasta, asiguratul isi poate alege un "pachet", existamd si 5 forme standard, din care asiguratul isi alege ce doreste (spre exemplu, unul nu vrea proceduri fizioterapeutice, un barbat nu are nevoie de tratament ginecologic, o femeie nu vrea tratament de prostata). Deci oferta este un prim element de care depinde marimea primei. Apoi mai sunt: (a)Conditiile de munca: unul este functionar public, unul este profesor, altul este ing. miner in subteran, unul este deltaplanist, si asa mai departe; deci profesia, locul de munca, dificultatile si riscurile ei influienteaza si marimea primei. (b).Varsta este alt factor care influenteaza marimea primei, pentru ca riscul inbolnavirii este mai ridicat in primii ani de viata, apoi scade si ramane scazut multi ani, dupa 4o de ani incepe sa creasca si creste accelerat dupa trecerea peste speranta medie de viata.(c) Mai sunt si alti factori, precum starea generala de sanatate (la date incheierii primei asigurari), conditiile de viata, de locuit, de transport, etc.
Asa se ajunge la o negociere prelungita cu clientul potential asigurat, se ia in consideratie cerintele lui, dorintele lui, posibilitatile societatii, etc. si - folosindu-se metode stiintifice de calcul, statistice, matematicile actuariale, teoria jocurilor, reguli minimale impuse de organismele interne si internationale, ETC. - se ajunge la marimea PRIMEI. Eu va asigur ca ea este foarte rezonabila; spre exemplu: un profesor in prag de 7o de ani, cu o stare generala de sanatate buna, asigurat "full", cu tot ce poate oferi (oferta a fost enuntata mai inainte), plateste o prima anuala mai mica decat prima trimestriala pentru asigurarea casco a unui autoturism mediu (oare la cine tineti mai mult: la dvs. sau la fierul din garaj?!).
Victoria-Cri la 4 Septembrie 2008, ora 14:33
Domnilor,
De ce a trebuit sa treaca atata timp pentru a afla ca sunt si astfel de asigurari? De ce aflam tot felul de lucruri din presa sau tv si nu se face o reclama corespunzatoare pentru un produs de asigurare corespunzator? Cum ati ajuns dvs. la concluzia ca "unul din patru" angajati vor asigurari de sanatate, cand la mine in companie nu stie nimeni din 500 angajati?
Eu cred ca este ceva necurat la mijloc sau ca sistemul de achitare a daunelor se practica prin a mai trage fiecare cate ceva pe "spuza" lui, sau ca-i vreo cale de spalare de bani. Altfel, inseamna ca cineva nu ne spune adevarul, pentru ca a presupune ca nu stie sa faca reclama produsului insemneaza sa ma intreb cum a facut firma si cum o conduce.
Cu multumiri si recunostinta pentru saitul dvs. Cristina Popa, 04.09.08.
Popa Cristina la 4 Septembrie 2008, ora 15:00
Abia acum am inceput sa inteleg ce inseamna aceste asigurarii si doresc sa ma documentez in special despre modul cum se calculeaza si se plateste dauna suferita de asigurat. Imi este teama sa nu se ascunda aici o inginerie financiara care seamana mai mult a spalare de bani. Daca este asa frumos, de ce nu face societatea reclama necesara ? Cu multumiri. Astept noutati!
C.M.Draganello la 4 Septembrie 2008, ora 15:52
Prof.univ.dr.doc.C.M.DRAGAN:
(continuare partea a III-a:
(b).Marimea daunei. Pentru a intelege cum opereaza societatea de asigurare amintita, sa presupunem un caz: te afli in concediu la ski pe muntele Semenic. Cazi cu skiurile intr-o prapastie, iti fracturezi un picior (poate ai si alte leziuni). Tu sau unul din anturajul tau formeaza numarul din cardul de asigurare la care raspunde (24 h. pe zi, 365/366 zile pe an) " medicul de garda" al societatii.
Din acest moment te ia in primire "asigurarea": anunta Salvamontul, stabileste unde te duce pentru a te astepta o ambulanta, care, la randul ei, te transporta la o unitate medicala de prim ajutor si apoi (sau direct) la un spital de specialitate pentru reducerea fracturii si celelalte tratamente necesare. Pe timpul spitalizarii asiguratorul se ocupa de tine (medic sa te supervizeze in numele ei, hrana suplimentara, etc.) apoi te duce acasa si asteapta sa pleci iar la ski ! Deci, compania de asigurare se ocupa de toate acestea; te afli in permanenta legatura cu ea pentru a vedea de ce mai ai nevoie si achita totul in urma ta. Aceaste cheltuieli insumate formeaza dauna (de care am fost intrebat mai inainte).
Aceasta este asigurarea suplimentara privata de sanatate si as vrea sa se inteleaga ce baza logistica insemneaza: sute de unitati sanitare si de interventie, care sa acopere intreg teritoriul tarii, cu potential complex si multilateral de tratament, cu care sa ai incheiate contracte ferme de prestatii cu decontare ulterioara, pe care sa o actualizezi si sa o largesti continuu (si, asa cum aratam in prima parte, S.C.OMNIASIG-live are peste 200 unitati medicale cu care coopereaza, majoritatea private, situuate in toate capitalele de judet si inca in 20-30 de orase mai mari).
C.M.DRAGANELLO, 04.O9.2009, 15h.47'
Facultatea De Administratie Publica la 4 Septembrie 2008, ora 16:50
Daca a-ti inceput sa ne explicati o problema fantastica, barem duceti-o pana la capat. N-am crezut ca vrem sa progresam intr-o economie de piata dormind, in care oameni de initiativa creeaza valori, si manageri sau executanti nu sunt in stare sa le faca reclama necesara. Noroc cu "Vall-Street"-3-am ca muream degeaba !
Va multumim. DECAN, Prof. univ. dr. Lucica Matei, o4.o9.2009.
C.M.Draganello la 4 Septembrie 2008, ora 17:33
Prof.univ.dr.doc.C.M.DRAGAN
IV.Sanatatea asigurarilor de sanatate
In lumea asigurarilor,in special a clientelei, sunt suficiente confuzii si dorite alte acceptiuni, intre asigurarile de viata, asigurarile fragmentare de sanatate, asigurarea impotriva unor accidente, imbolnaviri, asigurari de calatorie, asigurari medicale, asigurarea tratamentului, arondarea la o anume unitate medicala, etc.
De asemeni, in diverse medii de comunicare se tot face reclama unor asa numite asigurari de sanatate de genul: "societatea X face asigurari de sanatate pentru accidente de munca, asfixie in mediu toxic, caderi de la inaltime pentru cei ce lucreaza in constructii, etc". Asta este o categorie. Alta o fac diverse unitati medicale (recunosc, de prestigiu) care iti ofera tratament divers, chiar pentru orice, contra unui abonament (dar tratamentul il platesti, numai ca ai niste facilitati: prioritate, tarife mai reduse, etc.). Dar astea sunt asigurari in acceptiunea populara a acestora ? Pot fi niste pasi tranzitorii, dar ce faci daca ti-ai rupt piciorul in Semenic si tu esti din Buzau, sau daca ai cazut de la inaltime de pe casa de vacanta ?
Sa nu ne amagim. Asigurarile facultative private de sanatate sunt in fenomen complex, cu actiune multilaterala, si datorita principiului fundamental care sta la baza "sistemului asigurarilor" si anume solidaritatea-sinergia, costul (prima) suportata de asigurat este mult mai mic decat beneficiul potential.
EFECTUL SOCIAL: Desvoltarea sistemului asigurarilor private de sanatate poate avea un efect benefic deosebit. Chiar daca la inceput el este mai accesibil paturei mijlocii ca sursa de venituri, dar, inca de la inceput, descongestioneaza sistemul narional (gratuit) de sanatate care se va imparti numai la cei neasigutati. Concomitent se stimuleaza semnificativ dezvoltarea unitatilor private de sanatate, pentru ca societatile de asigurare lucreaza preponderent cu acest sector. In acest cerc sanatos angrenarile sunt reciproce si, n-ar fi exclus, ca peste cativa ani sa constatam acceptarea.
Facultatea De Administratie Publica la 4 Septembrie 2008, ora 19:20
Domnule Profesor,
Probabil ca sistemul are niste restrictii pe care nu le cunoastem. Va rugam sa acceptati si sistemul sa fie indulgent pentru a duce fraza pana la capat si a incheia problema. Noi suntem cei 25% si peste, care vrem sa facem ceva folositor si pentru asta cerem ajutorul celor care pot sa o faca. Inca odata nu intelegem pentru ce S.C.OMNIASIG-live tine asigurarile de sanatate sub cheie si nu le popularizeaza. Ce urmareste si ce interese oculte are, sau de ce tine astfel de manageri sub limita executivului mediu. O fi media buna, dar nu si in acest caz.
DECAN, Prof.univ.dr.Lucica MATEI. 04.09.2008
C.M.Draganello la 5 Septembrie 2008, ora 07:24
Prof.univ.dr.doc.C.M.DRAGAN:
(continuarea partii a IV-a).
In acest cerc sanatos angrenarile sunt reciproce si n-ar fi exclus ca peste cativa ani sa constatam acceptarea statului ca contributia angajatilor la fondul central de sanatate sa fie dirijata spre societatea de asigurare unde acesta a incheiat o asigurare facultativa. Ar fi si logic, si echitabil si stimulativ. Ar fi un important pas inainte pentru un intreg sistemul romanesc de sanatate, pentru ca si el trebuie tratat si insanatosit.
P.S. Dl. Drd. ing. Bogdan Popa, care a lucrat in cea mai mare banca din tara si in doua societati de asigurare de top, care isi pregateste teza de doctorat in stiinte administrative si a publicat, nu de mult (coautor) o valoroasa carte de asigurari, imi pune o intrebare despre care, sigur, n-a crezut ca va ajunge la mine: "ce nevoie are el de asigurare daca are un depozit bancar de 100 mii Euro?". Pai asta este. Daca cel care cade cu schiurile in prapastie ar fi el, neasigurat, s-ar putea sa fie si acum tot acolo, iar banii, bine asigurati, la banca. Daca se asigura, cu dobanda ce o incaseaza la depozit pe 1 an poate sa-si plateasca prima de asigurare pentru 10 ani de asigurare-lux. El se face sanatos iar depozitul ramane intact la banca.
Pentu toti cei care privesc lucrurile astfel, eu va doresc sa fiti sanatosi, dar si sa ganditi sanatos !
C.M.DRAGANELLO, 05.09.2008 ;07h,19
A.Dumitrescu la 5 Septembrie 2008, ora 10:08
Foarte interesant !
M-ar interesa interconexiunea asigurarilor facultative private de sanatate cu fondul national (de stat) de sanatate. Poate asa descoperim si cine este interesat sa tina in umbra zona privata a asistentei de sanatate. Adelina Dumitrescu, doctorand in stiinte administrative.
05.09.2008
Manuela la 13 Septembrie 2008, ora 10:41
Foarte interesante comentarii. Constat insa ca, de fapt, sunt multe probleme ridicate de diverse persoane si raspunsurile unui singur colaborator-logat, deosebit de pertinente, foarte documentate si construite pe ordinea fireasca si cu legaturile logice necesare intre diferitele sale interventii (vezi partea I-a, partea a II-a, etc.). Si nu este intamplator acest fapt de vreme ce este vorba de un om de stiinta, profesor universitar doctor docent - C.M.DRAGAN (logat la dvs. C.M.DRAGANELLO, cu un profil distinct), un nume bine cunoscut in stiinta si practica asigurarilor.
Cred ca ar fi benefic si mai interesant daca adminisatratorul acestei rubrici ar aseza separat si ar compacta interventiile d-lui prof. Dragan sub forma unui material unic, sub titlul "ASIGURARILE FACULTATIVE DE SANATATE" (asa cum a procedat, tot in cazul C.M.DRAGANELLO cu raspunsurile si interventiile sale la tema "SALARIUL MINIM"). Ar fi mai usor de inteles, mult mai interesant si ar putea deschide campul unor discutii mai vaste, cu atat mai mult cu cat noua Lege a asigurarilor facultative de sanatate se afla de doi ani la Parlament, in asteptare.
Manuela, 13.09.2009
Liliana Redai la 3 Aprilie 2009, ora 14:15
buna ziua!
am si eu o intrebare: o persoana care nu este angajata, deci nu realizeaza venituri, se poate inscrie facultativ la casa nationala de asigurari de sanatate, sa beneficieze de asistenta medicala gratuita? am inteles ca exista posibilitatea de a plati o suma lunara, dupa care i se elibereaza un document care -i atesta calitatea de asigurat, cu care se poate inscrie pe lista unui medic de familie? daca este posibil, ce documente sunt necesare si care este suma de plata ? precizez ca persoana in cauza locuieste in bucuresti,dar domiciliul stabil din buletin este in alt judet.
cu multumiri anticipate.
Laura la 10 Martie 2011, ora 14:07
Buna ziua

Daca un cetatean strain si-a facut asigurare facultativa pentru o luna la casa opsnaj in valoare de 145 de lei , de ce fel de servicii medicale poate beneficia in aceasta luna persoana in cauza?
Multumesc

  Inapoi la articolul Unul din patru angajati din Bucuresti vrea asigurare de sanatate